Újabb öt hungarikum a listán

2013. november 30., szombat 13:40

lajos-kassai400-1385814853.jpgPuskás Ferenc életműve, a Kaposmérőn túl ország- és világszerte számos helyen lovasíjász-központot működtető Kassai Lajos (képünkön) íjászművészete, a gyulai kolbász, a szikvíz és a magyar operett is felkerült a hungarikumok listájára - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája. A listán kettő baranyai vonatkozású különlegesség szerepel.

A Hungarikum Bizottság az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban tartotta legutóbbi ülését, amelyen a testület döntött arról, hogy mely újabb nemzeti érték viselhesse a hungarikum címet és logót.

 

Az eddigi hungarikumok:

 

1. Pálinka

2. Törkölypálinka

3. Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász

hirdetés

4. a magyarországi Tokaji borvidéken előállított Tokaji aszú

5. Hízott libából előállított termékek

6. Béres csepp és Béres Csepp Extra

7. A táncház módszer mint a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar módja

8. Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje

9. Solymászat, mint élő emberi örökség

10. A Matyó népművészet – egy hagyományos közösség hímzéskultúrája

11. Budapest – a Duna-partok, a Budai Várnegyed és az Andrássy út

12. Hollókő ófalu és környezete

13. Az Ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátság és természeti környezete

14. Hortobágyi Nemzeti Park – a Puszta

15. Pécs (Sopianae) ókeresztény temetője

16. Fertő / Neusiedlersee kultúrtáj

17. A Tokaji történelmi borvidék kultúrtája

18. Herendi porcelán

19. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai

20. Karcagi birkapörkölt

 

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség, fotó: Johannes Fischnaller/www.horsebackarchery.net

Kapcsolódó cikkek

nem-dohanyzok400-1420126567.jpgBudapest, 2015. január 2. - A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak tavaly legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A közforgalmú intézmények, a munkahelyek, vendéglátóhelyek szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

Budapest, 2014. június 23. - Pályafelújítás miatt közel három héten át változásokra kell számtani a pécsi, a kaposvári és az esztergomi vasútvonalon. Mától egyes szakaszokon autóbuszok viszik az utasokat - közölte a Mávinform az MTI-vel.

Budapest, 2013. április 27., szombat - Politológusok szerint a baloldal népszerűségvesztésére adott válasz és az összefogáspárti ellenzéki szavazók megnyugtatása a célja az MSZP és az Együtt-PM szövetség szombaton bejelentett megállapodásának. Mráz Ágoston, a Nézőpont Intézet vezetője és Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője az MTI-nek egyaránt úgy nyilatkozott: a szombati bejelentésben nem volt semmi új vagy váratlan, s számos kérdés - közös lista állítása, a közös miniszterelnök személye, együttműködnek-e a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval - továbbra sem dőlt el.