Sütiből adomány-tűzifa

2016. január 9., szombat 08:05

Budapest, 2016. január 9. - Egy figyelemfelhívó akció arra próbál rávilágítani, milyen könnyű megfagyni a hátrányos helyzetű kistelepüléseken az időseknek, ha valaki nem segít felvágni a tűzifát.

A Rama Jótékonysági Sütigyár közleménye szerint, évente közel háromszázan fagynak meg. A szociológiai vizsgálatok azt mutatják, ilyenkor nem az utcán lakók a legveszélyeztetettebbek. Őket többnyire ellátják a szociális- és segélyszervezetek, ha nagy a hideg. Legnagyobb veszélyben azok az elesettek vannak, akik saját otthonukban "láthatatlanok" a segítő kezek számára. Ezért fontos a szomszédok összefogása.

hirdetés

 

Korábban már a katasztrófavédelem, a Magyar Vöröskereszt szakembereit, a Mikulásgyár önkénteseit is arra kérték, mutassák be a gyerekeknek és szüleiknek, milyen nehéz munka tűzifa felvágása. Erről még decemberben videót is készítettek.

 

Most a kampány szervezői arra hívják fel a figyelmet, hogy ha valakinek nincs módja tűzifát vágni, szervezhet saját jótékonysági akciót is. Sütemények eladásából például bárki vásárolhat adomány-tűzifát. Ehhez 15 ezer receptet osztottak szét a Tchibo üzleteiben, Budapest, Debrecen, Győr, Pécs és Kecskemét lakói között.

A receptek alapján bárki elkészítheti azt a süteményt, amelyet a szomszédoknak "értékesítve" segíthetik az utcában, a társasházban lakó időseket.

 

Az akció érdekessége, hogy a recepteket nem csak nőknek osztogatták, hanem férfiaknak is. Ezzel arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy ForbesWoman.com korábbi felmérése szerint a nők mintegy 70%-a, elégedetlen a férje házimunkában való szerepvállalásával, és önmagára nézve súlyosan kiegyensúlyozatlannak tartja a házimunkamegosztást. A szervezők úgy vélik, hogy a karitatív akciókban való közös részvétel csökkentheti az otthoni feszültségeket is.

 

Forrás: N4b

Kapcsolódó cikkek

Budaörs-Pécs, 2014. december 6. - Karácsonyig tart a METRO adománygyűjtő akciója a kereskedelmi vállalat összes hazai áruházában. A pénztáraknál kapható 100 forint értékű kuponokkal és tárgyadományokkal helyi szervezeteket támogathatnak a vásárlók.

Országos fotópályázatot hirdetett édesanyák számára az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. A pályázatra a családok életének energikus, aktív pillanatait bemutató fényképeket várnak: olyan fotókat, amelyek például sportolás, házimunka, játék vagy épp tanulás közben örökítik meg a családi együttlétet. A jelige: „Tele vagyunk energiával”.

Budapest, 2014. május 4. - Önálló eseménnyel csatlakozott a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióhoz a Magyar Természetjáró Szövetség. Az országos szemétgyűjtési akció keretében május 9-11. között megtisztítják a szeméttől az Országos Kékkör több mint 2500 km hosszú túraútvonalát. A TeSzedd a Kéken! akcióra május 5-ig lehet regisztrálni.