Veszettség ellen vakcinázzák a rókákat

2013. október 6., vasárnap 18:10

roka-fox15-400-1381075814.jpgBaranyában október 5-10. között végzik el a rókák őszi, veszettség elleni immunizálását. A vakcinákat repülőgépes kiszórással és kézzel helyezik ki az érintett területekre. A veszettség elleni szérumot tartalmazó csalikat főként a rókalyukak bejáratainál, a folyó- és állóvizek mentén és az erdős területeken helyezik el.

A csalik halból készülnek, amelyek leginkább a csokoládéhoz hasonlítanak. A kihelyezett készítményeknek a rókák nem tudnak ellenállni, így elfogyasztják a benne található, veszettség elleni vakcinát tartalmazó kapszulával együtt.

 

Az akcióra plakátokon is felhívják a figyelmet, de kérik a lakosságot, hogy ne nyúljanak a csokoládéhoz hasonló rókacsalihoz!

hirdetés

 

A rókák immunizálására azért van szükség, mert ezek az állatok terjesztik leginkább a veszettség vírusát. A betegség igen hevenyen zajlik le bennük, elhagyják lakóhelyüket, erős kóborlási kényszer alakul ki, melynek során a populáció sűrűségétől és az évszaktól függetlenül 25-50 km távolságra is képesek elvándorolni, ilyenkor kerülnek a lakott területek közelébe is. A veszett rókák természetes félelemérzésüket elveszítve, feltűnően szelídnek, mondhatni igen jámbornak tűnnek, de pillanatok alatt agresszívvé válhatnak. Az agresszivitást bármely váratlan inger kiválthatja, például erős hang, vagy fényhatás.

 

A megváltozott viselkedésű róka mindig veszélyt jelent az állatok és az ember számára.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Képünk forrása: vadallatok.hu

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. augusztus 20. - A Tettye Forrásház Zrt. szakemberei a Jurisics Miklós utcában folytatják az ivóvízhálózat rekonstrukcióját. A korszerűsítési munkát - amelynek összértéke meghaladja a 20 millió forintot - augusztus 22-én kezdik meg.

ivokut-mezoszel400-foto-laufer-laszlo-dunantuli-naplo-1443246946.jpgPécs, 2015. szeptember 26. - Idén már a második pécsi iskolában avattak ivókutat a gyerekek ötletei és munkája eredményeként. Csütörtökön a Mezőszél Utcai Általános Iskola udvarán adták át azt a Zsolnay ivókutat, amelyet a diákok a Tettye Forrásház tavaszi pályázatán nyertek.

credo-buszok-mti-1377633477.jpgMegújul a pécsi közösségi közlekedést biztosító Tüke Busz járműparkja: a cég által vásárolt 15 új busz csütörtöktől közlekedik az utcákon - jelentette be Csizi Péter alpolgármester kedden. A Credo szólóbuszok beszerzése annak a 2012 végén meghirdetett programnak a része, amelynek célja a helyi tömegközlekedés színvonalának javítása a régi, folyamatosan javításra szoruló járművek cseréjével.