Csaknem 2,7 milliárdot költ a város iskolái és óvodái fejlesztésére

2014. január 22., szerda 10:55

Egészen pontosan 2.688.215.459 forintot, azaz csaknem 2,7 milliárd forintot költött Pécs az elmúlt 2-3 évben, illetve fordít jelenleg is óvodái és iskolái modernizálására, felújítására. Az oktatásfejlesztési program idén sem áll le, számos intézmény újul meg 2014-ben is – jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

Páva Zsolt emlékeztetett arra, hogy még 2011-ben hirdette meg a város a több milliárd forintos pécsi oktatásfejlesztési programot. A program érintette az intézmények átszervezését a jelentősen csökkenő gyermekszám miatt, de milliárdos tételekben tartalmazott felújításokat, modernizálást és új eszközök beszerzését is.

 

- 2011-ben sokan kételkedtek abban, hogy sikerre tudjuk vinni ezt az oktatásfejlesztési programot Pécsett, hiszen több tízmilliárdos adóssággal küszködött a város. Örömmel jelentem be, hogy Pécs sikerrel vette az akadályt – mondta a polgármester. Páva Zsolt közölte, idén is folytatják a programot, amely során számos óvoda és iskola fog megújulni kívül és belül is.

hirdetés

 

- Ha csak a beruházásokat, átépítéseket, felújításokat számoljuk, akkor egészen pontosan 2.338.215.459 forintot költött, vagy fordít jelenleg is Pécs az intézményei felújítására – magyarázta Páva Zsolt.

 

A rácvárosi óvoda felújítására 119 322 394 forintot, a Gosztonyi utcai óvodára 63 314 104 forintot, a Mezőszél utcai óvodára 120 131 058 forintot, a Fészek Gyermekotthonra és Bölcsödére 19 988 559 forintot fordított Pécs.

 

- Nem maradnak ki a felújításból a pécsi általános iskolák sem. Az Illyés Gyula Általános Iskola és Óvoda felújítása 576 526 921 forintba, a Testvérvárosok Terei Álatlános iskola felújítása 593 000 000 forintba kerül, ugye ezek voltak a korábban életveszélyessé nyilvánított IMS-iskolák. Ezek mellett Pécs csaknem félmilliárd forintot fordított a pécsi iskolák informatikai- és eszköz fejlesztésére is – sorolta a polgármester.

 

Nem marad ki a felújításból a Janus Pannonius Gimnázium, ahol innovatív fejlesztésre 80 440 378 forintot költött Pécs, de a Leöweyre is további 668 millió  forintot fordít a város.

 

Páva Zsolt hangsúlyozta, Pécs örömmel fektet be milliárdokat a városi oktatásba, nevelésbe, hiszen a következő generációk képzése az egyik legfontosabb feladata kell legyen egy városvezetésnek. A mai fiatalok ugyanis azok, akik tudásukkal, tehetségükkel, munkájukkal öregbíthetik Pécs hírnevét és szerezhetnek örömet családjuknak és a városnak is. 

Kapcsolódó cikkek

csillagasz-diakolimpia-csapat-2013a-1376219747.jpgEgy ezüst-, két bronzérmet és egy negyedik helyezést szereztek a magyar középiskolások a görögországi Volosban megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. Az egyik bronznak és a negyedik helynek pécsi kötődése van.

A pécsi önkormányzat abban bízik, hogy a magasház jelenlegi tulajdonosa eleget tesz a kormányhivatal határozatának, és a szükséges forrás megszerzésével határidőre lebontatja a több mint két évtizede lakatlan épületet - tájékoztatta a polgármesteri kabinetiroda az MTI-t.

stohl-andras-2-1360259484.jpg

Stohl Andrást, Szalai Vivien írónőt és az Alexandra kiadót is feljelentette a Büntetésvégrehajtás Oszágos Parancsnoksága a Magyar börtönpokol című könyv miatt, ami a színész börtönbüntetése alatt készült naplójából és interjúiból született. A vád rágalmazás, a bírósági tárgyalásra a kiadó székhelye miatt Pécsett fog sor kerülni. A vádlottak közül a színész húzhatja a legrövidebbet.