Forrást csoportosított át a kormány az első világháborús megemlékezések előkészítésére

2013. április 5., péntek 22:19

Budapest, 2013. április 5., péntek - A kormány 165 millió forint átcsoportosítását rendelte el az első világháború centenáriuma alkalmából tartandó rendezvénysorozatot előkészítő programiroda működésére és az ahhoz szükséges eszközbeszerzésekre. Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

Ebben a kormány kifejezi azon szándékát, hogy a 20. század egyik legfontosabb, a magyar és az egyetemes történelemnek is meghatározó, hatásaiban a legmesszebbre nyúló eseménye, az első világháború 1914-es kirobbanásának 100. évfordulója alkalmából 2013 és 2020 között centenáriumi keretprogramtervben meghatározott megemlékezéseket tartsanak.
A kormányhatározat a nemzetgazdasági miniszternek előírja, hogy - legfeljebb egymilliárd forint erejéig - gondoskodjon a centenáriumi keretprogramtervben meghatározott programok előkészítési, tervezési, szervezési és lebonyolítási munkáihoz szükséges források biztosításáról.
A kormány tavaly október végén emlékbizottságot hozott létre a programsorozat előkészítésére. A testület az idén január elsejével alakult meg, elnöke Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A javaslattevő, véleményező és tanácsadói feladatokat ellátó Első világháborús centenáriumi emlékbizottságnak kell kidolgoznia a megemlékezések koncepcióját, a világháborút és az ahhoz kapcsolódó történelmi eseményeket felidéző, a hősöknek és az áldozatoknak emléket állító programsorozat részletes tervét. Feladata továbbá, hogy közreműködjön a programok végrehajtásában.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. november 10. - A Kaspersky Lab szakértői nemrég fedezték fel egy mobil bankolásra specializálódott trójai vírus módosítását, a Svpeng vírust, amely megbújt a Google AdSense hirdetési hálózatában.

Budapest, 2015. január 27. - A Mátrix Közhasznú Alapítvány által működtetett Gyógyító Mesedoktorok 2015 február és 2015 június között ötezer-hatszáz mesekönyvet juttat el kórházak gyermekosztályaira. A cél, hogy a betegágyakon fekvő gyerekek változatosabb és élménygazdagabb közegben gyógyulhassanak. A teljesen ingyenes könyvekre kórházak, szakrendelők, klinikák jelentkezhetnek.

Pécs, 2015. június 6., szombat (MTI) - Azt szeretnénk, ha Magyarország békésebb, együttműködőbb hely lenne, ahol a többségi magyarok és a nemzetiségek nem egymás kárára, hanem egymás javára élnének - mondta az emberi erőforrások minisztere szombaton.