A Magyarok kenyere akció az egész országnak példát mutat

2013. augusztus 20., kedd 20:29

pava-weisz-magyarok-kenyere-pecs2013-1377023779.jpgAz egész ország számára példamutatónak nevezte a Magyarok kenyere jótékonysági akciót Pécs polgármestere. Az államalapítás alkalmából a Magyarok kenyere ünneppel együtt tartott városi rendezvényen Páva Zsolt hangsúlyozta: a két éve indult kezdeményezés a magyarság összetartozását, a szolidaritást jelképezi, sikere pedig arra enged következtetni, hogy a nemzet ennél is nagyobb tettekre lehet képes.

Páva Zsolt (első képünk előterében, balján Weisz Fanni hallási fogyatékkal élő fotómodell, esélyegyenlőségi aktivista, Pécs város arca) újságírók kérdéseire válaszolva örömének adott hangot, hogy Pécs és Baranya egyfajta központja lehet a Magyarok kenyere akciónak, s reményét fejezte ki, hogy akár évtizedekig otthont adhat a kezdeményezés főbb eseményeinek.
   

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője arról szólt, hogy Erdélyben sok kenyeret fogyasztanak, ezért ott a mindennapi kenyérnek talán nagyobb is a jelentősége, mint Magyarországon.
   

hirdetés

Kitért rá, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által támogatott, otthonban lakó mintegy 2300-2500 gyermeknek nemcsak kenyér, hanem pánkó (fánk), kalács, kürtőskalács, palacsinta is készül a kapott lisztből. "Az, hogy Szent István napján a magyar nemzet tudatosan megtöri kenyerét és árváknak ad belőle, segít a gyerekeknek hovatartozásuk tisztázásában, elmélyítésében" - fogalmazott a ferences rendi szerzetes.
   

Korinek László (második képünkön) jogászprofesszor, akadémikus, a Magyarok kenyere ötletgazdája azt mondta: a legnagyobb siker az, hogy milyen sokan ismerték fel, ha egy picit tesznek másokkal együtt, az mekkora segítséget jelent a rászorulóknak.

 

korinekl-magyarok-kenyere-pecs2013-1377023616.jpg
   

A Magyarok kenyere jövőjével kapcsolatban megjegyezte, hogy az akcióra 2014-ben is sor kerül. Rámutatott, hogy jövőre is gyűjteni fogják a búzát magyarországi és külhoni területeken, lesz "kovászvendégség", azaz a kenyerek sütéséhez szükséges kovászt egy helységből szállítják a sütőüzembe. "Új elem lesz, hogy nemcsak Magyarországon, hanem máshol is készül Magyarok kenyere, ennek részleteiről azonban még korai lenne beszélni" - tette hozzá.
   

A Magyarok kenyere ünnepség Pécsen az új kenyér megáldásával, megszegésével, majd a város székesegyházában szentmisével ért véget. A Sétatéren és a Dóm téren rendezett Szent István-napi programokon több ezren vettek részt a baranyai megyeszékhelyen.

 

Forrás: MTI, MTI Fotó: Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkek

kep-003-1371122656.jpg

A "party busz" kezdeményezés eddigi sikerén felbuzdulva június 17-én átalakul az éjjeli járatrendszer, új útvonalakkal bővítve az eddigi törzshálózatokat.

Az Axel Springer Magyarország több kiadványa (köztük a megyei napilapok és hírportálok is) és a Ringier kiadó egyes termékei (például a Népszabadság és a Nemzeti Sport, illetve hírportáljaik) új tulajdonoshoz kerülve folytathatják működésüket.

Pécs, 2014. április 9. - Az országban először a baranyai megyeszékhelyen indítanak jelelő szakkört általános iskolások részére. A délutáni foglalkozásokon a jelnyelv alapjait tanítják meg majd a diákoknak. A kezdeményezéshez Weisz Fanni szépségkirálynő, Pécs egyik nagykövete is a nevét adta.