Élelmiszerlavina: segítség ötezer családnak

2016. december 2., péntek 07:05

elelmiszerlavina400-1480658392.jpg

Budapest, 2016. december 2. - Ötvenhárom településen zajlott ebben az évben a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programja. A társadalmi célú programban részt vevő önkormányzatok és civilek földjeiken összesen 150 tonna élelmiszernövényt termesztettek, amelyet nehéz sorsú családoknak adtak.

Nyolcadik éve ad „hal helyett hálót” a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta. Az Élelmiszerlavina programba idén 53 településen összesen 110 hektáron vetették el az agrárvállalat által felajánlott vetőmagokat. A munkát mezőgazdasági szakemberek iránymutatásával hátrányos helyzetű emberek végezték el, akik aztán haza is vihették az élelmiszernövényeket, egyebek mellett burgonyát, paradicsomot, csemegekukoricát, zöldborsó, karfiolt és hagymát. Rajtuk kívül a pályázó önkormányzatok és civil szervezetek nehéz helyzetű kisgyermekes családokon, időseken, mozgásukban korlátozott embereken is segítettek.

 

- Vállalatunk számára nagyon fontos a társadalmi felelősségvállalás, az Élelmiszerlavina idén is bizonyította, hogy fontos és példamutató program. A kézzelfogható segítségen túl a munkában résztvevők tapasztalatokat szereznek a mezőgazdasági művelésről, amelyet otthonukban is folytatni tudnak. Erre már sok jó példát láttunk. Emellett munkatapasztalatot is szereznek, Magyarország számos területén komoly munkaerőhiánnyal küzdenek a gazdálkodók, így minden dolgozni akaró emberre szükség van a földeken - hangsúlyozta Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója.

hirdetés

 

A baranyai Egyházasharaszti község idén 3,5 hektáros területtel csatlakozott az Élelmiszerlavina programhoz. A közös munkában huszonöten vettek részt, akik végül több tonna burgonyát, 1,2 tonna paradicsomot, valamint 1 tonna paprikát takarítottak be, mondta Vida Laura polgármester. A kiemelkedően jó termésből a település összes rászoruló családja kapott. Hasonlóan jó termést könyvelhet el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Biri település. Itt az 1,2 hektáros területről paradicsom, fejeskáposzta, cukkini és zöldborsó mellett több mint 5 tonna burgonyát szedtek fel. Az élelmiszercsomagokból a faluban élő egyedülálló, rászoruló idősek, nagycsaládosok, tartós munkanélküliek részesültek, összesen több mint ezren kaptak a felajánlásból.

 

A békési Zsadány községben pedig a nehéz sorsú családoknak adott közvetlen támogatás mellett a település szociális konyhájára is jutott, így az itt étkező 150 hátrányos helyzetű kisgyermek is egészséges alapanyagokból készült ételekhez juthat, tudtuk meg Dudás Árpád polgármestertől. A berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány sorozatban hetedik alkalommal vett részt a kezdeményezésben. A civil szervezet ebben az évben is a Toldon mélyszegénységben élő 30 családot segítette, összesen két tonna élelmiszernövénnyel.

 

Az idei évben a közösségi munkában több mint másfélezren vettek részt, az általuk megtermelt 150 tonnányi élelmiszer 5 ezer családon segített, ismertette Cseh Balázs. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke hozzátette: az Élelmiszerlavina önkormányzati és civil ága lezárult erre az évre, a következő hetekben az program másik ágán több mint ötezer nehéz sorsú ember kap tartós élelmiszerekből álló csomagot. Itt a Syngenta és több gazdálkodó szervezet, valamint vállalat egymás utáni láncolatban állít elő élelmiszereket, így a „lavina” révén még nagyobb segítséget tudnak adni rászorulóknak.

 

Forrás: Syngenta, Magyar Élelmiszerbank Egyesület

 

elelmiszerlavina600-1480658580.jpg

Kapcsolódó cikkek

mk-alomut-csoportkep400-1455724062.jpg

Budapest, 2016. január 18. - A Magyar Közút 2015 októberében hirdette meg „Álomút” címmel harmadik országos gyermekrajz-pályázatát, amelyre több mint 200 pályamű érkezett. A hét tagú zsűri végül összesen 195 rajzot díjazott, a kategóriagyőztesek fődíjként egy-egy csoportos kirándulást nyertek a társaság Kiskőrösi Közúti Szakgyűjteményébe, Közép-Európa legnagyobb úttörténeti múzeumába.

elelmiszerlavina-1384701023.jpgCsaknem száz tonna terményt takarítottak be a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Élelmiszerlavina programjában résztvevő önkormányzatok és civil szervezetek földjein dolgozók az elmúlt hetekben. Így országszerte tízezer nehéz sorsú ember jutott zöldséghez a program jóvoltából - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

allergia-1363168966.jpg

A hirtelen jött felmelegedés miatt az idén a vártnál korábban kezdődik az allergiás tüneteket okozó növények virágzása.