Megveszi a város az új vásárcsarnok telkét

2016. január 29., péntek 06:00

Pécs, 2016. január 29. - Megszavazta a pécsi közgyűlés csütörtöki ülésén az új vásárcsarnok felépítéshez szükséges, mintegy 14 ezer négyzetméteres telek megvásárlásáról szóló előterjesztést.

A bruttó 863,6 millió forintba kerülő telek megvételéhez - amelyhez a város közgyűlésének támogatása is szükséges volt - a kormány félmilliárd forintos támogatást biztosított a Modern városok program keretében - közölte kedden Csizi Péter országgyűlési képviselő. Az önkormányzat a vásárláshoz saját 100 millió forintos, valamint hozzávetőlegesen 60-80 millió forintos európai uniós forrást is fel kíván használni.

 

hirdetés

Páva Zsolt polgármester a közgyűlés csütörtöki ülésén kiemelte, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatása szerint a vételárból mintegy 182 millió forintig visszaigényelhető az áfa. Az új vásárcsarnok építésének előkészítése már elindult, a szakma jelenleg is dolgozik a terveken.

 

Azért vetődött fel egy új létesítmény építésének gondolata, mert a jelenlegi, az 1980-as években emelt vásárcsarnok funkcionális kialakítása elavulttá vált. Az emelet és az alagsor jelentős része hosszú távon nem hasznosítható gazdaságosan, hiányzik a ma már alapkövetelménynek számító hűtőház, továbbá az üzletként hasznosított pavilonok közműellátása se megoldott.

 

Emellett jelenleg a napi 10-15 ezer vásárlót vonzó vásárcsarnok előtti csomópontban összpontosul a létesítmény gyalogosforgalmának jelentős része, a kiszolgáló teherforgalom, a taxiállomás, a parkoló autók és a szomszédos távolságibusz-pályaudvar napi teljes, 15-20 ezer fős forgalma, ráadásul mintegy 180 parkolóhely is hiányzik a környékről.

 

Az új, mintegy 3000-3500 négyzetméteres vásárcsarnok építésére a maival szomszédos, attól délre húzódó üres telket szemelte ki az önkormányzat. A javaslatot azzal indokolják, hogy a telkeket magában foglaló tömb központi elhelyezkedése adott, azt jó közlekedési kapcsolatok jellemzik.

 

Az önkormányzat a fejlesztésekre szánt hárommilliárd forintot teljes egészében uniós pénzből, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásaiból teremtené elő. A kivitelezés tervezett költségeiben a vásárcsarnok közvetlen környezetének egymilliárd forintra becsült rendezése is szerepel.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. július 27. - Hosszas előkészületek után ismét egy új közösségi kezdeményezés látott napvilágot. Két fiatal úgy döntött, hogy a baranyai alkotókban, kézművesekben rejlő értékeket meg kell mutatni a világnak. A Tüke Online Piac alapötletét az adta, hogy számos pécsi, pécs környéki, baranyai alkotóművész, designer, kézműves és úgy egyébként megannyi kreatív művész tesz le valami igazán különlegeset az asztalra, azonban ezt csak kis részben ismerik a nem baranyaiak, vagy a baranyaiak.

szalmabala400-1437995463.jpgPécs, 2015. július 27. - Csaknem 180 ezer tonna bálázott lágyszárú biomasszát szerzett be a pécsi hőerőmű a térség mezőgazdászaitól a június végén zárult szalmaévben, a most zajló, betakarítástól betakarításig tartó időszakban pedig mintegy 200 ezer tonna mezőgazdasági melléktermék felvásárlását tervezi - közölte a működtető Pannonpower társaságcsoport.

mezoszel-csizi-peter400-1393861378.jpgPécs, 2014. március 3. - A Mezőszél utcai óvoda és bölcsőde 1972-ben épült panel elemekből, ám mivel azóta nem volt lehetőség felújításra, ez mostanra már elengedhetetlenné vált.