Biciklis kaland: Horvátország csatlakozik

2013. június 26., szerda 18:07

kep-088-1372263280.jpg

Sajátos módon ünneplik Horvátország EU-s csatlakozását a holland származású Simon Wintermans ötletének köszönhetően. Hogy Pécs városa is fontosnak tartja az akciót, azt jól mutatja, hogy Nagy Csaba alpolgármester is végigkerekezi a távot. A sajtótájékoztatón elmondta: a város számára rendkívül fontos a Pécs-Eszék évtizedes testvérvárosi kapcsolat. A határ eltűnésével pedig további üzleti lehetőségek nyílnak meg, ami új impulzus lehet mindkét város számára.

Horvátország csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz 2003-ban adta be. A kérelmet az Európai Bizottság 2004 elején fogadta el, és ekkor nyilvánította hivatalos tagjelöltnek az országot. A tagjelölti státust az Európai Tanács 2004 közepén megerősítette. A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek meg.


A magyar EU-elnökség három legfontosabb prioritásának is egyike volt a horvát csatlakozás ügye.

hirdetés

Horvátország július elsején csatlakozik az Európai Unióhoz, ennek alkalmából két vállalkozó kedvű csapat pattan biciklire június 30-án, és látja vendégül egymást a két ország.

 

Pécsről 100 biciklis startol el, hogy Beremenden át Eszékig megtegye a túrát.
A csoport a Széchenyi térről indul vasárnap reggel 07.30-kor, majd a Búza térnél ketté oszlik, a bátrabbak a földúton, míg a többiek az aszfaltúton tekernek tovább.

 

A két csoport Beremendnél egyesül újra, majd ott a faluban találkozik a közben idefelé tartó horvát biciklisekkel egy közös ebédre. A határ átlépése után már horvát rendőri kísérettel megy tovább a menet.
Eszékre érve a magyarok részt vesznek a csatlakozási ünnepségen, ahol többek között Rúzsa Magdi is fellép.


Másnap pedig, a visszaút során, ezúttal Kisharsánynál találkoznak a horvát csapattal, majd egy közös ebéd után indulnak haza.

Az akció ötletgazdája, Simon Wintermans szerint nagyszerű, hogy mennyire sokan érdeklődtek a program iránt, noha nem volt komolyabb erre irányuló marketing tevékenység.

 

„A sportos, vidám akció megmutatja, hogy Eszék és Pécs olyan közel fekszik egymáshoz, hogy egyetlen nap alatt bringával odamehet az ember! Nincs határ és nincs távolság”

Kapcsolódó cikkek

Ötszázezer forintnyi támogatást biztosít a DRB Bank nyolc kiválasztott dél-dunántúli civil szervezet közül annak, amelyik a legtöbb szavazatot kapja a pénzintézet Facebook-oldalán keresztül. A december 16-ig tartó, háromhetes játékban szavazók között hétfőnként ajándékokat sorsolnak ki.

iskolakezdes1-1379622790.jpgAmikor a nyár után beindul a tanév, sok szülő fellélegzik. Ez az érzés azonban nem tart sokáig, hiszen a gyerekek biztonságára ilyenkor fokozottabban kell ügyelni, ami nem kis feladat. A régi időkben nem volt gond, az általános iskolások például egyedül is közlekedhettek, ma már ez szinte elképzelhetetlen. A szülők ilyenkor mit tehetnek? Néha nem kis kihívás a család logisztikáját menedzselni.

os-drava-foepulet-kiallitas400-1427830165.jpgPécs-Szaporca, 2015. április 1. - Felépült az Ős-Dráva Látogatóközpont a baranyai Szaporcán. Az Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit, a helyi gazdálkodási hagyományokat bemutató létesítmény mától fogad látogatókat.