Befejezéséhez közeledik a Dráva töltésfejlesztés

2013. augusztus 10., szombat 10:15

06-ddvizig-bejaras-2013-08-09-41-dravaszabolcs-1376123156.JPG

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság európai uniós projekt keretében megerősíti és magasítja a Dráva bal parti árvízvédelmi töltés egy szakaszát, melynek összköltsége 3,2 milliárd forint. A drávaszabolcsi és kémesi öblözeteket védő 19,83 km-es töltésszakaszon már befejeződött a földmunka, jelenleg a töltéskoronán lévő aszfaltburkolat építése van folyamatban. E beruházás keretében korábban átadásra került egy új raktárépület Drávaszabolcson, és három gátőrtelep újult meg (Drávaszabolcs, Gyűrűspuszta, Kémes). A megvalósuló beruházás növeli a hátrányos helyzetű siklósi kistérség 12 településén élő közel négyezer lakos árvízi biztonságát mintegy 83 négyzetkilóméter területen, és javulnak a védekezés feltételei is. A fejlesztés kapcsolódik az alsó 5,1 km-es szakaszhoz, amelyet 2010 szeptemberében adtak át.

A Dráva bal parti töltéseit ezt megelőzően legutóbb az 1980-as években fejlesztették, jelenleg a Drávasztára alatti folyószakasz z védvonalán csak a mértékadó árvízszint feletti 60 cm-es biztonság teljesül a 120 cm-es előírással szemben. Az árvízvédelmi töltések tehát ezen a szakaszon alacsonyabbak az előírtnál, ezért nem elég biztonságosak. A fejlesztésre azért is szükség van, mert a Dráván levonuló árvizek hevessége miatt az előrejelzés időelőnye rövid, a védekezési lehetőségek korlátozottak, a vízgyűjtő terület döntő része pedig határainkon túl helyezkedik el, ami tovább növeli a kiszolgáltatottságot mind az előrejelzések, mind a közvetlen beavatkozási lehetőségek szempontjából.

hirdetés

 

A Drávaszabolcs-Kémes Öblözet Projekt által érintett 12 település – Drávaszabolcs, Gordisa, Matty, Drávacsehi, Drávapalkonya, Kémes, Szaporca, Tésenfa, Drávacsepely, Drávaszerdahely, Ipacsfa, Kovácshida – a hátrányos helyzetű siklósi kistérségben helyezkedik el.


A töltés fejlesztésen túl a támogatás 6,5%-át a kapcsolódó építmények (gátőrtelepek, raktárak) felújításának, korszerűsítésének kiviteli munkái tették ki. A megújult gátőrtelepek – melyek a védekezők munkakörülményeit javítják, és így a feladatellátásuk hatékonyságát növelik - alkalmasak a Dráván levonuló árhullámok idején a védekezésirányítási, gépjavítási, raktározási és egyéb kisegítő feladatok biztosítására.


03-ddvizig-igazgato-2013-08-09-08-dravaszabolcs-1376123539.JPGA gátőrtelepek raktárai új tetőhéjazatot kaptak, illetve mindegyik telepet saját szennyvíztisztító berendezéssel láttuk el. A drávaszabolcsi árvízvédelmi központi telepen a főépület és a mellette álló munkásszállás is teljesen megújult. Elkészült egy 576 m2 –es acélcsarnok és nyitott szín, mely a védekezéshez szükséges eszközök tárolását biztosítja – mondta el Márk László a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.


Az épületek felújítását követően 2012. tavaszán a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság az árvízvédelmi töltésen folytatta a beruházást.

A földmunka – amely közel 500.000 m3 föld beépítését jelentette – befejeződött, és a rézsűk füvesítése is megtörtént. A munka jelenlegi szakaszában készül a töltéskorona aszfaltozása, majd ősszel a kiegészítő létesítmények (zsilipek, vízmércék, rézsűlépcsők, sorompók) építésével zárul a projekt. A kivitelezési munka jelentős része az idei évben befejeződik, a projekt zárását 2014. év elejére tervezik.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Kapcsolódó cikkek

Gyermekeknek hirdet rajzpályázatot „A Duna MÁSIK arca” címmel a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az apropót az adja, hogy idén júniusban az egyébként békés Duna megmutatta erejét és országokon, városokon, falvakon rohant át veszélyeztetve az ott lakók biztonságát. Gyermekrajzokat az árvízzel érintett megyékből várnak.

google400-1475351107.jpg

Budapest, 2016. október 3. - A kisvállalkozások számára létkérdés, hogy hozzájussanak a növekedésükhöz szükséges anyagi és szellemi forrásokhoz, eszközökhöz. Ugyanakkor számos világcég pontosan az ilyen irányú terjeszkedéshez kínál lehetőségeket. A networking közvetlen kapcsolatot teremt a hazai vállalkozások és a világ egyik legnagyobb tech-cége, a Google között.

csucstalalkozo400-1441830154.jpgBudapest, 2015. szeptember 10. - Alig akad olyan területe az életünknek, amely ne befolyásolná alapjaiban a jelenleg ismert vagyon- és életbiztosítási termékeket - hangzott el a Pénzkultúra Alapítvány megbeszélésén.