Köznevelési törvény: egyelőre nincs módosítás

2013. augusztus 26., hétfő 21:20

Budapest, 2013. augusztus 26. - A pedagógus-életpályáról és a béremelésről szóló további képviselői felszólalásokkal, majd napirend utáni hozzászólásokkal zárult a parlament hétfői ülése.

Jobbik: miért most van szükség az emelésre?

   

Baráth Zsolt (Jobbik) személyes tapasztalatait idézve közölte: kiszámolta, hogy mennyivel emelkedett volna a fizetése a szociális szférában. Szavai szerint a változtatások nem kompenzálnák az elmúlt három, illetve öt évet. Azt kérdezte: azért van most szükség az emelésre, mert a bérek 26 százalékkal a nyugdíjminimum alá csökkentek, azért, mert az elmúlt öt évben 31,2 százalékos volt az összinfláció vagy azért, mert a Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete aláírásgyűjtésbe fogott és demonstárciókat ígért? Frakciótársa, Novák Előd azt mondta, a béremelés forrásainak biztosításához - az arányos közteherviselés elveinek figyelembevételével - szükség volna például a reklámadó bevezetésére.

hirdetés

   

KDNP: két év alatt körülbelül négyszázmilliárdot kell kifizetni

   

Michl József (KDNP) arról beszélt, azért kellett az ütemezésen változtatni, hogy biztosan működhessen a rendszer, ugyanis a következő két évben körülbelül négyszázmilliárd forintot fognak majd a többletbérekre kifizetni. Megjegyezte, hogy az előző kormányok idején csökkent a pedagógusok bére, most viszont a 34 százalékos idei béremeléssel mintegy négyhavi többletbérhez jutnak. Hozzátette, hogy a 16 százalékos egykulcsos adó miatt a nettó bér így is nőtt az elmúlt években. Hangsúlyozta, hogy a pedagógus családokat is komolyan érinti a rezsicsökkentés.
  

Független képviselők szerint is szükség van a béremelésre

   

Endrésik Zsolt (független) azt mondta, pedagógusként egyik szeme sír, a másik nevet. Szavai szerint habár az elmúlt években a pedagógusok rengeteg ígéretet hallottak, de minden emelés jól jön számukra. A képviselő az érveket összegezve közölte, a javaslatot támogatni kell.
   

Az LMP színeiben politizáló független Osztálykán Ágnes azt mondta, nagyobb alázatosságot várt a képviselőktől a politikai adok-kapok helyett. A képviselő szerint az életpályamodell volt az egyetlen pozitívum a kormány oktatáspolitikájában, most pedig az ígéretüket sem tudják maradéktalanul megvalósítani. Hozzátette: örül a béremelésnek és annak, hogy az eredeti tervekhez képest többen részesülhetnek ebben. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy mikor rendezik a pedagógusokat segítők bérét.

   

Hoffmann: a kákán is csomót keresnek a képviselők

   

Hoffmann Rózsa államtitkár a vitában elhangzottakra válaszolva azt mondta: minden képviselő kinyilvánította, hogy örül a béremelésnek, de az ellenzék a "kákán is csomót keres". Azért van szükség az életpályamodellre, mert a gyerekekről van szó, a pedagóguson múlik a gyerek fejlődése is - mondta az államtitkár. Közölte továbbá, hogy a bérnövekmény a minimálbér emelésével ismét emelkedik majd, jövő szeptemberre pedig kormányzati ígéret van további emelésekre.

   

Napirend után az ősi hagyatékról, a lisztgyűjtésről és a földekről

   

Napirend után három képviselő kért szót. Korondi Miklós (Jobbik) az ősi hagyatékról, illetve annak helyreállításáról, Csizi Péter (Fidesz) a magyarok kenyere program lisztgyűjtéséről, Magyar Zoltán (Jobbik) pedig az állami fölkoncesszióról, annak nyerteseiről beszélt.

   

Latorcai János levezető elnök ezt követően lezárta a hétfői napirend tárgyalását, a parlament kedd reggel 9 órakor folytatja a munkát. A képviselők a keddi ülésen várhatóan elfogadják a pedagógus-béremelés kiterjesztéséről szóló előterjesztést.


Forrás: MTI - 2013. augusztus 26., hétfő 20:28

Kapcsolódó cikkek

tettyeforrashaz-muszakiszakmainap400-1456427169.jpg

Pécs, 2016. február 26. - Az ország majdnem minden szegletéből, összesen kilenc víziközmű szolgáltatótól érkeztek szakemberek február 24-én Pécsre, a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. rendhagyó műszaki szakmai napjára.

zanza-tv400-1415533619.jpgBudapest, 2014. november 10. - Hogyan tudnánk digitális taneszközökkel segíteni a középiskolás diákok tanulását? - tette fel a kérdést az Eduweb Multimédia. A választ pedig a világ bármely pontjáról, bármelyik multimédiás eszközzel elérhető rövid, könnyen emészthető videóban találta meg. Az ötperces animációk nyolc tantárgy 550 témáját és csaknem ezer fogalmát ölelik fel lényegre törően.

Budapest, 2016. május 11. - Ismét nagy dobásra készül a Pontvelem Okos Program! Idén is meghirdették AZ ORSZÁG KEDVENC OSZTÁLYA elnevezésű versenyt, amelyre bármelyik általános iskolai osztály nevezhet, illetve bárki nevezheti kedvenc osztályát.