Közel harminc baranyai tűzeset a hosszú hétvégén

2013. augusztus 21., szerda 10:57

alkotmany-utcai-iskola-tuz-1377078941.jpgMozgalmas napokat tudhat maga mögött a katasztrófavédelem Baranyában. A hosszú hétvégén 43 segélyhívás érkezett a megyei főügyeletre, amelyből 29 tűzeset, 11 műszaki mentés és 3 téves jelzés volt. Az önkéntesek segítségére is szükség volt, a Misina Mentőcsoport vasúti töltésről lezuhant személyt hozott fel tíz méter mélyből… Ízelítőt adunk a történtekből.

Augusztus 17-én, szombaton Pécsett, az Alkotmány utcai általános iskolában egy fa tárolószekrény és a mellette lévő hűtőszekrény égett (képünkön, további fotók itt). A tűzoltók áramtalanították az épületet, majd eloltották a lángokat. Az épületet ventillátorokkal szellőztették át. A helyszín átvizsgálása során szándékosságra utaló nyomot nem találtak. Személyi sérülés nem történt. Még szintén szombaton, a Hirdi úton a mentősök kérték a tűzoltók segítséget: valaki lecsúszott a vasúti töltés oldalán. A sérültet tíz méteres mélységből a Misina Mentőcsoport segítségével sikerült felhozni egy hordágyon.

hirdetés

 

Vasárnap Pécs-Vasason, a Fenyő utca környékén közel nyolc hektár nagyságú területen száraz fű, bozótos égett. A lángok oltásán 25 pécsi és komlói tűzoltó hosszú órákon keresztül dolgozott. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzeseti helyszíni szemlét tartott.

 

Szintén vasárnap Hegyszentmárton szőlőhegyén négy hektár nagyságú terület gyulladt ki, amelyből egy hektáron gazos terület, és a maradék részen szőlőtőkék égtek. A tűz gyorsan terjedt és nehezen megközelíthető helyen volt, ezért a siklósi egységek mellett Pécsről is érkezett segítség.

 

Kővágószőlősön több alkalommal is tűz ütött ki hétfőn. Először másfél hektárnyi területen égett az aljnövényzet. Nem sokkal később öthektárnyi területen száraz fű, gaz és bozótos gyulladt meg, amely veszélyeztette a közeli ipari területet is. Az erős szélben a tűz gyorsan terjedt, és a nagy füst miatt a rendőrségnek le kellett zárnia a településre vezető közutat is.  A helyszínre három pécsi tűzoltóegység, egy erdőtüzek oltására kifejlesztett gépjármű, a vízszállító és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat vonult. A tűzoltók három órás megfeszített munkát követően tudták eloltani a lángokat, amelyek így nem tettek kárt az ipari park épületeiben. Kora este ismét több helyen izzott a tűzben érintett terület. Egy pécsi tűzoltóegység átvizsgálta a káreset helyszínét, és eloltotta a még parázsló részeket.

 

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

 

A hosszú hétvége teljes katasztrófavédelmi beszámolóját itt olvashatja.

Kapcsolódó cikkek

leier-lafarge-magyarszek-1380996606.jpgOrszágos pályázatot hirdetett kistelepülések részére a Leier és a LAFARGE. A bejelentést az első pályázati helyszínen, Magyarszéken tették meg, ahol a két cég képviselői Kárpáti Jenő polgármester társaságában egy felújított sétányt adtak át. A pályázat célja a közterek - aszfalt helyett - térkővel történő felújítása. Így azok esztétikusabbak, könnyebben javíthatók és környezetbarátok lesznek.

Sors Tamás, Vivat Bacchus, Bóbita és Weisz Fanni - pécsi hírességek élőben és a tévében a szeptember 28-29-i „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” hétvége szombatján. Ugyanezen a napon ingyenes a belépés a pécsi múzeumok állandó kiállításaira, az időszakos tárlatokat pedig fél áron lehet látogatni.

menet-1359716306.jpg

Hoszzú útra indultak a baranyaiak, akiknek az ország sok más pontjáról menetelőkkel együtt fő céljük a közmunkások helyzetének javítása. Szeretnék elérni, hogy a közmunkások fizetése elérje újra a 2010-es szintet, azaz a 60000 forintot. A tervek szerint ma érkeznek pécsre a baranyai menetelők, majd Bonyhád felé indulnak tovább.