Mire érdemes odafigyelni a tömegrendezvényeken?

2014. augusztus 19., kedd 07:00

tomeg400-1408395722.jpgPécs, 2014. augusztus 19. - Megyeszerte megkezdődnek az augusztus 20-i ünnepségsorozatok, amelyek hatalmas tömegeket vonzanak. A katasztrófavédelem összefoglalta nekünk a rendezvények biztonságos lebonyolítása érdekében betartandó legfontosabb szabályokat és tudnivalókat.

A rendezvények biztonságos lebonyolításáért minden esetben a szervező a felelős. A Baranya Megyei Védelmi Bizottság elnökének intézkedése alapján a szervezőknek minden esetben be kell jelenteniük a rendezvénnyel kapcsolatos alapvető információkat a megyei katasztrófavédelem felé. A bejelentést egy adatlap kitöltésével tehetik meg, amelyet a [email protected] elektronikus címre kell megküldeni, vagy faxon eljuttatni a +36/72 514-863-as telefonszámra.

hirdetés

 

A bejelentésre azért van szükség, hogy a katasztrófavédelem megyei főügyelete minden váratlan eseményről - erős szélről, viharról, nagy intenzitású csapadékról - időben értesíteni tudja a szervezőket. A rendezvények bejelentése a látogatók biztonságát szolgálja.

 

A szervezők mellett a látogatóközönségnek is fokozott figyelemmel kell készülnie és kikapcsolódnia egy-egy tömegrendezvény alkalmával.

 

Jó tanácsok a résztvevők számára:

  • Mielőtt elmenne egy nagy tömegeket vonzó rendezvényre, tájékozódjon előre a várható időjárásról, a rendőrségi intézkedésekről, az esetleges korlátozásokról! (Az időjárás előrejelzésről, a meteorológiai figyelmezetésekről és riasztásokról itt tájékozódhat.)
  • A rendezvény során mérlegelje, hogy a tömegbe, vagy annak szélére áll. Pánik esetén a tömeg közepéből nehezebb elhagyni a területet.
  • Babakocsival, kisgyermekkel, idős emberrel tömegbe állni nem ajánlott.
  • Amennyiben kiürítésre kerül a sor, kövesse a szervezők utasításait, és maradjon higgadt!
  • A tömeg sodrása elől próbáljon egy fix, stabil tárgyhoz húzódni (fal, oszlop stb.)!
  • Vihar esetén ne álljon fa alá!
  • Fontos a "Lassan járj, tovább érsz" mondás gyakorlati alkalmazása. Ha kisebb léptekkel haladnak az emberek, könnyebben eljutnak a kijáratig és átjutnak rajta, mintha rohannának.
  • Maradjunk nyugodtak, higgadtak! Vigyázzunk társainkra!
  • Ha sérült embert látunk, vigyük védett helyre. Nyugtassuk meg, maradjunk mellette! Minél hamarabb értesítsük a mentőket a 104-es telefonszámon!
  • Égő cigarettacsikket soha ne dobjon el! Ha bárhol tüzet észlel, hívja a 105-ös segélyhívó telefonszámot!
  • Ha nagy villámlással járó vihar közeleg, vagy kap el minket, húzódjunk be valahová (ne magányosan álló fa alá). A legjobb egy ház vagy egy üzlet. Ha gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg!

A bejelentett megyei rendezvények listáját megtalálja a baranya.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

Országosan az elsők között jött létre 2011 áprilisában a Mecsek Mentőcsoport, amely az első megyei szintű önkéntes mentőcsoport volt Baranyában. Az önkéntesek azóta többször is segítették a hivatásos katasztrófavédelmi munkát. Kerestek eltűnt személyeket a Mecsekben, hóval elzárt települések betegeit mentették ki, és legutóbb az árvízi védekezésben vettek részt. A megyei mentőcsoport után most járási szinten is megkezdődik az önkéntesek toborzása. Az első járási mentőcsoport szentlőrinci központtal alakul meg.

Pécs, 2014. július 8. - Két évtizede nem volt akkora érdeklődés a Magyar PR Szövetség valamely rendezvénye iránt, mint az első nyári PR Akadémia megnyitóján, a Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karán.

Pécs, 2013. december 9.  - A tavalyi 29,7 milliárd után Pécs fennmaradó, mintegy 14,4 milliárd forintnyi adósságát is átvállalja az állam - ismertette Pintér Sándor belügyminiszter mai pécsi sajtótájékoztatóján.