Diákcsillagászok: három olimpiai érem és egy negyedik hely

2013. augusztus 11., vasárnap 12:58

csillagasz-diakolimpia-csapat-2013a-1376219747.jpgEgy ezüst-, két bronzérmet és egy negyedik helyezést szereztek a magyar középiskolások a görögországi Volosban megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián. Az egyik bronznak és a negyedik helynek pécsi kötődése van.

A július 27. és augusztus 5. között megtartott diákolimpián részt vevő ötfős magyar csapat ezzel hároméves szereplése eddigi legjobbját nyújtotta, a 36 résztvevő ország olimpiai éremtáblázatának felső felében foglal helyet Magyarország - közölték a csapat vezetői az MTI-vel.
   

Idén 41 csapat tagjaként 188 középiskolás vetélkedett nyolc napon át a csillagászat elméleti, gyakorlati (észlelési) és adatfeldolgozási egyéni kategóriákban, végül pedig a legfeljebb ötfős nemzeti csapatok közösen komplex feladatot oldottak meg.
   

hirdetés

Az idén érettségizett érdi Bécsy Bence ezüstérmet szerzett, a szintén idén érettségizett budapesti Granát Roland és Kopári Ádám 11. osztályos pécsi középiskolás bronzérmet nyert el, Kunsági-Máté Sándor Pécsen érettségizett diák pedig negyedik helyezett lett - olvasható Hegedüs Tibor csillagász, a rendezvény magyarországi koordinátora, szakmai csapatvezető beszámolójában.

 

A csapat ötödik tagját - a Kunsági-Máté Sándorhoz hasonlóan új kerettag - Ványi András 11. osztályos budapesti diákot az egyik elméleti fordulóban nyújtott közel 80%-os teljesítménye jövőre komoly éremesélyessé teszi. Az idei tartalék az idén Budapesten érettségizett Prósz Aurél volt - derül ki a csillagaszat.hu oldalon megjelent versenybeszámolóból.
   

A magyar csapat másik vezetője Udvardi Imre budapesti fizikatanár volt. A diákok felkészítésében a Bajai Obszervatórium Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet (Baja), a Gothard Asztrofizikai Obszervatórium (Szombathely), a Könyves Kálmán Gimnázium (Budapest) és a Magyar Csillagászati Egyesület vett részt. A tehetséggondozó programban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem csillagászai is részt vesznek.
   

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a szakmai körökkel és az Emberi Erőforrások Minisztériumával megkezdődnek az egyeztetések annak lehetőségéről, hogy 2018-ban vagy 2019-ben Magyarországon rendezhessék meg az olimpiát.

 

Forrás: MTI és csillagaszat.hu
Fotó: csillagaszat.hu

Kapcsolódó cikkek

leveltar400-1393527815.jpgA Magyar Nemzeti Levéltár tavaly zárt le egy európai uniós projektet, melynek célja, hogy a közigazgatásban keletkező elektronikus iratokat is fel tudják dolgozni. A 43 millió forintos költségvetés lehetővé tette a megyei levéltár kutatótermének felújítását, új szerver és digitális vitrinek beüzemelését. Ezek segítségével jobban ki tudják szolgálni főként a diákok, de minden érdeklődő igényeit.

tuzcsap400-1407788025.jpgPécs, 2014. augusztus 12. - A Tettye Forrásház augusztus 14-én a város több pontján tűzcsapi oltóvízhozam-mérést végez.

 

A megváltozott áramlási irányok miatt itt fordulhat elő átmeneti vízzavarosodás és nyomásesés:

kozlekedik-baranya1-400-1400705128.jpgPécs, 2014. május 22. - Szombaton rendezte meg az országos „Közlekedik a család” vetélkedő megyei döntőjét a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága a Budai Vámnál lévő Megyer Autócentrum autós és kerékpáros ügyességi pályáján.