Járási mentőcsoportok: Szentlőrincen alakulás, máshol szerveződés

2013. augusztus 10., szombat 12:19

Országosan az elsők között jött létre 2011 áprilisában a Mecsek Mentőcsoport, amely az első megyei szintű önkéntes mentőcsoport volt Baranyában. Az önkéntesek azóta többször is segítették a hivatásos katasztrófavédelmi munkát. Kerestek eltűnt személyeket a Mecsekben, hóval elzárt települések betegeit mentették ki, és legutóbb az árvízi védekezésben vettek részt. A megyei mentőcsoport után most járási szinten is megkezdődik az önkéntesek toborzása. Az első járási mentőcsoport szentlőrinci központtal alakul meg.

Az önkéntesek segíteni akarása példaértékű volt a júniusi dunai árvíz során. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon keresztül több mint négyszáz önkéntes jelentkezett munkára. Már korábban is a távlati célok között szerepelt járási szinten bevonni az önkénteseket a katasztrófavédelmi feladatokban, amely most meg is valósul - tájékoztatta portálunkat Kasza Anett tűzoltó főhadnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

 

Csütörtökön tartották az első taggyűlést Szentlőrincen, ahol Domján Gábor tűzoltó őrnagy, megyei polgári védelmi főfelügyelő tájékoztatta a leendő mentőcsoport állományát a megalakulás részleteiről. A főfelügyelő elmondta, a járási mentőcsoportok jól bevethetők lesznek a járások területén jelentkező veszélyhatások helyi kezelésére, segítve így a hivatásos mentőerők munkáját. A mentőcsoportok megalakításánál figyelembe veszik a társadalmi igényeket és a környék veszélyeztetettségét. Domján Gábor hozzátette, a megalakuláshoz, és a működtetéshez a közigazgatás és a lakosság támogatására is szükség van. A legtöbb járásban olyan, már meglévő szervezetekre építve alakítják meg a mentőcsoportokat, amelyekkel a katasztrófavédelem már korábban is együttműködött. Közös cél továbbá az is, hogy az önkéntes csoportok működési feltételeit javítsák.

hirdetés

 

A taggyűlésen a járási mentőcsoport működésével kapcsolatos kérdéseket és válaszokat vitatták meg a résztvevők, majd kitöltötték a belépési nyilatkozatokat és az adatközlő lapokat. Baranya megyében a Szentlőrinci Járásban fog először megalakulni a Szigetvidék Mentőcsoport, amelyben ott lesznek a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai, és egy orvosokkal és szakápolókkal kiegészített egészségügyi egység is lesz. A mentőszervezetbe huszonöt fő lépett be, akik a Szentlőrinci Járásra jellemző katasztrófaesemények helyi szintű kezelésében tudnak majd segítséget nyújtani. Többek között a helyi vízkárok (villámárvizek), nagyobb kiterjedésű vegetációtüzek, és tömeges balesetek kezelésére kapnak kiképzést. A mentőcsoport Megalakítási Tervének jóváhagyását követően rendszerbeállító gyakorlatot szervez részükre a megyei katasztrófavédelem, amely után hivatalosan is bevethető lesz az első baranyai járási önkéntes mentőszervezet.

 

A jövőben mind a tíz baranyai járásban megalakulnak majd a mentőcsoportok, a szentlőrinci után a villányi és a sellyei következik.

 

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság lehetőséget ad önkénteseknek arra, hogy belépjenek a jövőben megalakuló járási mentőcsoportokba. Előzetesen jelentkezni az alábbi nyilatkozat kitöltésével, és a [email protected] elektronikus címre történő megküldésével lehet. A nyilatkozat kitöltése még nem jelent automatikus belépést a szervezetbe, az érdeklődök egy taggyűlés keretében minden kérdésükre választ kapnak, a mentőszervezetbe történő belépésre csak azután kerül sor.

 

A polgári védelmi szervezetekről szóló általános tájékoztatót itt olvashatja.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

Öntözőrendszereket és vetőmagcsomagokat kaptak hátrányos helyzetű családok a baranyai Egyházasharasztiban. Az izraeli cégek és a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány adományait Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete és Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át csütörtökön.

A Duna-Dráva Cement Kft. idén is meghirdeti Zöld Megoldás pályázatát, mellyel zöld kezdeményezéseket támogat Beremend és Vác térségében. A beérkezett pályázatokat az elmúlt évekhez hasonlóan a helyi szakértőkből álló zsűri bírálja el. Az elnyerhető támogatás mindkét térségben 3 millió forint, mely a bírálóbizottság döntése alapján akár több pályázó között is megosztható.

Március 6-án, a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnapon került megrendezésre a Távhőszolgáltatók Napja. Ezen a napon a hazai távhőszolgáltatók számos nagyvárosban, különböző rendezvényeken, nyílt napokon igyekeztek megismertetni az érdeklődőkkel a távhőszolgáltatás jelentőségét, előnyeit, környezet- és klímapolitikai hasznait.