Egy trójai - háromszázezernél is több androidos

2016. november 10., csütörtök 06:05

Budapest, 2016. november 10. - A Kaspersky Lab szakértői nemrég fedezték fel egy mobil bankolásra specializálódott trójai vírus módosítását, a Svpeng vírust, amely megbújt a Google AdSense hirdetési hálózatában.

Július közepe óta mintegy 318 000 Android-os készüléken észlelték a kártékony programot, a fertőzések száma csúcsot döntött a napi 37 000 áldozattal. A támadók bankkártya- és személyes adatokat, például névjegyeket és híváslistát loptak el egy erre a célra fejlesztett bug segítségével. Most, hogy a Google kijavította a hibát, a Kaspersky Lab szakértői ismertetik a támadás részleteit.

 

Az első ismert esetet, melyet a Svpeng bug okozott, július közepén detektálták egy online orosz hírportálon. A támadás során a trójai letöltötte magát a honlap látogatóinak androidos készülékére.

 

A Kaspersky Lab kutatói megállapították, hogy a támadás egy fertőzött hirdetés elhelyezésével indult a Google AdSense felületén. A hirdetés normálisan jelent meg a nem fertőzött weboldalakon, a trójai csak akkor töltötte le magát, ha a felhasználó androidos készüléken a Google Chrome böngészővel látogatta meg az adott oldalt. A "Svpeng" egy fontos frissítésnek vagy népszerű alkalmazásnak álcázta magát, és ilyen módon próbálta meggyőzni a felhasználót, hogy jóváhagyja a telepítést. Miután a letöltött malware elindult, eltűnt a telepített alkalmazások listájáról, ugyanakkor kérte, hogy a felhasználó adja meg az eszközkezelő jogokat. Ezáltal sokkal nehezebben lehetett észlelni a kártevőt.

hirdetés

 

Úgy tűnt, hogy a támadók megtalálták a módját, hogy megkerüljenek néhány kulcsfontosságú biztonsági funkciót a Google böngészőjében. Normális esetben, amikor egy APK fájlt (android alkalmazások kiterjesztése) töltünk le internetes linken keresztül mobil eszközre, a böngésző megjelenít egy figyelmeztetést, hogy potenciálisan veszélyes programot kívánunk telepíteni. Ebben az esetben a csalók lehetővé tették az APK fájlok letöltését értesítés nélkül. A Kaspersky Lab kutatói amint felfedezték a hibát, azonnal jelentették a Google felé. A javított kiegészítő a soron következő Chrome frissítésen lesz elérhető.

 

- A Svpeng bug esete csak ismét megerősíti, milyen fontos a vállalatok közötti együttműködés. Minden cégnek közös célja, hogy megvédje a felhasználókat a kiberbűnözéstől, és épp ezért fontos, hogy együtt dolgozzunk ennek eléréséért. Örülünk, hogy segíthetünk az Android rendszert biztonságosabbá tenni, és szeretnénk köszönetet mondani a Google-nek az azonnali válaszadásért. Szeretnénk tájékoztatni a felhasználókat, hogy ne töltsenek le alkalmazásokat ismeretlen forrásból származó weboldalakról, és legyenek óvatosak, ha egy alkalmazás engedélyt kér a készülékünkhöz - mondta Nikita Buchka, a Kaspersky Lab vírus-elemzője.

 

A Kaspersky Lab azt javasolja az Androidos ügyfeleknek, hogy töltsék le a Chrome böngésző legújabb verzióját, telepítsenek hatékony vírusirtót, és tájékozódjanak a rosszindulatú szoftverekről.

 

A Svpeng mobil banki trójai legfőbb célja, hogy ellopja a bankkártya adatait. Begyűjti a híváslistákat, a szöveges- és multimédiás üzeneteket, valamint a böngésző mentett könyvjelzőit és a kontaktokat. A Svpeng elsősorban orosz nyelvű országokban van jelen, de megvan az a képessége, hogy az egész világon elterjedhet, mivel az AdSense felületet használja megjelenéséhez.

 

A Kaspersky Lab a módosítást "Trojan-Banker.AndroidOS.Svpeng.q" néven észlelte.

 

Forrás: Factory

Kapcsolódó cikkek

soproni-tavasz400-1431980209.jpgBudapest, 2015. május 19. - Még mindig a magyar tenger a legnépszerűbb belföldi úti cél, és a hazai városok közül idén Sopron (képünkön) a kedvenc - ez derült ki a szallasvadasz.hu nemrég elkészült turisztikai felméréséből, amelyben több mint 18 ezer hazai utazót kérdeztek idei nyaralási terveiről.

2013. június 12., szerda - A legnagyobb vízállások - Mohács kivételével, ahol csütörtökön várható a tetőzés - mindenhol meghaladták a korábban valaha mért legmagasabb szinteket - írta az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) legfrissebb, szerda déli összesítésében.

szelessav-pecs400-1439677859.jpgBudapest, 2015. augusztus 16. - A szolgáltatók fejlesztéseit segítő új jogszabályok, valamint az országos internet hálózatra vonatkozó friss felmérés megalapozza a 2018-ra vállalt kormányzati cél megvalósulását a legalább 30 Mbit/s sávszélességért - összegezte az elmúlt időszak eredményeit Solymár Károly Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára.