A hőségriadó péntek éjfélig meghosszabítva

2015. július 21., kedd 07:05

Budapest, 2015. július 21. - Az országos tiszti főorvos az OMSZ előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását a július 17-én, pénteken nulla órától július 20-án, hétfőn 16 óráig kiadott harmadfokú hőségriadót július 24-én, pénteken éjfélig meghosszabbította az ország egész területére. Ebben az időszakban a napi átlaghőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel mindenkitől saját és környezete egészsége érdekében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban ismét erősödik a nappali felmelegedés. A hétfői gyenge hidegfront után fokozódik a hőség az ország egész területén. A napi középhőmérséklet csütörtökön akár a 29 fokot is meghaladhatja.

 

Csütörtöktől egy hazánktól északnyugatra veszteglő frontzóna befolyásolja időjárásunkat, és az Alföld kivételével elszórtan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Péntektől az említett frontzóna közeledése és a záporok, zivatarok miatt az északi, északnyugati országrészben már mérséklődik a nagy meleg. Az előrejelzés szerinti napi küszöbhőmérsékletek feletti hőmérsékletek mellett magas a páratartalom, emiatt fülledtebbnek érezhetjük az időt.

hirdetés

 

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban.

 

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket - nyitva tartásuk függvényében - bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

 

A tovább tartó hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztettet helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Fokozott óvatossággal vezessenek az autóba kényszerülők. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. május 15. - Otthonunk, gyermekeink óvodája, iskolája, az utcák, a házak és terek, a hely ahol élünk: nem is gondolunk azokra a mesteremberekre, akik mindezt felépítették. Az építőszakmák társadalmi megbecsülése alacsony, sokan mennek külföldre és egyre kevesebb fiatal választja hivatásául az építőipart.

bz-motorvonat400-1387101946.jpgAz elmúlt évek legjelentősebb kínálatbővítéseivel lép hatályba az új vasúti menetrend december 15-én - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a MÁV-Start Zrt. az MTI-vel.

Budapest, 2015. július 8. - A heves zivatarok veszélye miatt Veszprém megye több járására már narancssárga, vagyis másodfokú, több dunántúli megyében elsőfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat.