Nemdohányzók védelme: problémás közterületek

2015. január 2., péntek 07:05

nem-dohanyzok400-1420126567.jpgBudapest, 2015. január 2. - A közterületen tiltott helyen dohányzók ellen indítottak tavaly legtöbbször eljárást a népegészségügyi szakigazgatási szervek. A közforgalmú intézmények, a munkahelyek, vendéglátóhelyek szinte maradéktalanul betartják a nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásait.

A buszmegállókban, vasútállomásokon, pályaudvarokon találkoznak a legtöbbször tilosban dohányzókkal a közegészségügyi felügyelők, tisztiorvosok. A mögöttünk hagyott évben az összes bírság háromnegyedét ilyen esetek miatt, magánszemélyekre szabták ki. Jóval kevesebb esetben került sor bírságolásra közforgalmú intézményben, szórakoztató, vendéglátó-ipari egységben és közoktatási intézményben, munkahelyeken. A legmagasabb bírság a december 15-ig beérkezett adatok szerint 250 ezer forint volt, amit egy egészségügyi intézmény dolgozójának kellett befizetnie.

hirdetés

 

A nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartását a megyei, illetve a fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szerveinek járási, illetve kerületi intézetei ellenőrzik. 2014-ben összesen több mint 27 ezer egységet kerestek fel, közel 200 esetben pedig a társhatóságok - közterület-felügyelet, rendőrség - jelzése alapján jártak el. Bírságolásra 120 esetben került sor, és összesen 3.3 millió forintnyi pénzbüntetést szabtak ki.

 

2012. január 1-jén lépett hatályba a Nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítása, amely megtiltotta a dohányzást többek között a nyilvános zárt helyeken és a megállókban. Mivel úgy tűnik, a legtöbb probléma a közlekedési eszközök megállóiban, állomásokon tapasztalható, az ÁNTSZ 2015-re kiemelt munkatervi feladatként határozta meg ezek ellenőrzését.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. február 25. - A nemzeti köznevelésről szóló törvény értelmében április 1-jétől az állami köznevelési feladatellátás keretében az Oktatási Hivatalhoz kerülnek az állami pedagógiai-szakmai szolgáltatások, és létrejönnek a Pedagógiai Oktatási Központok (POK) - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkársága.

uzlet400-1455020618.jpg

Budapest, 2016. február 10. - Bár már javában benne vagyunk a 2016-os évben, általában ilyenkor kezd elfogyni a lelkesedés az újévi fogadalmak betartásánál. Pedig az üzleti témájú tervek rendkívül fontosak egy vállalkozás életében, és még mindig nem késő néhány céges fogadalmat tenni. Dr. Ivan Misner, a Business Network International (BNI) alapítója három ötletet ad ahhoz, hogyan tartsd be ezeket.

koznevtorveny-szavazas-ogy-mti-1377602918.jpgBudapest, 2013. augusztus 27. - A pedagógus-életpálya rendszere és a béremelés már az idei tanévkezdéskor kiterjed majd a köznevelési intézményekben pedagógus munkakörben foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra. Többek között ezt tartalmazza a köznevelési törvény módosítása. Az Országgyűlés végül az eredeti előterjesztést fogadta el 257 igen, 34 nem szavazattal és 2 tartózkodással.