Nyugat-Mecsek: újraindul a nagy aktivitású program

2013. szeptember 28., szombat 18:22

nyugat-mecsek-felszini-furas-1380385495.jpgBoda, 2013. szeptember 28. - Jövő év elején megkezdi a terepi munkálatokat a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft. a Nyugat-Mecsekben. Ez a lépés fontos elemét képezi annak a több évtizedes kutatási programnak, melynek végén a szükséges hatósági engedélyek birtokában kijelölhető lesz a nagy aktivitású tároló helye.

A Boda térségében újraindított program célja, hogy a helyi lakosság támogatásával végleges megoldást találjanak a hazánkban keletkező nagy aktivitású hulladékok és a paksi atomerőmű kiégett fűtőelmeinek elhelyezésére.

 

„A tudomány mai ismeretei szerint a nagy aktivitású hulladékok és a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére a mélygeológiai tárolók nyújtanak megoldást. Ez a fajta elhelyezés jelent hosszú távú biztonságot az ember és környezete számára. Magyarország is ezt az utat kívánja követni, összhangban a nemzetközi tapasztalatokkal és az európai uniós irányelvekkel” - jelentette ki Dr. Kereki Ferenc, az RHK Kft. ügyvezető igazgató a tizedik alkalommal megrendezett bodai Tájoló Nap tudományos tanácskozásán.

hirdetés

 

A várhatóan 2014 elején induló munka során 12 mélyfúrást és 2 sekélyfúrást terveznek, a 14 fúrás összesített hossza pedig több mint 10 kilométer lesz. A legmélyebb fúrások 1300-1600 méter mélyre hatolnak majd le, és a szakemberek kiásnak egy 1 kilométer hosszú kutatóárkot is a kőzet elemzéséhez. A jelenlegi vizsgálat 87 négyzetkilométernyi területet ölel fel, melyet a kutatás végére 10 négyzetkilométerre szűkítenek. Az aktuális program hozzávetőleg 10 milliárd forintba kerül, erre a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap nyújt majd fedezetet. A szakemberek az itt található, világviszonylatban is ritka, kiváló vízzáró tulajdonságokkal rendelkező agyagkő miatt választották ki ezt a térséget a kilencvenes években.

 

A helyi lakosság véleményét reprezentatív közvélemény-kutatás keretében mérik fel. Az első felmérés 2005-ben, a legutóbbi pedig 2013 márciusában készült. A legfrissebb adatok alapján a lakosság 85%-a ismeri az RHK Kft. Nyugat-Mecsekre vonatkozó terveit és 73%-uk viszonyul pozitív módon a tároló létesítéséhez. A megkérdezettek több mint 82%-a szerint a településeknek előnye származik majd az itteni beruházásból. A RHK Kft. tájékoztató munkáját a környék kilenc települését tömörítő Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) is segíti.

 

Kovács Győző, Boda polgármestere, az NYMTIT elnöke a tudományos tanácskozáson kifejtette, hogy a tavaszi felmérés eredménye is azt bizonyítja, hogy a térség települései már várják a helyszíni munkák elindítását, mert bíznak a projekt sikerében, a majdani beruházás adta lehetőségekben. „Az itt kialakult bizalom alapja a nyílt, őszinte társadalmi párbeszéd, a lakosság folyamatos tájékoztatása az itt zajló kutatásról” - tette hozzá a településvezető.

 

Képünkön: felszíni fúrás a Nyugat-Mecsekben

 

Hírünk és fotónk forrása: RHK Kft.

Kapcsolódó cikkek

lakits-1369754215.jpg

Családi programokkal, nyári kertmozival, zenés sorozattal, és nonprofit szervezeteknek szóló pályázattal várja közönségét a pécsi Lakits Villa irodaház.

bozotirtas1-1405021184.jpgPécs, 2014. július 11. - Bozótot irtanak a Tettye Forrásház Zrt. munkatársai Pécs-Nyugaton. A társaság szakemberei a villanyvezetékek alatti sűrű aljnövényzetnek vágtak neki, mivel - bár nem köztudott és az ágazatban nem is általános - a pécsi szolgáltató az ivóvíz- és szennyvízhálózat mellett középfeszültségű villamos hálózatot is üzemeltet.

torok-sereg-szulejman-szigetvar-450-1379859942.jpgEddig ismeretlen oszmán kori település maradványaira bukkantak kutatók a közelmúltban Szigetvár közelében az I. Szulejmán szultán türbéje utáni keresés során - jelentette be Kolovics János, Szigetvár polgármestere.