Ingyenes videók a sikeres önálló tanulásért

2014. november 10., hétfő 06:05

zanza-tv400-1415533619.jpgBudapest, 2014. november 10. - Hogyan tudnánk digitális taneszközökkel segíteni a középiskolás diákok tanulását? - tette fel a kérdést az Eduweb Multimédia. A választ pedig a világ bármely pontjáról, bármelyik multimédiás eszközzel elérhető rövid, könnyen emészthető videóban találta meg. Az ötperces animációk nyolc tantárgy 550 témáját és csaknem ezer fogalmát ölelik fel lényegre törően.

Az otthoni tanulásban, házi feladatban vagy akár órai szemléltetésben is alkalmazható színes, informatív videók és a hozzájuk kapcsolódó tudásellenőrzésre használható interaktív tesztek bárki számára ingyenesen elérhetők a zanza.tv portálról, amely 304,06 millió forint európai uniós támogatás segítségével jött létre.

 

„Lassan 15 éve vesz részt az Eduweb Multimédia Zrt. oktatási tartalmak, azon belül is köznevelési digitális anyagok előállításában” - mondta el Weninger László, a cég vezérigazgatója a zanza.tv portál múlt heti bemutató sajtótájékoztatóján. Az igazgató megfogalmazta: a projektet hosszú, kutatással és koncepciókidolgozással egybekötött előkészítési folyamat előzte meg, amely során kialakult, hogy a program célcsoportja az élsportoló középiskolások lesznek. A videókkal azoknak a tanulóknak szeretnének segítséget nyújtani, akik élsportot űznek, és ezért kiesnek a tanulási folyamat egyes részeiből, gyakran utaznak külföldre és a tanulásra fordítható idejük is kevesebb - magyarázta Weninger László, kiemelve: olyan anyagokat szerettek volna létrehozni, amelyek a világ bármely részéről gyorsan és könnyen elérhetőek. Így jött létre az 550 videó egy önálló portálon.

hirdetés

 

A fejlesztésbe és az egyéves tesztelésbe 13 iskolát és csaknem 40 pedagógust vontak be, szeptemberben pedig nyilvánossá tették a portált. A program sikerességét mutatja az elmúlt két hónapban a 4000 felhasználó és a 40 ezer bejelentkezés, és az is, hogy nemcsak magyarországi, hanem határon túli - romániai, szlovákiai és szerbiai - felhasználók is vannak közöttük, illetve a világ más pontjairól is felkeresték már az oldalt.

 

Lehmann László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportiskolai programvezetője is örömét fejezte ki a portál bemutatóján. Elmondta: „a diákoknak a 20-25 órás sporttevékenység mellett kevesebb idejük jut a tanulásra, ezért minden olyan programnak örülünk, amely segíti őket”. Hozzátette: „az oktatóvideók és feladatok hiánypótlóak a sportelméleti tantárgyak tekintetében”.

 

A 100 százalékban az Európai Szociális Alap és Magyarország társfinanszírozásában megvalósult portál fejlesztéséről Józsa Gabriella, a projekt szakmai vezetője hangsúlyozta: bár elsősorban az élsportoló és magántanuló diákoknak készültek az anyagok, rajtuk kívül minden érettségire készülő diák és az irodalom, filozófia, etika, történelem iránt érdeklődő fiatalok is hasznát vehetik, emellett a tanároknak is nagyon jó szemléltető eszköz lehet a tanórákon, vagy akár házi feladatként is feladhatóak, hogy háttér-információkkal szolgáljanak az órai munkához. Kiemelte: a projekt hatalmas lehetőség a magyar e-learning tananyagfejlesztésben. Kérdésre pedig hozzátette: a program nem ért véget a zanza.tv elkészítésével, ugyanis arra fognak törekedni, hogy interaktív legyen az oldal, és a jövőben további tantárgyakhoz is készülhessenek videók.

 

A zanza.tv videói a 21. század fiataljainak készültek. Regisztráció nélkül, könnyen és gyorsan elérhetőek, és mobil eszközökön is optimálisan kezelhetőek. A témák hatékony és eredményes elsajátítását pedig a videókhoz tartozó fogalomtár, valamint azonnali visszajelzéssel szolgáló online tesztek és megoldókulccsal ellátott feladatlapok is segítik. Regisztrációval pedig számos plusz funkció is elérhetővé válik a portálon, melyek segítségével könnyebben szervezhető és strukturálható az önálló tanulás. Például minden téma megosztható a legnépszerűbb közösségi oldalakon, az elért eredmények pedig megmutathatóak, összemérhetőek a többi regisztrált ismerőssel.

 

Forrás: Wéber Anikó / Edupress

Kapcsolódó cikkek

teli-idoszamitas2014-1414304903.jpgBudapest, 2014. október 26. - Elkezdődött a téli időszámítás, az órákat hajnali háromkor kellett egy órával visszaállítani. A téli időszámítás március 29-ig tart.

Budapest, 2016. január 31. - A bevallási nyilatkozatot választók is rendelkezhetnek adójuk 1+1%-áról. Évek óta nagyjából csak a fele ajánlja fel adójának egy százalékát abból a mintegy négy és félmillió állampolgárból, aki személyi jövedelemadót fizet. Az szja 1+1%-áról idén is csakúgy, mint az elmúlt években május 20-áig lehet rendelkezni, szja-bevallási formától függetlenül.

tombhaz400-1468578322.jpg

Budapest, 2016. július 16. - Közel tizenkétezer ingatlan cserélt gazdát a múlt hónapban országszerte, amely csupán 2%-kal marad el az egy évvel ezelőtti június hónaptól.