Hétfőtől Baranyában is irtják a vérszívókat

2014. június 22., vasárnap 07:00

szunyog400-1403374123.jpgBudapest-Pécs, 2014. június 22. - Miután a kormány átvállalta az önkormányzatoktól a szúnyoggyérítési feladatokat, annak szervezését a hivatásos katasztrófavédelemre bízta. A sikeres közbeszerzési eljárásokat követően összeállított első ütemterv szerint - amennyiben az időjárás is kedvez - június 23-án, hétfőn kezdődhet meg a Baranyát is érintő szúnyoggyérítés.

A katasztrófavédelem által koordinált, egész nyáron zajló országos program első hetében összesen 117 ezer hektárnyi területen gyérítik a vérszívókat. A június 23-tól 27-ig tartó időszakban légi kémiai kezeléssel 81404, míg földi kémiai technológiával 35674 hektárnyi területen avatkoznak be a szakemberek országszerte.

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint az enyhe tél, illetve a májusban nagy mennyiségben leesett csapadék miatt a vízzel borított területeken a csípőszúnyogok számára optimális tenyészőhelyek jöttek létre. A helyzetet tovább rontja, hogy az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le, amelyek a folyók és belvízi területek mentén vannak jelen, vagy már ki is keltek, így extrém mértékű szúnyoginvázióra van nyáron kilátás.

hirdetés

 

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak idehaza is, elsősorban a déli és nyugati országrészekben.

 

A megbízott cégeknek összesen 820 ezer hektáron kell gyéríteniük a vérszívókat. Szeptember harmincadikáig 450 ezer hektáron légi kémiai, 350 ezer hektáron földi kémiai, 10 ezer hektáron légi biológiai és ugyanekkora területen földi biológiai irtásra vállalkoznak a cégek. Valamennyi helyen és módszerrel egy-hat alkalommal kell gyéríteniük. A hivatásos katasztrófavédelem határozza meg a munkák ütemtervét, amelyet minden esetben közzé is tesznek.

 

A vállalkozók a feladathoz kizárólag az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által szúnyoggyérítésre engedélyezett irtószereket alkalmazhatnak. A kezelések során kiemelt figyelemmel kell lenniük a biztonsági és munkavédelmi előírásokra, valamint a lakosság egészségének és az élő környezet épségének védelmére. A munkavégzéshez szükséges egyedi (szakhatósági) engedélyeket a cégek maguk szerzik be, és biztosítják, hogy a tevékenység szakmai irányítását olyan ember végezze, aki érvényes egészségügyi, gázmesteri szakképesítéssel rendelkezik.

 

A katasztrófavédelem a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos szakértői feladatok ellátására is kötött megbízási szerződést. Az ezzel megbízottaknak ellenőrizniük kell a gyérítési munkákat, figyelni kell arra, hogy azok a vonatkozó jogszabályok és az Országos Epidemiológiai Központ által kiadott módszertan, illetve a megkötött vállalkozási szerződés szerint zajlanak-e. Mindezeken kívül előzetes helyszínbejárást és -felmérést tartanak, valamint szúrópróbaszerűen személyesen is ellenőrzik a légi és a földi, kémiai és biológiai szúnyoggyérítési munkákat. De a megbízottak feladatai közé tartozik az is, hogy nyomon kövessék az ázsiai tigrisszúnyog hazai előfordulását az érintett területeken.

 

A kiadott első heti ütemterv szerint a június 23-27. közötti időszakban a szúnyoggyérítés Mohács és térségét fogja érinteni Baranyában. A régióban ugyanebben az időszakban Baja és Szekszárd térségében is lesz irtás, június 25-27. között pedig a Balatonnál.

 

Forrás: BM OKF/Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Kapcsolódó cikkek

unnamed-1436038675.jpg

Pécs városával együttműködve a BIOKOM is igyekszik tenni azért, hogy elviselhetőbb legyen a forróság a városban.

A Duna-Dráva Cement Kft. idén is meghirdeti Zöld Megoldás pályázatát, mellyel zöld kezdeményezéseket támogat Beremend és Vác térségében. A beérkezett pályázatokat az elmúlt évekhez hasonlóan a helyi szakértőkből álló zsűri bírálja el. Az elnyerhető támogatás mindkét térségben 3 millió forint, mely a bírálóbizottság döntése alapján akár több pályázó között is megosztható.

A régió legnagyobb felsőoktatási intézménye és országos állásportálok is felsorakoztak a dél-dunántúli női munkavállalók elvándorlása ellen küzdő Lépj és Maradj! kezdeményezés támogatói közé. Az Európai Uniós finanszírozással megvalósuló kampány minden lehetséges eszközt segítségül hív a tömeges elvándorlás elleni küzdelemben, ami súlyos probléma a régióban, különösen a jól képzett nők esetében.