Zrínyi-emlékév: szoboravatás, kegyeleti emlékülés

2016. szeptember 8., csütörtök 07:00

zrinyi-szoborcsoport400-1473310065.jpg

Szigetvár, 2016. szeptember 8. - Felavatták a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot, nemzeti kegyeleti emlékülést tartottak a „leghősiesebb városban”. A Zrínyi Miklós - Szigetvár 1566 Emlékév szerdai eseményeiről számolunk be.

Szoborcsoportot avattak az 1566-os védők tiszteletére

 

Felavatták a Szigetvár 1566-os védőinek tiszteletére emelt szoborcsoportot a szigetvári várban.

 

Áder János köztársasági elnök az eseményen Zrínyi Miklósra utalva azt mondta, az áldozat sohasem hiábavaló, Kolinda Grabar-Kitarovic horvát köztársasági elnök pedig rendkívüli jelentőségű hőstettnek nevezte a hadvezér és a magyar-horvát védők 450 évvel ezelőtti helytállását.

 

Áder János Szabó Tamás Munkácsy-díjas szobrászművésznek a hadvezért és katonáinak tömegét ábrázoló alkotásánál (első képünkön) hangsúlyozta: Zrínyi Miklós az ostrom napján tudta, Szigetvár nemcsak a haza végvára, de utolsó bástyája mindannak, ami számára érték.

hirdetés

 

Tudta, a vár falainál sokkalta többet és fontosabbat kell megvédenie: a királyt, akire felesküdött, a hazát, amelyet ősei is hősiesen védelmeztek, a földet, amely otthonául szolgált és a keresztény népközösséget, az európai hagyományokat is - közölte.

 

kozjogi-meltosagok-torok-magyar-baratsag-park550-1473310398.jpg

 

Az ünnepség a Török-Magyar Barátság Parkban (második képünkön) folytatódott, ahol Veysi Kaynak török miniszterelnök-helyettes (harmadik képünkön) azt mondta: a török és a magyar azon kevés nép közé tartozik, amelyeknek sikerült a történelemben megélt ellentéteket egységgé alakítaniuk. A történelemből nem ellenségeskedést, hanem békét, testvériséget és barátságot tudtak teremteni, ehhez nagyban hozzájárult az oszmán birodalom is - tette hozzá.

 

A politikus szavai szerint "azokat a területeket, ahol az oszmán birodalom terjeszkedett, nem elfoglalta, nem legyőzte, hanem oda érkezett, a hódítása alá eső területeken nem tiltotta be az ott élők vallását, nyelvét és az oszmánok sohasem követtek el népirtást".

 

"E szellemben működhet együtt Magyarország, Horvátország és Törökország, s kívánom, legyen a barátság park e három ország közti végtelen barátság megőrzésének szimbóluma" - fogalmazott a török miniszterelnök-helyettes.

   
A közjogi méltóságok koszorúkat helyeztek el a Zrínyi és a hős várvédők szobránál, valamint a Török-Magyar Barátság Parkban.

 

torok-magyar-baratsag-park550-1473310449.jpg

 

Simicskó: a magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam


Az erős magyar állam léte alapvető fontosságú a magyarság megmaradásához - erről beszélt a honvédelmi miniszter a szigetvári Zrínyi Napok keretében megtartott nemzeti kegyeleti emlékülésen.

 

Simicskó István a rendezvény résztvevői előtt a 450 évvel ezelőtt történtek tanulságára utalva úgy fogalmazott: "a történelem megtanított minket arra, hogy a magyarság addig létezhet, amíg van erős magyar állam". Az erős magyar állam és hadsereg védelmezi határainkat, hagyományainkat, értékeinket - tette hozzá.

 

A nemzetállamok megmaradásának fontosságát kiemelve azt mondta: "nem hisszük azt, hogy a kultúráknak, civilizációknak össze kell keveredni". A honvédelmi miniszter szerint az Európai Uniónak és valamennyi nemzetének a hiszékenységgel szemben ma erős hitre van szüksége.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

Közel 100 dobozt adott át Pécsett a Néri Szent Fülöp Katolikus Általános Iskola diákjainak Páva Zsolt polgármester, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat igazgatója, Weisz Fanni, Pécs Város Arca, Vujity Tvrtko, Pécs Jószolgálati nagykövete és Oszoli Dénes önkormányzati képviselő. A cipősdobozba csomagolt ajándékok értéke megközelíti a  300 ezer forintot.  

os-drava-kozpont-bokretaunnep-ddnp-hu400-1401737165.jpgSzaporca, 2014. június 3. - Jól halad az Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely kivitelezése. A mintegy egymilliárd forintból, a baranyai Szaporca határában épülő létesítmény ősz elején nyílhat meg a látogatók előtt.

onindito2014-400-1404402374.jpgPécs, 2014. július 4. - A vállalkozóvá válást ösztönző munkaerő-piaci programot indított a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a kreatív ipar és a turizmus támogatására - mondta a központ igazgatója tegnap sajtótájékoztatón.