Új vasúti menetrendet hozott a mai nap

2013. december 15., vasárnap 11:00

bz-motorvonat400-1387101946.jpgAz elmúlt évek legjelentősebb kínálatbővítéseivel lép hatályba az új vasúti menetrend december 15-én - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), illetve a MÁV-Start Zrt. az MTI-vel.

Kiszámítható, kétórás ütemű menetrend lép életbe a Dél-Dunántúlon, a Pécs-Villány vasútvonalon csúcsidőben sűrűbb kínálat mellett. InterCity közlekedik majd Budapestről Kaposvárra, és tovább Zágrábba. A vonattal a somogyi megyeszékhelyről indulók közvetlenül, átszállás nélkül juthatnak el a fővárosba.

 

A legtöbb utast érintő fejlesztésekre a Budapest-Székesfehérvár vasúti korszerűsítés lezárása ad alapot. A Kelenföld és Tárnok között idén nyáron átadott második vágánynak köszönhetően nőtt a fehérvári vonal átbocsátóképessége, a vonatok akár óránként 120 kilométeres sebességgel is közlekedhetnek - írják a közleményben.
   
Budapest és Érd alsó vagy Érd felső között csúcsidőszakokban 5-10 percenként követik egymást a járatok. A személyvonatok mellett zónázó vonatok is indulnak, amelyek nem állnak meg Kelenföldig. Az új zónázó vonatok Tárnok, Martonvásár és a Velencei-tó partján fekvő települések számára is 30-40 százalékos menetidő-csökkenést hoznak.
   
A Budapest-Székesfehérvár vasútvonalon az eddigi leggyorsabb és legsűrűbb eljutási lehetőséget biztosítja december 15-étől a MÁV-Start. Székesfehérvárról gyorsvonattal már 39 perc alatt elérhető lesz Kelenföld. A csúcsidőszakokban félóránként követik egymást a gyorsvonatok. A zónázó és személyvonatok döntő többsége légkondicionált, alacsonypadlós Flirt típusú motorvonat lesz.
   
Öt év után újra InterCity-vonatok közlekednek vasárnaptól Zalaegerszeg és a főváros között, a menetidő ezzel három órára csökken. A kétórás ütemes menetrendben induló gyorsvonatokon túl napi két pár InterCityvel számolhatnak az utasok. Tanítási időben vasárnap késő délutánonként egy harmadik IC vonat segíti majd a diákokat, heti ingázókat.
   
Veszprém és a főváros között a kétóránként közlekedő gyorsvonatok mellett további napi hat pár járat indul, és a zalaegerszegi IC-k is megállnak a megyeszékhelyen. A csúcsidőszakokban átlagosan harminc percenként követik egymást a vonatok, és Budapestig egy óra huszonegy percre csökken a menetidő.
   
A könnyebb és egyszerűbb tájékozódás érdekében új utastájékoztatási jelzésrendszert vezetnek be, legfeljebb négykarakteres betű- és számsorral jelzik, hogy az adott vonat merre közlekedik és hol áll meg. Az utasok első ütemben a Déli pályaudvaron és a kapcsolódó elővárosi vonalakon találkozhatnak a viszonylatszámozással.
   
A fővároson belüli tömegközlekedésre és a reptéri eljutásra is megoldást jelent a MÁV-Start új járata Székesfehérvár, Érd felső, Kelenföld, Ferencváros és Kőbánya-Kispest között. Az óránként közlekedő vonatok 14 perc alatt teszik meg a Kelenföld és Kőbánya-Kispest szakaszt. A dunántúli régióból így egyetlen átszállással elérhetőek lesznek a kelet-magyarországi nagyvárosok.
   
Kengyelfutó néven új gyorsvonat közlekedik majd tanítási időszakban péntek délutánonként Budapest és Debrecen között, vasárnap délutánonként pedig visszafelé.
   
Új IC-járatot indít a vasúttársaság a Győr-Tatabánya-Budapest útvonalon.
       
Óránkénti közlekedést vezet be a vasúttársaság egész napra Szeged, Hódmezővásárhely, Orosháza és Békéscsaba utazóinak. A szegedi és békéscsabai csatlakozásokkal a térségből a főváros felé is óránként lesz eljutási lehetőség.
   
Bővebb vonatkínálat várja a Debrecen-Sáránd-Nagykereki felé utazókat a reggeli és a délutáni csúcsidőben. Rugalmasabbá válik a hajdú-bihari megyeszékhely térségébe ingázók kiszolgálása, javulnak a Budapest és Nyíregyháza-Miskolc irányú távolsági csatlakozások is.
   
Újabb közvetlen railjet megy majd Münchenbe, a Dacia nemzetközi gyorsvonat Bécs és Bukarest között egész évben az utazók rendelkezésére áll. Egy újabb vonatpár indul Budapest és Zágráb között, és ismét közvetlen magyar-szlovén eljutást biztosítanak a vasúttársaságok Budapestről Veszprémen és Zalaegerszegen át Mariborba, amelyhez Ljubljana felé és felől a szlovén vasút csatlakozást biztosít.
   
Az NFM a vasút megerősítése érdekében folytatja a hazai pályahálózaton megkezdett átfogó felújításokat. A tárca a jelenleg is zajló vagy a jövőben induló beruházások lezárását követően további kínálatbővítésre készül. A jövő évtől érkező újabb elővárosi Flirt motorvonatok komfortjavítással teszik teljessé a menetrendi fejlesztéseket - olvasható a közleményben.

hirdetés

 

Forrás: MTI

Fotó: vonatozas.blog.hu

Kapcsolódó cikkek

erdotuz-veszelyessegi-index400-1459087568.jpg

Pécs, 2016. március 28. - A Baranya Megyei Tűzmegelőzési Bizottság és a Mecsekerdő Zrt. „Előzzük meg az erdőtüzet” címmel alkotói pályázatot hirdetett.

download-1-1366031017.jpg

Kényszervallatás és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést kapott három mezőkövesdi rendőr a Debreceni Ítélőtáblán.

Budapest, 2016. szeptember 4. - Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az egyiknél nem, a másiknál kötelező az adószám.