Félmilliárdos csatornafejlesztés indul Pécsen

2013. október 14., hétfő 18:20

Pécs elkötelezett és komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy fejlessze a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszereit. Az önkormányzat felkérésére a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. pályázott, és csaknem félmilliárd forintot nyert a város csatornafejlesztésére az Új Széchenyi Terv DDOP-pályázatán - derül ki a cég által kiadott sajtóközleményből.

Pécs évtizedek óta küzd csapadékvíz-elvezetési problémákkal, melyek a helybelieknek komoly problémát jelentenek mindennapi életükben. A városban túlterheltek az észak-déli irányú csapadékvíz-levezető főgyűjtők, a kelet-nyugati védelmi vonalat szolgáló csapadékvíz-elvezető rendszer pedig hiányos. Nagyobb záporok esetén nem lehet szétosztani a lezúduló csapadékvizeket a kevésbé túlterhelt főgyűjtőkre, ezért bizonyos kritikus helyeken elöntések tapasztalhatók.

hirdetés

 

A baranyai megyeszékhely most félmilliárd forintot költhet arra, hogy azokon a területeken is kiépítse, fejlessze a csapadékelvezető csatornahálózatot, ahol erre szükség van, esetleg, ahol eddig nem volt csatorna.

 

A közel 500 millió forintból Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. menedzselésével elvégzi többek között a Pécsi- és az Öreg-Tettyei- és a Nagypostavölgyi-vízfolyás mederkotrását, új árkot épít Hirden a Zámor utcában, vízelvezető hálózatot valósít meg Kopács-Laskó utcában. A projekt keretében a város kitakaríttatja és partfallal erősíti meg az Éger közben lévő medret. A projektnek köszönhetően a város kritikus pontjain hordalékfogókat építenek (pl. Székely Bertalan út, Ady Endre utca, Donátusi és Bálicsi út).

 

A fejlesztésnek köszönhetően korszerűsítik az Ágoston tér vízelvezetését, kitisztítják a MÁV- és Új-Füzes árkokat, valamint a Rigóder utcai árokrendezés és a Lepke utca-Donátus köz felszíni vízelvezetése is megoldódik.

 

A projekt első lépése 2013 őszén a támogatási szerződés megkötése és a hozzá kapcsolódó dokumentáció előkészítése. Ezt követően kerülhet sor a kiviteli tervek beszerzésére és a kivitelező kiválasztására. A kivitelezési munkálatok előreláthatólag jövő év tavaszán indulhatnak meg.

 

Forrás: Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.

 

csatornafejlesztes-pecs-terkep2013-1381767413.jpg

Kapcsolódó cikkek

pecsi-megnyito-1-1363805526.JPG

Idén a Csányi Alapítvány által támogatott gyermekek száma 180-ról 225 főre bővül, a 2013-ra meghirdetett 45 új helyre 123 pályázat érkezett. A háromszoros túljelentkezés jelzi, nagy a bizalom az Alapítvány munkája iránt, és a tízéves kortól a diploma megszerzéséig tartó időszakra kínált garantált minőségi képzés és támogatás a mai világban kivételes ajánlat. Programjával az Alapítvány lehetőséget biztosít a nehéz anyagi körülmények között élő fiatalok számára tehetségük kibontakoztatására, a továbbtanulásra, új perspektívák, életutak keresésére és sikeres megélésére. Az Alapítvány terveiről Dr. Csányi Sándor beszélt március 20-án, a pécsi Közösségi Ház megnyitóján.

Az éjféli miséről tartott hazafelé az az idős hölgy, akit házának kapujában támadott meg ismeretlen tettes.

A rendőrség nyomoz.

ac2-1381699756.jpgOktóber 8-án újraindította Conversation Club című sorozatát a Zsolnay Negyedben működő American Corner. Az USA pécsi információs- és programközpontja a klubbal ingyenes lehetőséget biztosít bárkinek az „English language” kötetlen gyakorlására.