Textilrekonstrukció pécsi kivitelezésben

2016. december 5., hétfő 07:00

textilrekonstrukcio400-1480892358.jpg

Budapest, 2016. december 5. - Nemzetközileg elismert restaurátorok bevonásával a múlt héten megkezdődtek a Budavári Palota Szent István-termének textilrekonstrukciós munkálatai.

Rostás Péter, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese pénteken a sajtó képviselőinek a helyszínen elmondta, hogy a második világháborúban elpusztult Szent István-terem valószínűleg kiégett és a berendezés teljesen elpusztult, továbbá a fából készült falburkolat és a mennyezet is megsemmisült.

 

Kifejtette, hogy a terem eredeti textil berendezése három részből állt: a falat borító szövetet a Haas Fülöp és fia osztrák cég gyártotta, a teremben lévő két hatalmas, három rétegű, aranyhímzéses, aranybrokát függönykompozíciót pedig valószínűleg a franciaországi Gelb M. cég szállította a terembe. Ezen kívül a szobát díszítették még szintén a franciaországi gyártó nagyon magas színvonalú, aranyhímzéses bútorhuzatai is.

hirdetés

 

A falat burkoló textilből, valamint a Franciaországban szövetett függöny mintadarabjaiból is maradt fenn, ez segíti a restaurátorokat a hiteles másolat elkészítésében.

 

Rostás Péter elmondta, hogy az anyagmaradvány egy neoromán stílusú, az akkori idők legmagasabb művészi színvonalú technikáit magában foglaló iparművészeti alkotás, hiszen megfigyelhetők benne a legkülönbözőbb technikájú aranyhímzések, zsinórozások is. Bár az egykori igazgyöngy rátétek és féldrágakő berakások hiányoznak a kompozícióról, de fennmaradtak jó minőségű fotográfiák, amelyek alapján pontosan lehet ezeket is rekonstruálni. Hozzátette: az anyag színei az anyag elülső oldalán kifakultak, de a hátoldalán megmaradtak, ez alapján szintén tökéletesen rekonstrukció készíthető.

 

A Nemzeti Hauszmann Terv részeként a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. által kiírt nyílt közbeszerzés eredményeként a pécsi székhelyű lakástextil gyártó- és forgalmazó cégcsoport, a Rovitex Hungária Kft. készíti el a rekonstrukciót. Romeisz Norbert (második képünkön), a cég ügyvezető igazgatója pénteken elmondta, hogy több szakértő és külföldi restaurátor bevonásával zajlik a munka, amelynek során nagy felbontású szkenneléses mikroszkóp vizsgálatokat végeznek az anyagon, ebből állapítják majd meg azok pontos összetételét és színét.

 

textilrekonstrukcio600-1480892332.jpg

 

Mint mondta, múlt hétfőn már elkezdődött az alapanyagok vizsgálata és pénteken megérkezett Németországból a nemzetközileg elismert restaurátor professzor, Heiner Büld, aki a zsinórok felbontását, az eredeti anyagösszetételt, a színt és a színváltozásokat fogja vizsgálni.

 

A vállalatnak 150 folyóméter, 130 centiméter szövetszélességű, háromrétegű, lanszírozott és brosírozott, arany és selyemszálakkal szőtt falkárpitot, két, egyenként három-három részből álló függönykompozíciót, továbbá nyolc karosszék és hat taburet (ülőke) bársonyalapú, arany és selyemszálakkal hímzett huzatait kell legyártania és elhelyeznie. A munka az eredeti textilek analízisével kezdetét vette és az anyagok legyártással együtt várhatóan 2018. elején fejeződik be.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkek

happy2014hivo-1395767146.jpgBudapest, 2014. március 25. - Ezen a héten az ország 144 oktatási, nevelési intézményében ismét az ivóvíz kerül a középpontba és a poharakba! A vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-héten idén több mint 43 ezer gyerek vesz részt 106 településről - értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

Budapest, 2016. július 14. - Amikor valaki egy vállalkozás beindítására készül, sokféle tanáccsal látja el a környezete. Ám a legtöbb tipp olyan emberektől érkezik, akik nem is tudják, milyen egy eredményes céget működtetni. Az interneten cikkek százai részletesen foglalkoznak a témával, pedig mindössze néhány egyszerű lépéssel sikerre lehet vinni egy vállalkozást - ezeket mutatja be Stephanie Abrams Cartin, az Entrepreneur.com szerzője.

Budapest, 2015. február 17. - Az internetben rejlő lehetőségeket és veszélyeket bemutató, figyelemfelkeltőként használható kisfilmeket tett hozzáférhetővé honlapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat - közölte az MTI-vel a szervezet.