Megszüntetheti az egykézést Kína, jöhetnek más reformok is

2013. november 18., hétfő 06:00

egykezes-kina-1384721620.jpgAz egy háztartás-egy gyerek elvhez 30 éve ragaszkodnak Kínában. Most a kormány részlegesen szakíthat azzal a politikájával, hogy bünteti azokat, akik második gyereket is vállalnak - legalábbis az állami tulajdonú Xinhua hírügynökség szerint. A kedden befejeződött párttanácskozáson más reformokról is döntöttek zárt ajtók mögött.

A kínaiak többségének egyetlen gyerek engedélyezett, de ez nem mindenkire érvényes: az etnikai kisebbségeknek és a vidéken élőknek engedélyezik a két gyereket akkor, ha az elsőszülött lány. Sanghajban, ha a házaspár bármelyik tagja a halászatban dolgozik, és több mint öt évet töltött el a tengeren, akkor büntetés nélkül vállalhatott idáig is második gyereket. De súlyos, egy éves átlagfizetésnek megfelelő büntetést kaphatnak, elveszhetik a lakásukat, vagy a munkájukat azok, akikre vonatkozik a szabályozás. Kiskapuk azért vannak: a gazdagok egyszerűen kifizetik a második gyerekért járó büntetést, a kevésbé gazdagok pedig a tisztségviselőket fizetik le, mert az még mindig kevesebbe kerül, mint a büntetés befizetése. De a büntetés megfizetése nélkül a gyereknek a hatóságok nem adnak iratokat, amelyek nélkül nem tanulhat, és később nem dolgozhat.

 

Amikor bevezették a születésszabályozást, Kína a világ legszegényebb országai közé tartozott, miközben alig harminc év alatt a lakossága 540-ről 960 millióra ugrott. A hatvanas évek közepén még egy átlagos kínai házaspárnak nagyjából hat gyereke volt, ma kevesebb, mint 1,5 gyerek ugyanez a szám. Az egykepolitikával aztán 1980 óta 400 millió születést akadályoztak meg. A családtervezési abortuszok száma 1983-ban volt a csúcson: csak abban az évben 14,37 millió terhességmegszakítás történt.

hirdetés

 

A legdrámaibb történet valószínűleg 2012-ből származik: a 27 éves Feng Csian-mejt hét hónapos terhesen kényszerítették a hatóságok abortuszra, mert a férje, egy 29 éves farmer nem tudta összegyűjteni a második gyerek megszületéséhez szükséges büntetés összegét. Több mint tíz férfi próbálta egy autóba dugni a terhes feleségét, majd miután elmenekült, a nagynénje házában törték rá az ajtót. A hasába fecskendeztek valamit, majd harminc órával később megszülte a halott csecsemőjét - írta meg az Economist. Az esetet a Weibón, a kínai Twitteren hatalmas harag és milliónyi hozzászólás követte.

 

Zsugorodó munkaerő és feleséghiány

 

A kínai nők többsége úgy fogja fel, hogy ha csak egy gyereket szülhet, akkor az már legyen fiú. A szelektív abortuszok így groteszk módon felborították a nemek arányát: a becslések szerint Kínában az évtized végére 24 millió férfi maradhat nő nélkül. Philip O'Keefe, a Világbank egyik Kínában dolgozó tisztviselője szerint „először lehetünk tanúi majd annak, hogy egy ország hamarabb fog megöregedni, mint meggazdagodni”.

 

Az elöregedő népesség csökkenti a munkaerő-állományt is: 2040-re minden kínai nyugdíjasra két felnőtt fog jutni. Az egykéknek két szülőről és négy nagyszülőről is gondoskodniuk kell. És ez még a kínaiak szerint sincs rendben. A Xinhua szerint a kormány most az egy gyerek-egy háztartás politikán fokozatosan lazítana, hogy „támogassa a népesedés hosszá távú, kiegyensúlyozott fejlődését”. „A reform az első jelentős lazítása lehet az 1970 óta érvényben lévő korlátozásoknak. Évi kétmillióval is bővülhet a születések száma” - mondta a Wall Street Journalnak Weng Feng, a University of California demográfusa.

 

A reformokról a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának kedden véget ért plenáris ülésén döntöttek zárt ajtók mögött, és pénteken hozták nyilvánosságra a határozatokat. A kormány az átnevelő munkatáborokat is megszüntetné. Nincsenek hivatalos statisztikák, de a becslések szerint most is több mint kétmillió ember lehet olyan büntetőmunkán, ahova tárgyalás nélkül jutottak: bűnözők, prostituáltak, tiltott vallási csoportok tagjai vagy csak másként gondolkodók. Csökkentenék még állítólag a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények körét, és határozottabban fellépnének a vallatásoknál előforduló kényszer ellen is. A kongresszuson több, nagyobb horderejű gazdasági reformot is bejelentettek. Tovább növelnék a magánszektor szerepét a gazdaságban: több kisebb bankot, magántőke által finanszírozott pénzintézetet és külföldi befektetést engedélyezhetnek, és szélesebb tulajdonjogokat adnának a farmeroknak. De egyelőre ezek is csak ígéretek - írta az index.hu.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

kleindavid400-1462211536.jpg

Budapest, 2016. május 2. - Kinti idő szerint vasárnap kora délután első magyarként elérte az Annapurna 8091 méter magas csúcsát Klein Dávid, aki oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül jutott fel a hegycsúcsra - erősítette meg hazai idő szerint nem sokkal este hét óra után a hegymászó.

Brüsszel, 2015. október 16. - Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői hárommilliárd eurós nagyságrendű támogatást fontolgatnak Törökország számára, ezzel segítve Ankarát abban a törekvésében, hogy megelőzze a szíriai menekültek Európába vándorlását - erősítette meg Angela Merkel német kancellár a péntekre virradóra befejeződött csúcstalálkozót követően.

Párizs, 2013. április 3., szerda - A 49 éves Jean-Luc Martinez személyében fél évszázad után ismét régész került a Louvre múzeumának igazgatói székébe.