Vihar: a Dunántúlon már riasztásokat adtak ki

2015. július 8., szerda 15:15

Budapest, 2015. július 8. - A heves zivatarok veszélye miatt Veszprém megye több járására már narancssárga, vagyis másodfokú, több dunántúli megyében elsőfokú riasztásokat adott ki a meteorológiai szolgálat.

Ezeken a területeken már a következő órákban előfordulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket viharos szél, jégeső, felhőszakadás kísérhet. A nap folyamán több megyében, a Balatonnál is akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb lehet a szél.

 

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: szerdán a Dunántúl északnyugati felén 24-26 fokos, másutt még 26-31 fokos átlaghőmérséklet valószínű. Csütörtökre mindenhol visszaesik a hőmérséklet. Az északnyugat felől délkelet felé helyeződő hidegfront éjszaka hagyja el az ország keleti határait. A front mentén több helyen számítani lehet óránkénti 80 kilométerest sebességet meghaladó széllökésre.

hirdetés

 

A zivatarokat akár óránkénti 90-100 kilométeresnél erősebb szélrohamok kísérhetik, lokálisan nagyméretű jég is előfordulhat.

 

A meteorológiai szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint a heves zivatar veszélye miatt Budapesten és Pest megyében, továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Somogy, Tolna és Zala megyében a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb - a Balatonnál akár 110-120 kilométer/órás - széllökések kísérhetnek, és nagy méretű jégdarabok is hullhatnak.

 

A meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy az emberek a weboldalukon vagy az okostelefonos alkalmazásuk segítségével kövessék nyomon a folyamatosan frissülő riasztásokat és radarképeket: http://veszelyjelzes.met.hu/; http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/; http://meteora.met.hu/.

 

Kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is felhívta a figyelmet a heves zivatarok idején várható veszélyekre. Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője azt írta: az ilyen erős széllökések faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, és nemcsak balesetveszélyesek, hanem közlekedési akadályokat is képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

 

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

koszikave2015-400-1442037549.jpgPécs, 2015. szeptember 12. - A kávé a világon az egyik legismertebb kultúrnövény, a belőle készült ital pedig az egyik legelterjedtebb élvezeti cikk a Földön. A töretlen népszerűségnek örvendő frissítő ismertségét először az angliai rákbetegeket támogató Macmillan Cancer Support alapítvány használta forrásteremtő kezdeményezéshez.

Budapest, 2016. november 18. - A pénzügyi adathalász támadások növekedése várható az ünnepi szezon közeledtével, amely az úgynevezett Fekete Péntek napján kezdődik, majd Kiber Hétfővel folytatódik a karácsonyi szezon végéig.

Budapest, 2014. május 14. - A meteorológiai előrejelzések alapján fokozatosan erősödő szélre számíthatunk, elsősorban a dunántúli területeken, ahol akár 100 km/órát meghaladó lökések is várhatóak, emellett péntekig akár 50-100 mm csapadék is eshet. A rendkívüli időjárás miatt várhatóan többfelé vízátfolyások vagy fakidőlések is lehetnek, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a szokásosnál is nagyobb óvatossággal vezessenek a következő napokban, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.