Elindult a 2014-es Zöldüzlet Program

2014. május 17., szombat 14:00

Budapest, 2014. május 17. - A fenntarthatóság napjainkban már a versenyképesség kulcsa, a környezettudatosság fontos szempont az üzletek működéséhez. Ezt felismerve indította el a SURVIVE ENVIRO Nkft. tavaly a „Zöldülnek a Királyok” projektet a budapesti és a pécsi Király utca üzleteinek bevonásával. A sikeres kezdeményezést követően a Zöldüzlet Program folytatódik 2014-ben is. A cél a környezettudatos üzletvezetés gyakorlati megvalósítása. A csatlakozás lehetősége pedig már az ország valamennyi üzlete számára adott.

A Zöldüzlet 2014 Programban résztvevő üzletek teljesítményét az év során a program kidolgozója, a SURVIVE ENVIRO Környezetmenedzsment Tanácsadó Nonprofit Kft. auditálja, számukra képzést, valamint személyre szabott tanácsadást biztosítanak, hogy az év folyamán igazán zöldüzletté, környezettudatos vállalkozássá váljanak. A Zöldüzlet Programról és a védjegyhasználat feltételeiről bővebben a www.zolduzlet.hu honlapon olvashatunk.

 

A programhoz folyamatosan lehet csatlakozni. A részvétel egyik feltétele, hogy az üzlet az adott naptári évben legalább egyszer részt vegyen képzésen. A következő képzés tervezett időpontja 2014. augusztus-szeptember.

hirdetés

 

Az első, május 8-i Ökotréninget a budapesti Club 22-ben tartották meg. Jó csapattal indult a program, hiszen a résztvevők között többségben vannak az igazán elkötelezett, környezetbarát termékeket forgalmazó, környezettudatos üzletek, de akadnak azért lelkes kezdők is.

 

A szállodákat a tavalyi „Zöldülnek a Királyok” verseny győztese a Casati Budapest Hotel és az Ambra Hotel képviseli. Csatlakozott a programhoz a szarvaskői Öko-Park Panzió-Kemping és Kalandpark, amely uniós környezetbarát szálloda ökocímke tanúsítvánnyal is rendelkezik. A vendéglátás kategóriát a rendezvény helyszín házigazdája, illetve tavalyi résztvevőnk a Club 22 mellett, a Piszkei ÖKO Kft. védjegyes termékeket forgalmazó Bio Cafe üzlete, a Varieté Tex-Mex Étterem, és a nyitás előtt álló HellóAnyu! családbarát ökokávézó, valamint az egri ECO GARDEN BisztroPub képviseli. A kereskedelem kategóriában a programhoz csatlakozott a tavalyi közönségdíjas Orange Optika mellett, az elkötelezett, közel 2000 ökoterméket forgalmazó Zöldpolc Ökoáruház és a zöldülés útjára lépő Home&Cook üzlet, továbbá az Alphasonic Kft., a rendszergazdák áruháza környezetbarát IT szaküzletével. A szolgáltatás kategória tovább bővült a Folprint Zöldnyomdával, aki egyben Ezüst fokozatú támogatója is a 2014-es Zöldüzlet Programnak. Az Akácfa60 Parkolóház és a Gipszkorszak Alkotó Játszóház idén is folytatja a zöldülést. Az üzletek közül legtöbben a szelektív hulladékgyűjtést, a környezetbarát papír használatát és az energiafogyasztás nyilvántartását vállalták, de népszerű a környezetbarát termékek forgalmazása is. A résztvevők bemutatkozói anyagai megtalálhatóak a www.zolduzlet.hu honlapon.

 

A képzés során az üzletek tulajdonosai és ügyvezetői olyan témákkal ismerkedtek meg, mint a fenntartható fejlődés és fogyasztás, illetve az ezzel kapcsolatos tendenciák, jelenlegi állapotok; a környezettudatos vásárlás, ökocímkék, környezetvédelmi jelölések. A képzést Diófási Orsolya ügyvezető tartotta, melyen vendégelőadóként partnerük, Varga Judit, a Felelős Gasztrohős program vezetője is részt vett, így az üzletek első kézből szereztek friss információkat a felelős étkezési kultúráról is. Az előadások interaktív formában zajlottak, hangsúlyt fektetve a tapasztalatok megosztására és az induló helyzetfelmérő kérdőívek kitöltésével kapcsolatos kérdések megválaszolására. A képzésről a résztvevő üzletek tanúsítványt kapnak, továbbá jogosultak a Zöldüzlet logó használatára. A kirakat- és padlómatricákat május utolsó hetében kapják meg.

 

Nagyon jó zöldüzlet csapat alakult ki idén, a szervezők reményei szerint szép eredményeket sikerül majd elérniük együtt!

 

Forrás: SURVIVE ENVIRO

Kapcsolódó cikkek

mocsai-tamas-es-novodomszky-eva-vetette-az-elso-sor-burgonyat-400-1429761216.jpgFelsőmocsolád, 2015. április 23. - Ötvenhárom településen, összesen 110 hektárnyi földterületen indult el a tavaszi munka a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában. Az itt megtermelt egészséges élelmiszernövények, zöldségfélék nehéz sorsú emberekhez kerülnek majd. A program történetében eddig 100 ezer ember kapott kézzelfogható segítséget.

Budapest, 2014. március 27. - Magyarországon 1149-en szenvedtek fagyhalált az elmúlt négy évben, 2010. október eleje és 2014. március 20. között - tájékoztatott a tömeges életvesztésről honlapján a Magyar Szociális Fórum.

Budapest, 2014. július 4. - A magyarok átlagosan 37 percet utaznak a munkahelyükre, de egy jó állásért ennél többet is elfogadhatónak tartanának - derült ki a Randstad Awardhoz kapcsolódó reprezentatív kutatásból. A kiegyensúlyozott életvitelre inkább a sok túlóra és az esti vagy hétvégi munkavégzés jelent veszélyt.