Petrezselmes lazac

2012. december 13., csütörtök 09:48

A fóliában megsült lazachoz citromos petrezselymes kapriszósz készül. A mártás egy halom pertezselyemlevél, olívaolaj, tengerisó-forgács, kapribogyó és citromlé keveréke. Tálalás előtt ezzel a mártással csorgatom át a forró lazacot, amit salátával vagy zöldkörettel kínálok.

hozzávalók 2 főre

  • 350 g lazac
  • 2 ek olívaolaj
  • bors

Mártáshoz:

  • fél csokor petrezselyem
  • 0,3 dl olívaolaj
  • 1 kk só
  • 2 ek apró szemű ecetes kapribogyó , leve nélkül
  • 2 ek citromlé
  • fél narancs héja

elkészítés

hirdetés
  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. Beolajozunk egy nagy darab alufóliát, megszórunk sóval és borssal. A lazacot ráfektetjük bőrével lefelé, ráfektetjük a fóliára a másik lazacot is, majd befedjük a beolajozott fólia végével, jól összenyomkodjuk a széleit, hogy a halat teljesen összezárjuk.
  3. Megsütjük.
  4. Sütés alatt elkészítjük a mártást. A durvára vágott petrezselymet, az olívaolajat, a sót, a kapribogyót, a citromlevet és a narancs héját összekeverjük.
  5. A fóliából kibontott lazacot még melegen tálaljuk, és a mártás nagy részével meglocsoljuk, a megmaradt kapriszószból az asztalra is teszünk.

sütési hőfok: 180°C
sütési mód:
hőlégkeveréses

Kapcsolódó cikkek

turoslepenyeper-1360089010.jpg

A túró és a gyümölcs remek összhangja teszi fenségessé ezt az édes-savanykás finomságot. Nem kell félni: nem lesz ideje a túrónak megromlani.

nn-1321256971pikans-csirkemell-1361212318.jpg

Nálunk még tél van, de melegebb tájakra repíthet minket egy finom mediterrán ételköltemény. Ananász, csirkehús, olivaolaj, szerecsendió. Nem túl bonyolult, mégis nagyon-nagyon finom.

brassoi-1355387474.jpgVan ennél egyszerűbb és laktatóbb étel a világon? Íme egy remek brassói recept szárnyasból.