Bíznak abban, hogy a tulajdonos bontja el a magasházat

2013. november 6., szerda 21:00

A pécsi önkormányzat abban bízik, hogy a magasház jelenlegi tulajdonosa eleget tesz a kormányhivatal határozatának, és a szükséges forrás megszerzésével határidőre lebontatja a több mint két évtizede lakatlan épületet - tájékoztatta a polgármesteri kabinetiroda az MTI-t.

A közlemény szerint mivel az ingatlan magántulajdonban van, a város számára egyelőre az a legfontosabb, hogy a későbbi bontás során a tulajdonos garantálni tudja a környéken élők biztonságát, valamint azt, hogy a munkálatok miatt sem a környező ingatlanokban, sem az ingóságokban nem keletkezik semmilyen kár.
   

Hangsúlyozták: a város érdeke az, hogy "minél előbb eltűnjön a múlt huszonöt emeletnyi kétes öröksége", amely évtizedek óta Pécs szégyenfoltja. "A magasházat birtokló cég tulajdonosváltása, az új tulajdonos sajtóból megismert nyilatkozatai óvatos bizakodásra adnak okot, ezekből ugyanis az derült ki, hogy az épület tulajdonosának is az a célja, hogy meggyorsítsa az épület bontását" - írták.
   

hirdetés

A Baranya Megyei Kormányhivatal arra hivatkozva, hogy a magasház veszélyessé vált, október végén rendelte el az ingatlan bontását, és fél évet adott rá a tulajdonosnak. "A határozat pontosan rögzíti a tulajdonos kötelezettségeit, így az építmény bontása a szomszédos területeket és épületeket nem veszélyeztetheti, és nem sértheti a természet, valamint az épített környezet értékeit" - hangsúlyozta Hargitai János kormánymegbízott.
   

A magasház tulajdonosának, a La Torre 2008 Ingatlanfejlesztő Kft.-nek a képviselője kedden az MTI-nek azt mondta: mivel a felszámolás alatt álló cégnek nincs pénze, a munkálatok akkor kezdődhetnek meg, ha az önkormányzat a hitelezők kifizetése érdekében meghirdetett nyilvános licit keretében megszerzi az épületet, illetve megkapja a kormánytól a bontáshoz ígért anyagi támogatást. Hosszú Zoltán szerint a ház ez év végén, jövő év elején a városé lehet, és 2014 nyarán már egy üres telket láthatnak az arra járók.
   

Kitért rá, az eredetileg a spanyol Milton-csoport érdekeltségébe tartozó La Torre az ő 76 éves édesanyjának egyszemélyes tulajdonába került a közelmúltban. Magyarázata szerint a magasházzal kapcsolatos probléma megoldására közös akarat van a városban, a siker érdekében pedig rendkívül fontos a gyorsaság, az, hogy a cég képviselői olyan helyi emberek legyenek, akik azonnal elérhetők és képesek kommunikálni, együttműködni a hatóságokkal.
   

Hangsúlyozta, hogy a cég megvásárlásához "nem kaptak különösebb megbízást", a lépéssel mindössze a folyamatot kívánták segíteni, "az új tulajdonosnak ebből semmiféle anyagi előnye nem származik".
   

Az MTI-nek az ingatlanról korábban nyilatkozó Maros József építőmérnök, statikus azt mondta: a magasház bontása és elemeinek, törmelékeinek elszállítása egymilliárd forintba is kerülhet, de úgy tűnik, ez az egyetlen esély az üresen álló házzal kapcsolatos probléma megoldására. Hozzátette, az 1975-ben átadott, 1989-ben életveszélyessé nyilvánított és kiürített IMS-szerkezetű épületet azzal az igénnyel erősítették meg 2003-ra, hogy lakóházként, kollégiumként, idősek otthonaként vagy irodaépületként hasznosulhat. A számítások eredménye azonban mindig az volt, hogy rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.
   

Véleménye szerint a magasház különösebb veszélyhelyzet kialakulása nélkül lebontható. A 80 méter magas épület 20 ezer tonnányi vasbetonból épült, ez mintegy 1500 vagonnyi törmeléket jelenthet. Az építőmérnök szerint nagyobb mennyiségű veszélyes anyaggal nem kell számolni, a törmelék hulladéklerakóban elhelyezhető, de mivel ez sokba kerül, érdemes megfontolni a hasznosítását.
 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

magashaz-bontasa-start400-1458985515.jpg

Pécs, 2016. március 26. - Megkezdődött a héten a magasház néven emlegetett 25 emeletes épület bontása, az abból származó törmeléket szállító első teherautó péntek délelőtt hagyta el a területet - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

uj-tuke-kartya400-1393339323.jpgPécs, 2014. február 25. - Megújul a pécsi Tüke-kártya. A három évvel ezelőtt vásárolt kártyák februárban lejárnak, újat március 1-től lehet igényelni. A Tüke-iroda ebben az időszakban hosszított nyitvatartással áll a pécsiek rendelkezésre.

Pécs, 2015. március 19. - A Tettye Forrásház tájékoztatja ügyfeleit, hogy az ivóvízhálózat karbantartása miatt a mai napon, március 19-én 13.00 és 16.00 óra között átmeneti vízzavarosodás és nyomásesés várható Pécsett az Aradi vértanúk útja - Szentágothai sétány - Majorossy utca - Mária utca - Széchenyi tér - Janus Pannonius utca - Dóm tér által határolt területen.