Jelentős segítség az álláskereső fiataloknak

2016. október 20., csütörtök 07:00

ifjusagi-garancia-sajtotajekoztato400-1476911047.jpg

Pécs, 2016. október 20. - A 25 év alatti korosztály az egész Európai Unióban - így Magyarországon is - az egyik legveszélyeztetettebb a munkanélküliség szempontjából. A GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia program célkitűzése, hogy tanulási vagy munkalehetőséget kínáljon minden állás nélküli fiatalnak. Erre 2021-ig országosan 160 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre.

Az elhelyezkedni nem tudó pályakezdők vagy az iskolarendszerből megfelelő szaktudás és végzettség nélkül kikerülők problémája egyaránt sújtja az Európai Unió valamennyi tagállamát. Az Ifjúsági Garancia program hosszú távú célja, hogy a lehető legrövidebb legyen az az időszak, amelyet a fiatalok az elsődleges munkaerőpiacon kívül kénytelenek eltölteni. Ennek érdekében az érintettek személyre szabott segítséget kapnak a programot lebonyolító járási foglalkoztatási osztályok munkatársaitól.

 

A szakképzetlenek számára a képzési rendszerbe való visszakerülés és a versenyképes végzettség megszerzése, a szakképzettek számára pedig a munkatapasztalat-szerzés és a versenyszférában való elhelyezkedés támogatása az elsődleges. Az Ifjúsági Garancia Rendszerbe való belépés után a foglalkoztatási szolgálat - a fiatallal együttműködve - egyéni fejlesztési tervet dolgoz ki, és legkésőbb négy hónapon belül konkrét tanulási vagy munkalehetőséget is felajánl a résztvevő számára.

hirdetés

 

A program a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése mellett a fővárosi és a megyei kormányhivatalokkal konzorciumban valósul meg. Baranyában a 2015. január 1-je óta tartó Ifjúsági Garancia programba eddig 2071 fiatalt vontak be. A folytatásban fokozatosan minden állás nélkül lévő 25 alattit igyekeznek elérni és kitörési lehetőségeket kínálni a számukra.

 

A végzettség nélküli vagy nem versenyképes szakmával rendelkezők támogatott képzéseken vehetnek részt, hogy a gazdaság számára is értékes szakképesítésre tegyenek szert. Baranya megyében az eddigiekben a legnépszerűbb képzések a gépi forgácsoló, a pincér, a pénzügy-számviteli és a nyelvi kurzusok voltak. Eddig ezeken összesen 321 fő vett részt, a támogatásukra fordított összeg - a tanfolyamok díja és a keresetpótló juttatások - megközelítőleg 303 millió forintot tettek ki.

 

A megfelelő szakmával rendelkezők esetében a munkáltató vehet igénybe foglalkoztatást bővítő vagy bérköltség-támogatást. 2015 januárja óta foglalkoztatást bővítő támogatást 532 fő után igényeltek, a támogatásra felhasznált összeg 320 millió forint volt. Bérköltség-támogatást összesen 1411 fő után kaptak a foglalkoztatók, több, mint 840 millió forint értékben. Az ebben érintett fiatalok közül 852 fő néhány hónapos munkatapasztalat-szerzéshez kapott támogatást, 73-an pedig alacsony iskolázottságúként kerültek be a programba.

 

Az eddigi tapasztalatok szerint a programban résztvevők ötöde mindössze az általános iskolát fejezte be, negyedük gimnáziumi érettségivel, közel 45 százalékuk pedig szakmunkásképzős vagy szakközépiskolai bizonyítvánnyal rendelkezik. A támogatott munkakörök között a legnépszerűbbek a kereskedelemben és a vendéglátásban találhatók.

 

Az európai uniós forrásból megvalósuló Ifjúsági Garancia program költségvetését a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program biztosítja. Az eredetileg 36 milliárd forintos összeget a kormány idén októberben 160 milliárd forintra emelte, ezzel párhuzamosan a megvalósítási időszakot is meghosszabbította 2017 végéről 2021 októberéig. A növekedés eredménye, hogy az eredetileg Baranyának jutó kétmilliárd forintos keret 9,7 milliárdra nőtt. Ebből a vállalások szerint 8860 fiatalnak tudnak majd valamilyen formában segítséget nyújtani az elhelyezkedéshez a megyében.

 

Forrás és fotó: Baranya Megyei Kormányhivatal

Kapcsolódó cikkek

download-1365192925.jpg

Segíts egy mosollyal címmel jótékonysági akciót indít a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat javára a Mercedes-Benz Hungária Kft. - közölte a Mercedes-Benz Hungária Kft. marketing- és PR-vezetője pénteken Kecskeméten az MTI-vel.

erdotuz400-1458468599.jpg

Budapest, 2016. március 21. - Az erdő- és vegetációtüzek 2015-ös szezonjában több, mint 5 300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve.

melting-north-pole-1369921896.jpg

Az utóbbi években – de még idén januárban is – a környezetvédelem és meteorológia iránt érdeklődők egyaránt drasztikusan forró nyarat jósoltak 2013-ra. Akadt olyan feltételezés is öt évvel korábbról, hogy idén nyáron az Északi sark már a jégtakarója nélkül kényszerül szembenézni a hőséggel a globális felmelegedés fokozódása miatt.