Országos összefogással hozzák helyzetbe a dél-dunántúli nőket

2014. április 30., szerda 15:34

A régió legnagyobb felsőoktatási intézménye és országos állásportálok is felsorakoztak a dél-dunántúli női munkavállalók elvándorlása ellen küzdő Lépj és Maradj! kezdeményezés támogatói közé. Az Európai Uniós finanszírozással megvalósuló kampány minden lehetséges eszközt segítségül hív a tömeges elvándorlás elleni küzdelemben, ami súlyos probléma a régióban, különösen a jól képzett nők esetében. 

A Lépj és Maradj – Nők a Dél-Dunántúli régióért kampány egy az Európai Unió öt tagállamában (Ausztria, Lengyelország, Magyarország, Németország és Szlovénia) megvalósuló közös projekt, a „Women” (4CE506P1), mely a Central Europe Programme 2007-2013 belül valósul meg, magyarországi programjait fogja össze. A kampány célja, hogy megoldást találjon a jól képzett, fiatal női munkavállalók elvándorlására, fékezze, illetve visszafordítsa ezt a folyamatot, például hasznos munkavállalói és munkakeresési tanácsok és szakértői írások, naprakész munkaerő-piaci trendek és ajánlatok, továbbá számos, a régióban gyűjtött példás női sikertörténet bemutatásával.

hirdetés

 

Az április eleji indulás óta folyamatosan bővül a kampány követőtábora (a felületek a www.lepjesmarad.hu, valamint a www.facebook.com/lepjesmaradj címeken érhetőek el), a kezdeményezés mögött mára számos partner sorakozott fel a régió jövője szempontjából meghatározó célok elérése érdekében. A támogatók között a megyei és városi önkormányzatok, helyi klaszterek, kereskedelmi és iparkamarák is megtalálhatók. A munkának helyben máris vannak látható eredményei: megindult a párbeszéd és a gondolatcsere, hiszen a pozitív példával szolgáló interjúalanyok közül többen is vállalták, hogy segítik a kampányt szakértői tartalmakkal, tanácsaikkal és ismertségükkel.

 

Az ügyet támogatásáról biztosította a régió legnagyobb felsőoktatási intézménye, a Pécsi Tudományegyetem is, amely legnagyobb képzési központként, meghatározó foglalkoztatóként szintén érdekelt az elvándorlási folyamat megállításában. Az egyetem vezetése, valamint a projektet koordináló Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. munkatársai egy a régióban élő nők számára valóban hasznos, tartalmas együttműködés kialakításáról egyeztetnek a következő napokban, így a kampány eszköztára hamarosan újabb elemekkel gazdagodhat.

 

A régióban maradás szempontjából az egyik legnehezebb feladatot az álláshelyek felkutatása jelenti, hiszen a munkalehetőségek beszűkülése az elvándorlás egyik fő oka. A kezdeményezés ezen a téren országos támogatókra lelt: a legnagyobb hazai álláshirdetési portálok közül a Jobline.hu az indulás óta segíti régiós felülettel az álláskeresést a kampányholnapon, míg a hazai piac egy másik meghatározó szereplőjével előrehaladott tárgyalások zajlanak egy hasonló megoldás beüzemeléséről, amely szintén a kampány-honlapon lesz elérhető.

 

A kampány szervezői szeretnék tovább bővíteni az elérhető álláslehetőségek számát, ennek érdekében helyi és országos partnereket keresnek. Várják például a helyben, vagyis a Baranya, Tolna vagy Somogy megyében működő cégek jelentkezését is, amelyek betöltendő pozícióval rendelkeznek, és így képesek hozzájárulni a régiós negatív folyamatok megállításához.

 

A cégeknek elég egy kis lépést megtenniük: a kampány csapata a lepjesmaradj@lepjesmaradj.hu címre várja a kiírt álláslehetőségeket, amelyeket egyenesen a továbbít a honlap közössége felé. Az új együttműködő partnerek csatlakozásával kapcsolatos hírekről és a kampány eredményeiről az érdeklődők folyamatosan informálódhatnak a kezdeményezés Facebook oldalán.

Kapcsolódó cikkek

kutatok400-1411408629.jpgPécs, 2014. szeptember 23. - Az emberi agy visszanövesztése, a kőkorszaki nemi élet és a pápa mögött álló nindzsák is témái a Kutatók éjszakája pécsi rendezvényeinek. Az érdeklődőket a PTE és a Zsolnay-negyed, továbbá a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma várja csütörtökön és pénteken.

zoo-pecs-latvany2-400-1419501332.jpgPécs, 2014. december 25. - Igazgatója szerint a jövőben akár a hazai leglátogatottabbak közé is tartozhat a jövő nyárra akvárium-terráriummal és ökoturisztikai élményparkkal bővülő pécsi állatkert.

pecsvaradi-var400-1425076127.jpgPécsvárad, 2015. február 28. - Megújult a pécsváradi vár: az Árpád-kori magyar művészet legkorábbi emlékeinek egyikét, egy ezeréves altemplomi freskót is őrző épületegyüttes tavasztól 21. századi szolgáltatásokkal várja a látogatóit.