Simon-ügy: a PTE-től kérnek szakértői véleményt

2014. február 24., hétfő 16:55

rubovszky-gyorgy-simon-ugy400-1393257383.jpgBudapest, 2014. február 24. - A héten tanulmányozhatják az Országgyűlés mentelmi bizottságának tagjai Simon Gábor volt országgyűlési képviselő hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatát - közölte újságírókkal a bizottság elnöke a testület zárt ülése után.

A KDNP-s Rubovszky György (képünkön) ismertetése szerint a testület hat jelenlévő tagja egyhangúlag határozott a hozzátartozói (házastárs és kiskorú gyermek) vagyonnyilatkozatok felbontásáról, azok tanulmányozása után a következtetéseket a jövő hétfőn vonja le a bizottság. Hozzátette: 2008-tól kezdve nyolc nyilatkozatról van szó, a törvény szerint azokat kizárólag a bizottság tagjai nézhetik meg. A bizottság zárt ülést tartott, a dokumentumok titkosak, a nyilatkozatok tartalmáról nem fog tudni nyilatkozni - jelezte.

 

A bizottsági elnök azt is elmondta, felkérik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) polgári jogi tanszékét, adjon szakértői véleményt arról, hogy az összeférhetetlenség ideje alatt jogszerűtlenül felvett és az Országgyűlés által kifizetett javadalmazás visszakérhető-e egyáltalán, és ha igen, milyen jogcímen. Mint mondta, sürgősen szeretnének választ kapni, mert március 31-ig kell jelentést tennie az Országgyűlés elnökének.

 

Arra a kérdésre, miért a Pécsi Egyetemet kérik fel, a mentelmi bizottság elnöke közölte, az egyik képviselő javasolta; ő mást javasolt, végül öt igen szavazattal, egy tartózkodás mellett szavaztak. Rubovszky György kitért arra, hogy a juttatások visszakövetelésének kérdésről - lévén a bizottságnak több ügyvéd tagja is van - komoly jogi vita folyt.

hirdetés

 

Beszámolt arról, hogy a Szijjártó Péterrel, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárával szemben kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatról is tárgyalt a bizottság. Elmondta, hogy megkeresésére a múlt héten válaszolt az államtitkár, a mostani bizottsági ülésen valamennyi képviselő megkapta azt a levéltervezetet, miszerint a mentelmi bizottság elnökét az államtitkár válasza meggyőzte, és a vagyonnyilatkozattal kapcsolatos eljárást befejezettnek nyilvánítja.

 

Rubovszky György közölte, a bizottság dönthetett volna úgy, hogy nem fogadja el az elnöki érvelést, ekkor el kellett volna rendelnie a vagyonosodási vizsgálatot, de a bizottság öt igen szavazat és egy tartózkodás mellett egyetértett az eljárás megszüntetésével.

 

A mentelmi bizottság ülésén az ellenzéki tagok közül csak Schiffer András (LMP) és Szabó Gábor (Jobbik) volt jelen, a szocialista képviselők távolmaradtak. Ezzel összefüggésben Rubovszky György közölte, a hivatalos meghívás előtt szóban is felvették a kapcsolatot  a képviselőkkel, annyi választ kaptak, hogy "vettem az értesítést". Hozzátette: ha a bizottság Simon Gábor ügyéről tárgyal, minden esetben meghívják a volt képviselőt is; ő sem jelent meg, és nem kapott tőle visszajelzést.

 

A Gyurcsány Ferenc DK-elnök által Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatról elmondta, az az eljárás folyik, még határidőn belül vannak. Több eljárás is folyamatban van - folytatta -, három megkeresésére már ketten válaszoltak, és jelezték, hogy pontosítani fogják vagyonnyilatkozatukat.

 

Rubovszky György elmondta, hogy a Simon-üggyel kapcsolatban Mesterházy Attila MSZP-elnöknek és Polt Péter legfőbb ügyésznek is küldött megkeresést, utóbbi még nem válaszolt. Mesterházy Attila azt válaszolta - idézte fel Rubovszky György -, hogy Simon Gábor a pártnak leadott vagyonnyilatkozatát az ügyészség lefoglalta. Hozzátette: tudta, hogy egy példányt elvitt a Legfőbb Ügyészség, de tudomása szerint Simon Gábor az MSZP-elnökség minden tagjának adott egyet. "Kioktattak, hogy nincsen" - fogalmazott. A KDNP-s politikus azt mondta, arra a kérdésére nem válaszolt Mesterházy Attila, mire alapozta azt a nyilatkozatát, hogy ez a pénz mentes a politikától.

 

Schiffer András a bizottsági ülésről távozóban azt mondta, vannak kétségei azzal kapcsolatban, hogy a Simon Gábornak kifizetett javadalmazást vissza tudja-e kérni az Országgyűlés. Véleménye szerint csak jogállami megoldást lehet elfogadni, tehát a parlamentnek adott esetben azt is be kell látnia, ha jogalkotói hiba történt és törvényt kell módosítani. Mint mondta, bűncselekmény megállapítására a bíróság jogosult. Alapvetően vitatja és ellentmondásosnak tartja, hogy miközben a NAV-vizsgálóbizottság felállítását arra hivatkozva akadályozták meg, hogy folyamatban van egy büntetőügy, ami nem volt igaz, addig most valóban folyamatban van egy büntetőeljárás, ennek ellenére az Országgyűlés a mentelmi bizottságot vizsgálatra utasította - fejtette ki.

 

Simon Gábor volt szocialista politikust február 18-án gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség, amely a volt országgyűlési képviselőt az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítja.

 

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemondott, kilépett a pártból, visszalépett a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemondott parlamenti képviselői mandátumáról. A mentelmi bizottság többször is tárgyalta ügyét, de Simon Gábor egyik ülésen sem jelent meg, és nem is adott választ a felmerült kérdésekre. Az Országgyűlés közben felhatalmazta a mentelmi bizottságot az ügy tisztázására.

 

Forrás: MTI, MTI-fotó: Bruzák Noémi

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. augusztus 26. - Alig néhány munkavállaló számíthat cafeteriára a következő egy év során: a kkv-k közel kétharmada nem tervezi béren kívüli juttatással támogatni dolgozóit - derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból. Az adótörvények változása következtében a vállalkozások már most elkezdték újragondolni cafeteria-rendszerüket: a pénzbeli jutalom máris a harmadik helyre lépett elő a juttatások között, amelyet az étkezési hozzájárulás és a közlekedési költségtérítés előz meg.

holancot-szerelnek-mecsek-2014jan-400-1390733121.jpgSikeresnek nevezte a tájékoztatást, az állami szervezetek és önkéntesek eddigi munkáját az intenzív havazásban Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.

Budapest, 2016. augusztus 9. - Van egy álmod: egy saját cég. Minden készen áll ahhoz, hogy beindíthasd, de itt állj meg, és gondolj újra mindent, hiszen a kezdő vállalkozások számos helyzetbe belebukhatnak. Most épp a szemünk előtt zajlik egy élő példa: a riói olimpia, ahol az indulásig a felkészületlenségről és a problémákról szóltak a hírek. Tanner Simkins, az Entrepreneuer szerzője szerint viszont van legalább öt dolog, amelyből ennek kapcsán a vállalkozók időben okulhatnak.