Árpádosok a jubileumi Eco-marathonon

2015. május 16., szombat 07:05

eco-arpad400-1431724142.jpgPécs, 2015. május 16. - A Shell Eco-marathon minden évben különleges kihívás elé állítja a diákokat a világ minden pontján, hiszen saját tervezésű és építésű energiahatékony járműveikkel újabb és újabb üzemanyag-hatékony technológiákkal kell megmérkőzniük.

Az Amerikában, Ázsiában és Európában megrendezett versenyek keretében 400 csapat közel 4 000 diákja méri össze mérnöki tudását. A különleges találkozó pedig nemcsak a technológia iránti szenvedélyről szól, hiszen a diákok kitartásból, csapatmunkából és kreativitásból is tanúbizonyságot tesznek.

 

Az idei év különleges a Shell számára, hiszen a Shell Eco-marathon Europe verseny 30. évfordulóját ünnepli. A Shell Eco-marathon Europe az évek során a kezdeti informális összejövetelből a világ egyik legnagyobb nemzetközi energiahatékonysági rendezvényévé nőtte ki magát, amelyen május 21. és 24. között Rotterdamban harminc országból több mint kétszáz diák, köztük hat magyar csapat méri össze tudását.

hirdetés

 

Nevezni két kategóriában lehetett: prototípus (Prototype) és városi koncepció (Urban Concept) kategóriákban. A prototípus kategóriában a tervezési hangsúly a minél könnyebb jármű létrehozásán és a hatékonyság maximalizálásán van. A városi koncepció kategóriában az autók kinézetre és érzetre is jobban hasonlítanak a mindennapi járművekre.

 

A csapatok különféle hagyományos és alternatív üzemanyagtípusokat használhatnak járműveik meghajtásához, a belsőégésű motorok esetében ezek a 95-ös benzin, dízel, GTL, biodízel (FAME), etanol és idén először CNG. Az elektromos hajtásúak esetében hidrogén, illetve hálózatról tölthető akkumulátoros autók versenyezhetnek.

 

eco-arpad2-1431724734.JPG

 

A pécsi Árpád Fejedelem Gimnázium tanulói 2014 őszén határozták el, hogy próbára teszik járműépítési tudásukat a prototípus kategóriában, méghozzá elektromos hajtással. Azért döntöttek a nevezés mellett, mert úgy látják, a versenyre való felkészülés remek lehetőség a gimnazistáknak, amely továbbtanulási esélyeiket is befolyásolhatja. Azért választották ezt az üzemanyagot, mert úgy vélik, az elektromos üzemanyag kezdő csapatként optimálisan kivitelezhető. Az árpádosok E-Orca névre keresztelt járművét Perényi Kitty 10. osztályos tanuló vezeti majd a rotterdami megmérettetésen.

 

„Kezdőkként a részvétel is nagy élmény a számunkra. Az elsődleges célunk, hogy megfeleljen az autó a versenyt megelőző teszteken és hogy végig tudja futni a távot. Ezután már csak egy jobb eredményben reménykedünk” - összegezte a versennyel kapcsolatos elvárásait Porkoláb Tamás, a csapat menedzsere.

 

“A Shell Eco-marathon inspirációként szolgál a jövő fiatal mérnökeinek a mobilitás továbbfejlesztési irányaihoz és remek példája a Shell immár harminc éves téma melletti elkötelezettségének. Nagyon örülök, hogy hat magyar csapatot is köszönthetünk a résztvevők között. Biztos vagyok benne, hogy szorgalmuknak és innovatív gondolkodásmódjuknak köszönhetően kiváló eredményekkel térnek majd haza a rotterdami megmérettetésről” - nyilatkozta Juhász Péter, a Shell Hungary kiskereskedelmi üzemeltetési igazgatója.

 

Forrás: Well, bővebben: www.shell.hu

Kapcsolódó cikkek

Elhunyt szeretteinkre, hozzátartozóinkra emlékezünk Mindenszentek napján, és az azt követő Halottak napján. Mindenszentek napjával kezdődik meg a hosszúhétvége, amikor is a csendes megemlékezés alkalmából emberek tömege látogatja meg a sírkerteket, kegyhelyeket, amely számos veszélyt is rejt magában. A balesetek megelőzése érdekében a katasztrófavédelem a következőket javasolja.

Sors Tamás, Vivat Bacchus, Bóbita és Weisz Fanni - pécsi hírességek élőben és a tévében a szeptember 28-29-i „Itthon vagy! Magyarország szeretlek!” hétvége szombatján. Ugyanezen a napon ingyenes a belépés a pécsi múzeumok állandó kiállításaira, az időszakos tárlatokat pedig fél áron lehet látogatni.

kep-088-1372263280.jpg

Sajátos módon ünneplik Horvátország EU-s csatlakozását a holland származású Simon Wintermans ötletének köszönhetően. Hogy Pécs városa is fontosnak tartja az akciót, azt jól mutatja, hogy Nagy Csaba alpolgármester is végigkerekezi a távot. A sajtótájékoztatón elmondta: a város számára rendkívül fontos a Pécs-Eszék évtizedes testvérvárosi kapcsolat. A határ eltűnésével pedig további üzleti lehetőségek nyílnak meg, ami új impulzus lehet mindkét város számára.