Több éjszakai buszjárat viszi a fiatalokat haza

2013. június 13., csütörtök 13:06

kep-003-1371122656.jpg

A "party busz" kezdeményezés eddigi sikerén felbuzdulva június 17-én átalakul az éjjeli járatrendszer, új útvonalakkal bővítve az eddigi törzshálózatokat.

Erről tartott sajtótájékoztatót az INDIT Közalapítvány 2013. június 13-án, a FÜGE házban.

 

Idén két új kezdeményezés indult útjára Pécsett, mely a fiatalok biztonságos szórakozását hivatott segíteni.

 

Az INDIT Közalapítvány középiskolásokat és egyetemistákat kérdezett meg szórakozási szokásaikról és kedvelt helyeikről. Ilyen és ehhez hasonló előzetes tanulmányok igazolták az "Érj Haza Biztonságosan Kampány" szükségességét, mely a „Pécs Biztonságosabb Éjszakai Életéért Egyeztető Fórum“  partnerei segítségével jött létre. Az alapító tagok a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a TÜKE Busz Zrt., az INDIT Közalapítvány és öt olyan zenés-táncos szórakozóhely, akik a program indításakor első körben csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez.

 

A Partybusz járatok februárban indultak először, az első a 930-as jelzésű éjszakai járat volt. A kísérlet hamar sikeresnek bizonyult, a busz hétfő kivételével minden nap 2:45-kor indult a 48-as tértől, a Kürt utcán keresztül Uránvárosig közlekedett.

hirdetés

Kezdetben a buszokon még volt biztonsági személyzet, ám hamar feleslegessé vált, ugyanis a fiatalok kultúráltan utaztak, soha nem történt atrocitás a járatokon.

 

Június 17-től a Tüke Busz városszerte indít éjszakai járatokat, melyek bérlettel is használhatók lesznek, és akár Kertvárostól Uránvárosig is el lehet jutni egy belvárosi átszállással, az Árkádnál.

Az eddigi törzshálózatok különböző mellékvonalakkal is kiegészülnek, melyek 0:15-kor indulnak majd.

 

Szintén februárban indult Pécsett a "Biztonságos szórakozóhely" program, amely egy 2000 nyarán útnak indított civil kezdeményezés.

A program hármas célja:
1. A táncos szórakozóhelyeken kikapcsolódni vágyó fiatalok biztonsága.
2. A szórakozóhelyeken az illegális drogkereskedelem megakadályozása.
3. A droghasználat megjelenése esetén az egészségügyi és pszichoszociális ártalmak kiküszöbölése ill. minimalizálása.

 

A program első számú civil partnere a Biztonságos Szórakozóhelyek Egyesület, amelynek tagjai szórakozóhelyeket üzemeltető vállalkozások/vállalkozók.
Az egyesületi tagok kötelezik magukat azoknak a minimális feltételeknek a megteremtésére, amelyeket alapszabályukban meghatároztak.

Ezek a következők:
01. Ingyenes, korlátlan mennyiségű ivóvíz elérhetővé tétele (falikúttal vagy chill-out szobában más hozzáférhető módon).
02. A megfelelő szellőztetés biztosítása.
03. A droghasználat veszélyeit bemutató, illetve egészségfejlesztő célzatú szóróanyagok terjesztése.
04. A rendezvények ideje alatt olyan képzett szakemberek jelenléte a szórakozóhelyen, akik felvilágosítást nyújtanak a droghasználat következményeiről és tanácsot adnak a drogfogyasztás következtében fellépő egészségügyi és pszichoszociális kockázatok elkerülésével kapcsolatban (egy elkülönített, vagy csendes helyiséget, esetleg helyiség-részt kell biztosítani a szakemberek tevékenységéhez).
05. Legolcsóbb italként alkoholmentes italok árusítása.
06. A nyitvatartási idő alatt elsősegélynyújtásban képzett szakember jelenléte, aki szükség esetén további segítséget (mentőt hív).
07 A személyzet tagjai közül 2-3 fő részt vesz egy akkreditált 40 órás kábítószer-megelőzési képzésen.
08. A látogatók pihenésre egy hűvös, csendes, jól szellőző különálló helyiség (chill-out room) létesítése.
09. A látogatók csomagjait biztonsági szolgálat szakemberei vizsgálják át a veszélyes tárgyak és drogok kiszűrése céljából.
10. Túlzsúfoltság elkerülésére be-, és kilépők folyamatos számlálásával a működési engedélyben előírt létszám betartása.
11. A szórakozóhelyek üzemeltetői együttműködési megállapodásra törekszenek a helyi önkormányzattal, rendőrséggel, a területen illetékes egészségügyi szolgáltatóval és a droghasználat megelőzésért tevékenykedő civil szervezetekkel.

 

A csatlakozás feltétele, hogy az adott szórakozóhely működése alatt teljes mértékben megfeleljen ezen követelményeknek.

 

Márciustól képzés indult a szórakozóhelyek dolgozóinak, a Biztonságos szórakozóhely minősítéseket pedig szeptemberben osztják ki a feltételeknek megfelelő helyeknek.

 

A kezdeményezéstől azt remélik, hogy változik a szórakozóhelyek szemlélete, hogy az éjszakában bulizó fiatalok valóban biztonságban legyenek.

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2015. november 6. - Megújult és bővült a hajléktalan férfiak átmeneti szállása Pécsett, a beruházás a napokban fejeződött be - közölte a Támasz Alapítvány.

2013. május 24., péntek - Befejeződött napokban a Komló és Pécs-Vasas közötti budafai meddőhányó rekultivációjának első üteme, amely jelentős lépés annak érdekében, hogy a terület a bányászati hasznosítás után újra kirándulók célpontja lehessen.

2013-03-07-csizi-peter-jelnyelvet-tanul-004-1362670949.jpg

Pécs Városa 2012-ben megkapta a Hozzáférhető Város címet, a fogyatékkal élők szervezetei ezzel köszönték meg azt az erőfeszítést, amelyet a város az akadálymentesítés terén végzett. Pécs Város Arca immár 3. éve a siket Weisz Fanni. Csizi Péter, Pécs egyik alpolgármestere most továbblépett: elsajátítja a jelnyelvet.