Magasház: útfelújításra megy a törmelék

2014. október 10., péntek 06:00

Pécs, 2014. október 10. - Hetven kisebb utcát újítanak fel Pécsen harminc kilométer hosszan a több mint húsz esztendeje lakatlanul álló magasház bontásakor keletkező törmelékből - jelentette be tegnap Páva Zsolt polgármester.

Páva Zsolt utalt arra, hogy néhány hónapja visszaszerezte a város a magasház tulajdonjogát, és a közbeszerzés lezárultával még az idén hozzákezdenek a szellemház bontásához. Hozzátette: az önkormányzat számára kézenfekvő volt, hogy helyben kell hasznosítani a bontási anyagokat azokban a kisebb utcákban, amelyeknek nincs szilárd burkolatuk. A magasház a betonelemeinek ledarálásából keletkező betonzúzalékot elsősorban földutak stabilizálására használják.

hirdetés

 

A városvezető azt mondta, nem csak a közlekedést könnyítik meg a beruházásokkal, az útfelújítási programmal megakadályozható a hirtelen esőzés utáni útkárosodás is.

 

A megyeszékhely önkormányzata júliusban írta ki a közbeszerzést a magasház bontására, miután garanciát kapott a munka állami finanszírozására. Az ajánlatok értékelése hamarosan lezárul, és eredményt hirdethetnek.

 

A magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. A Baranya Megyei Kormányhivatal tavaly ősszel adott ki bontási határozatot, ez az év elején vált jogerőssé.

 

Maros József építőmérnök, statikus korábban azt mondta, az építmény bontása, elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Saját tanműhelyt létesített a dohányipari berendezések és alkatrészek előállításával foglalkozó pécsi Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. A 160 millió forintból kialakított gyakorlati helyet csütörtökön adták át. A német Hauni AG magyarországi leányvállalataként működő társaság azért döntött a beruházás mellett, hogy tanulói elmélyíthessék az iskolában szerzett tudásukat, és elsajátíthassák az alacsony darabszámban készülő speciális, minőségi alkatrészek készítéséhez szükséges magas szintű gyakorlati ismereteket.

   

ny-1358764141.jpgVajon csalódna az az amerikai turista, aki a New York Times ajánlására Pécset választaná úti célul?

denever400-1472905970.jpg

Pécs-Abaliget, 2016. szeptember 4. - Szakvezetéses barlangtúra, koncertek és denevérgyűrűzés is várja az érdeklődőket az I. Abaligeti denevér-lógás elnevezésű rendezvényen szeptember 10-én.