Hoffmann: szeptemberben ott lesznek a tankönyvek az iskolákban

2013. június 19., szerda 22:21

 Budapest, 2013. június 19., szerda - A köznevelési államtitkár szerint szeptemberre rendben az iskolákban lesznek a tankönyvek.

 Hoffmann Rózsa az InfoRádió Aréna című műsorában szerdán este azt mondta: 12 millió tankönyvet rendeltek meg az iskolák, ezeket a könyvtárellátó visszaigazolta, és a rendeléseket leadta a kiadóknak.


A rendszer ebben is átállt a központi terjesztésre és ellátásra - mondta az államtitkár, aki szerint felnagyították azokat a "döccenőket", amelyek az informatikai rendszer átszervezéséből adódtak. Naponta, hetente kér tájékoztatást, kisebb problémát mindig jeleznek, de minden vizsgálat azt mutatja, hogy a rendszer működik, és szeptemberre ott lesznek az iskolákban a kiadványok - fejtette ki a köznevelési államtitkár.

hirdetés


Előzetesen azt lehetett látni, hogy a szakképző iskoláknál lehetnek késések, de úgy tűnik, ezt is orvosolni tudják majd - tette hozzá. Ezeknek az iskoláknak a közismereti tankönyvét kísérleti jelleggel, gyors ütemben dolgozták ki, és az intézmények ingyen megkapják - hangsúlyozta.
A hit- és erkölcstanoktatással kapcsolatban arra a kérdésre, hogy elegendő tanár, megfelelő tankönyv lesz-e, igennel válaszolt. Mint kifejtette: a vallás- és világnézeti szabadság tiszteletben tartásáért úgy szabályozták ezt a kérdést,  hogy a szülők, illetve a diákok választhattak: az iskolák által szervezett erkölcstanórákra jár a tanuló, vagy egyház által szervezett hit- és erkölcstanórákra. Ez utóbbit az egyházak szervezik, ebbe az állam nem szól bele - rögzítette.


Kitért arra, hogy a hit- és erkölcstan esetében a tantestület munkájában várhatóan a hitoktató "kívülről" vesz részt. Az nem zárható ki, hogy ha pedagógus végzettsége van, és az egyház megbízza, "akkor a tantestület tagja lehessen".
Az elsősök beiratkozása azt mutatta, hogy a szülők 52 százaléka választott gyermeke számára hit- és erkölcstanórát, ami olyan arányban oszlik meg a felekezetek között, ahogy a népszámlálás és egyszázalékos adóbevallás mutatta - jelezte.
Hozzátette: azoknak a tanulóknak, akik iskolai erkölcstanórákra járnak, az állam gondoskodik a tankönyvekről, a hittantankönyveket az egyházak biztosítják, állami támogatással.

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. október 8. - Július 1-től igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK). A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés db) pontja és 11. § (1) bekezdés n) pontja értelmében a kedvezmény - egyéb feltételek fennállása mellett - akkor igényelhető, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.

Budapest, 2014. július 4. - A magyarok átlagosan 37 percet utaznak a munkahelyükre, de egy jó állásért ennél többet is elfogadhatónak tartanának - derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó reprezentatív kutatásból. A kiegyensúlyozott életvitelre inkább a sok túlóra és az esti vagy hétvégi munkavégzés jelent veszélyt.

ifjusagi-garancia-sajtotajekoztato400-1476911047.jpg

Pécs, 2016. október 20. - A 25 év alatti korosztály az egész Európai Unióban - így Magyarországon is - az egyik legveszélyeztetettebb a munkanélküliség szempontjából. A GINOP-5.2.1-14-2015-00001 Ifjúsági Garancia program célkitűzése, hogy tanulási vagy munkalehetőséget kínáljon minden állás nélküli fiatalnak. Erre 2021-ig országosan 160 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre.