Pécs Quebec után és Kongó előtt

2013. január 21., hétfő 11:25

ny-1358764141.jpgVajon csalódna az az amerikai turista, aki a New York Times ajánlására Pécset választaná úti célul?

A 46 elemes lista 38. helyén Pécs az első és egyetlen magyar város, amelyet a New York Times 2013-ban olvasóinak meglátogatásra ajánl. A baranyai megyeszékhely ezzel olyan patinás helyszíneket előz meg, mint az Ingrid Bergman óta világhíres Casablanca, Washington, vagy az utolsó helyre került Párizs. 

 

Belváros: valóban flemelő látvány?

 

Az érvek nem meglepőek: a Times elsősorban az építészeti emlékeket és a különböző kultúrák keveredését emeli ki. Ebből a szempontból egy turistát sem érhet csalódás: a török építészeti emlékek nagy százaléka jó állapotban van és valóban dekoratív látványt nyújt, a szűk értelemben vett belváros pedig valóban elbűvöli a látogatót, hol stílusos barokk épületeivel, hol a gyakran meglapő helyeken felbukkanó, gyönyörű zsolnay kerámiákkal. Hozzá kell tenni azonban sajnos, hogy amint a kedves látogató betéved a függőleges irányú, szűk utcákba, a legnagyobb lepusztultsággal, lakatlan házak, betört ablakok, szemetes járdák sokaságával kell szembesülnie.

hirdetés

 

Zsolnay: a város mostohagyereke

 

A Times megemlíti a Zsolnay Negyedet is, amit a pécsiek érthető okok nélkül hanyagolnak. A negyed ugyanis tényleg varázslatos, és ha a kiállításokra nem szeretnénk tetemes összegeket elkölteni, teljesen ingyen is élvezhetjük a gyönyörű park, ötletes játszóterek és korszerű sportpályák előnyeit. Viszonylag nagy területen olyan hangulatot sikerült teremteni, ami nem csak város-, országszerte is teljesen egyedi, sőt, a jelek szerint a nemzetközi médiumok figyelmét is felkelti. A Zsolnay méltatlan helyi fogadtatását sokak szerint az magyarázza, hogy messze van a központból, ráadásul egy rosszhírű városrész határán áll. Ez a húsz perces séta azonban csak pécsiek számára távolság: egy londoni, berlini, new yorki vagy akár budapesti turista számára mindössze pár perc, és az, hogy a nyüzsgő városközponttól távolabb fekszik a negyed, valójában még jobban szolgálhatja a teljes kikapcsolódást.

 

Kulturális élet vagy tetszhalott állapot?

 

A Timesban szereplő jól sikerült fotó, amely az EKF 2010-es megnyitóján készült madártávlatból a Széchenyi térről, valóban pezsgő kulturális életről tanuskodik. Ehhez hasonló tömeget azonban azóta sem látott a város, mint ami akkor tolongott a központban. A városi, regionális fesztiválok sikere még jó idő esetén is enyhén szólva kétséges, a Tüke Piac nevet viselő őszi kezdeményezés körül is csend honol. A turistának szemfülesnek kell lennie, jó időben jó helyen... Egy belföldi utazót például elszórakoztathat ittléte alatt nyáron a POSZT és annak járulékos programjai, egy külföldi számára azonban kevesebb lehetőséget nyújt a város. Mentőötlet lehet a Pannon Filharmonikusok bármelyik fellépése, amelyet méltán nevezhetünk világszínvonalúnak, és a komoly zene iránt érdeklődőknek semmiképp sem okoz csalódást.

Kapcsolódó cikkek

magashaz-bontasa-start400-1458985515.jpg

Pécs, 2016. március 26. - Megkezdődött a héten a magasház néven emlegetett 25 emeletes épület bontása, az abból származó törmeléket szállító első teherautó péntek délelőtt hagyta el a területet - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

elso-vilaghaboru-1398176369.jpgPécs, 2014. április 22. - Megalakult a helyi Első Világháborús Emlékbizottság, amely diákok által összegyűjtött családi relikviákból nyit kiállítást ősszel. A felajánlott emléktárgyakat nyár közepéig várják.

ac2-1381699756.jpgOktóber 8-án újraindította Conversation Club című sorozatát a Zsolnay Negyedben működő American Corner. Az USA pécsi információs- és programközpontja a klubbal ingyenes lehetőséget biztosít bárkinek az „English language” kötetlen gyakorlására.