Megszüntetheti az egykézést Kína, jöhetnek más reformok is

2013. november 18., hétfő 06:00

egykezes-kina-1384721620.jpgAz egy háztartás-egy gyerek elvhez 30 éve ragaszkodnak Kínában. Most a kormány részlegesen szakíthat azzal a politikájával, hogy bünteti azokat, akik második gyereket is vállalnak - legalábbis az állami tulajdonú Xinhua hírügynökség szerint. A kedden befejeződött párttanácskozáson más reformokról is döntöttek zárt ajtók mögött.

A kínaiak többségének egyetlen gyerek engedélyezett, de ez nem mindenkire érvényes: az etnikai kisebbségeknek és a vidéken élőknek engedélyezik a két gyereket akkor, ha az elsőszülött lány. Sanghajban, ha a házaspár bármelyik tagja a halászatban dolgozik, és több mint öt évet töltött el a tengeren, akkor büntetés nélkül vállalhatott idáig is második gyereket. De súlyos, egy éves átlagfizetésnek megfelelő büntetést kaphatnak, elveszhetik a lakásukat, vagy a munkájukat azok, akikre vonatkozik a szabályozás. Kiskapuk azért vannak: a gazdagok egyszerűen kifizetik a második gyerekért járó büntetést, a kevésbé gazdagok pedig a tisztségviselőket fizetik le, mert az még mindig kevesebbe kerül, mint a büntetés befizetése. De a büntetés megfizetése nélkül a gyereknek a hatóságok nem adnak iratokat, amelyek nélkül nem tanulhat, és később nem dolgozhat.

 

Amikor bevezették a születésszabályozást, Kína a világ legszegényebb országai közé tartozott, miközben alig harminc év alatt a lakossága 540-ről 960 millióra ugrott. A hatvanas évek közepén még egy átlagos kínai házaspárnak nagyjából hat gyereke volt, ma kevesebb, mint 1,5 gyerek ugyanez a szám. Az egykepolitikával aztán 1980 óta 400 millió születést akadályoztak meg. A családtervezési abortuszok száma 1983-ban volt a csúcson: csak abban az évben 14,37 millió terhességmegszakítás történt.

hirdetés

 

A legdrámaibb történet valószínűleg 2012-ből származik: a 27 éves Feng Csian-mejt hét hónapos terhesen kényszerítették a hatóságok abortuszra, mert a férje, egy 29 éves farmer nem tudta összegyűjteni a második gyerek megszületéséhez szükséges büntetés összegét. Több mint tíz férfi próbálta egy autóba dugni a terhes feleségét, majd miután elmenekült, a nagynénje házában törték rá az ajtót. A hasába fecskendeztek valamit, majd harminc órával később megszülte a halott csecsemőjét - írta meg az Economist. Az esetet a Weibón, a kínai Twitteren hatalmas harag és milliónyi hozzászólás követte.

 

Zsugorodó munkaerő és feleséghiány

 

A kínai nők többsége úgy fogja fel, hogy ha csak egy gyereket szülhet, akkor az már legyen fiú. A szelektív abortuszok így groteszk módon felborították a nemek arányát: a becslések szerint Kínában az évtized végére 24 millió férfi maradhat nő nélkül. Philip O'Keefe, a Világbank egyik Kínában dolgozó tisztviselője szerint „először lehetünk tanúi majd annak, hogy egy ország hamarabb fog megöregedni, mint meggazdagodni”.

 

Az elöregedő népesség csökkenti a munkaerő-állományt is: 2040-re minden kínai nyugdíjasra két felnőtt fog jutni. Az egykéknek két szülőről és négy nagyszülőről is gondoskodniuk kell. És ez még a kínaiak szerint sincs rendben. A Xinhua szerint a kormány most az egy gyerek-egy háztartás politikán fokozatosan lazítana, hogy „támogassa a népesedés hosszá távú, kiegyensúlyozott fejlődését”. „A reform az első jelentős lazítása lehet az 1970 óta érvényben lévő korlátozásoknak. Évi kétmillióval is bővülhet a születések száma” - mondta a Wall Street Journalnak Weng Feng, a University of California demográfusa.

 

A reformokról a Kínai Kommunista Párt központi bizottságának kedden véget ért plenáris ülésén döntöttek zárt ajtók mögött, és pénteken hozták nyilvánosságra a határozatokat. A kormány az átnevelő munkatáborokat is megszüntetné. Nincsenek hivatalos statisztikák, de a becslések szerint most is több mint kétmillió ember lehet olyan büntetőmunkán, ahova tárgyalás nélkül jutottak: bűnözők, prostituáltak, tiltott vallási csoportok tagjai vagy csak másként gondolkodók. Csökkentenék még állítólag a halálbüntetéssel sújtható bűncselekmények körét, és határozottabban fellépnének a vallatásoknál előforduló kényszer ellen is. A kongresszuson több, nagyobb horderejű gazdasági reformot is bejelentettek. Tovább növelnék a magánszektor szerepét a gazdaságban: több kisebb bankot, magántőke által finanszírozott pénzintézetet és külföldi befektetést engedélyezhetnek, és szélesebb tulajdonjogokat adnának a farmeroknak. De egyelőre ezek is csak ígéretek - írta az index.hu.

Forrás: greenfo.hu

Kapcsolódó cikkek

szegeny-gyermek400-1467523770.jpg

Budapest, 2016. július 3. - A jelenlegi trendek alapján 2030-ban 69 millió gyermek hal meg öt éves kora előtt olyan okokból, amelyeket megakadályozhattunk volna, 167 millió gyermek él szegénységben, és 750 millió fiatal lány megy férjhez még felnőtt kora előtt - hacsak a világ különös hangsúlyt nem fektet a leghátrányosabb helyzetben lévő gyermekekre.

New York, 2015. augusztus 15. - Az elmúlt években a Xerox kutatásai közt kiemelt szerepet kaptak a közlekedéssel összefüggő problémák feltárására és orvoslására irányuló vizsgálatok.

kocka-rubik-1395064289.png

Mindenkis másra használja a Lego-t. Most két angol mérnöknek sikerült egy olyan robotot építeni Lego-ból, amely képes kirakni a Rubikkockát, ráadásul világrekordot is döntött.  2,32 másodperccel megdöntötték a hivatalos, emberi kockakirakási világrekordot.