CSOK-igénylés sorbanállás és költségek nélkül

2015. október 8., csütörtök 06:05

Budapest, 2015. október 8. - Július 1-től igényelhető a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK). A lakásépítési támogatásról szóló 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdés db) pontja és 11. § (1) bekezdés n) pontja értelmében a kedvezmény - egyéb feltételek fennállása mellett - akkor igényelhető, ha az igénylő köztartozásmentes adózónak minősül.

A köztartozásmentesség igazolása a fenti jogszabály alapján két módon történhet: köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepléssel (A), vagy 15 napnál nem régebbi nemleges együttes adóigazolás bemutatásával (B).

 

A) A köztartozásmentes adózói adatbázisban szerepléshez szükséges KOMA elnevezésű nyomtatvány sorban állás nélkül, elektronikus úton nyújtható be (az elektronikus ügyintézés személyes ügyfélkapu regisztrációt igényel). A kérelem benyújtása illetékmentes. Amennyiben az adózó a hónap utolsó napján a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő szerepeltetés feltételeinek megfelel, úgy a következő hónap 10. napján felveszik az adatbázisba.

hirdetés

 

Az adatbázis adatai bármikor, bárki által, azonosítás nélkül lekérdezhetők. A fentieken túl előnye, hogy a feltételeknek megfelelve további ügyintézés és költségek nélkül akár éveken keresztül lehet támaszkodni az adatbázisban szereplésre minden olyan alkalommal, amikor szükséges a tartozásmentesség igazolása.

 

B) A nemleges együttes adóigazolás elektronikusan az IGAZOL nyomtatványon, illetőleg postai úton, személyesen, vagy az állami adóhatóság Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében igényelhető. Az igazolás kiállítása illetékköteles, a kérelem benyújtásával egyidejűleg 3000 forint eljárási illetéket kell megfizetni. Az együttes adóigazolás kiállításának határideje 6 nap. Az igazolásra nézve az állami adóhatóság érvényességi időt nem állapít meg, azonban a fenti jogszabályból következően az igazolás a CSOK igénylése során nem használható fel, ha 15 napnál régebben állították ki. Ez esetben új igazolás iránti kérelmet kell benyújtani az előzőekben ismertetett feltételek mellett.

 

A köztartozásmentes adózói adatbázissal és a nemleges együttes adóigazolással kapcsolatos további információk a NAV információs füzeteiben találhatók.

 

Ügyfélkapu-regisztrációhoz, illetőleg az igazolás igényléséhez az adóhivatal kéri, ügyfeleik vegyék igénybe az internetes időpont foglalás lehetőségét, melynek segítségével sorban állás nélkül intézhetik ügyeiket.

___________

 

Az elektronikus ügyintézéshez személyes ügyfélkapu-regisztráció megtehető az állami adóhatóság egyes ügyfélszolgálatain, a fővárosi és megyei kormányhivatalokban, illetve azok járási (kerületi) hivatalaiban, a személyi adat- és lakcímnyilvántartás központi szervénél (a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett Központi Okmányirodában), továbbá a Magyar Posta fiókjaiban.

 

Az elektronikus ügyintézésre kötelezett adózók nemleges együttes adóigazolás iránti kérelmüket kizárólag ügyfélkapun keresztül, vagy a NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző rendszerében terjeszthetik elő.

 

Forrás: Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)

Kapcsolódó cikkek

dd-utfelujitas-2013-2014-1388021715.jpgA fejlesztési tárca jóváhagyásával idén és a jövő év első felében összesen mintegy 1200 kilométeren végez el a közútkezelő az útállapotok tartós javulását eredményező beavatkozásokat az országos közúthálózaton. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hazai és uniós forrásokból 122 milliárd forintot fordíthat a legrosszabb állapotú, legforgalmasabb szakaszok rendbetételére.

download-1372529122.jpg

  Budapest, 2013. június 29., szombat (MTI) - Nyolcvanegy éves korában elhunyt Katona Tamás történész, politikus - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója szombaton az MTI-vel.

Budapest, 2014. október 23. - Ismét megrendezik az üzleti networking témakörével foglalkozó legfontosabb magyarországi eseményt, az Országos Networking Konferenciát (ONK). A Business Network International (BNI) szervezésében, a Telekom támogatásával megvalósuló október 29-i programra idén 800 vállalkozót várnak. A minden tekintetben egyedülálló üzleti modell egyre nagyobb erővel hódít Magyarországon is.