Száz éve indult útjára az első pécsi villamos

2013. október 20., vasárnap 17:00

villamos100eve-pecs1-1382281224.jpgPécs, 2013. október 20. - A Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (Mavite) és a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) tagjai újítottak fel egy régi villamost annak emlékére, hogy a városban 100 éve indult útjára az első szerelvény.

A felújított, 1031-es pályaszámú budapesti villamos átadási ünnepségét a mai napon tartották a Ferencesek utcájában. Az eseményen beszédet mondott Roflics Gergő, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért egyesület alelnöke.

 

- Bár sokat keresgéltünk, sajnos pécsi kocsit nem találtunk. Egy korhű és hasonló típusú járművet tudtunk végül Pécsre hozni - magyarázta Roflics Gergő. - Nagyjából fél évet dolgoztunk az ügyön egyre hevesebb tempóban. Még harminc perccel ezelőtt is bütyköltünk rajta - tette hozzá.

hirdetés

 

Az egyelőre még üres kocsit szépen lassan megtöltik tartalommal: az utastér úgy fog kinézni, ahogy ötven-száz évvel ezelőtt. Lesz benne világítás és a korhű hangulatot fogja visszaadni. Emellett kulturális célú programok helyszínéül is szolgál majd a kocsi, az egyesület célja ugyanis, hogy élettel legyen feltöltve a jármű.

 

Az ünnepségen szintén felszólaló Csizi Péter, Pécs alpolgármestere mindenkit arra biztatott, hogy próbálja ki a kocsit, érezze át azt a hangulatot, azt a 47 évet, amíg villamos közlekedett Pécsen.

 

Forrás: MTI és PécsMa.hu (bővebb beszámolóval és további fotókkal)

 

MTI-fotó: Sóki Tamás

 

villamos100eve-pecs2-1382281448.jpg

Kapcsolódó cikkek

Baranya megyében tizenhárom út összesen mintegy 40 kilométeres szakaszát újíttatja fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. külső vállalkozók bevonásával. A lehetőséget minderre az új, 33 milliárd forintos országos útfelújítási program teremti meg. Több útszakasz esetében a projektgazda Magyar Közút már munkaterületet adott a kivitelezőknek. Így a megye több pontján is korlátozásokra számíthatnak a közlekedők.

pecs-pogany-repuloter400-1420123312.jpgPécs-Pogány, 2015. január 2. - A repülőgép- és az autógyártás fejlődésének történetét mutatja be az a modellekből álló kiállítás, amely januárban nyílik a Pécs-Pogány repülőtéren.

Pécs, 2016. január 29. - Megszavazta a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén az új vásárcsarnok felépítéshez szükséges, mintegy 14 ezer négyzetméteres telek megvásárlásáról szóló előterjesztést.