Dél-dunántúli díjazottak a Syngenta tizennegyedik borversenyén

2015. március 15., vasárnap 08:05

qaudris-dijazottak-a-dijatadon400-1426356332.jpgSiófok, 2015. március 15. - Tizennegyedik alkalommal rendezték meg az Országos Syngenta Borversenyt, amelyre ebben az évben az ország valamennyi borvidékéről 399 nevezés érkezett. A csütörtöki díjátadón a legjobbaknak járó Quadris-díjak egyikét a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok nedűje érdemelte ki. Nagyarannyal zárták a versenyt további dél-dunántúli borok.

Magyarországon 2014-ben 348 ezer tonna szőlőt szüreteltek le a termelők csaknem 60 ezer hektáros termőterületről, ez 42 ezer tonnával kevesebb, mint az előző évben. A termésátlag majdnem elérte az 5 tonnát hektáronként, a kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez 2 tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent. Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatója kifejtette: az idei országos borversenyre 226 fehérbort, 106 vörösbort, 64 rozét és három pezsgőt neveztek az ország szinte valamennyi borvidékről a pincészetek.

 

- Örömteli, hogy hagyományos országos versenyünkre idén is ilyen nagy számban, szinte az összes borvidékről nevezték - köztük szép számmal 2014-es évjáratú - boraikat a borászok - mondta Czigány Tibor. - Pedig tavaly ősszel felemás érzésekkel tekintettünk a szüret elé. Az elmúlt esztendő ugyanis cseppet sem volt kedvező a hazai szőlőtermesztésre nézve. A rendkívül enyhe tavalyi tél, a csapadékos nyár és ősz, valamint a korán megjelenő súlyos fertőzések komoly feladat elé állították még a tapasztalt szőlőtermesztőket is. Tavaly azok voltak előnyben, akik az előrejelzésen alapuló okszerűen végzett növényvédelemmel védekeztek a kártevők és betegségek ellen. Nekik sikerült megvédeniük a szőlőt, amelynek eredményét most megmutathatták a zsűrinek.

hirdetés

 

Dr. Janky Ferenc, a Budapesti Corvinus Egyetem Borászati Tanszékének docense, a borverseny elnöke elmondta: magas színvonalú versenyen vannak túl. A 2014-es borokat tekintve többen a kedvezőtlen évjárat ellenére kihozták a legjobbat szőlőjükből, két pincészet - a Kökény és Fia Családi Borászat és a Kősziklás Borászat Kft. például nagyaranyat kapott 2014-es évjáratú borára.

 

- Látszik, hogy a korrekt szőlővédelemmel és megfelelő technológiával egy ilyen nehézségekkel teli évben is lehet minőségi bort készíteni. A zsűri kiváló fehérborokat kóstolt, a vörösborok között pedig a 2012-es és 2013-as kiváló évjáratú borok tették igen magasra a mércét. E két év remek borokat eredményezett, amely a díjakban is megmutatkozott.

 

qaudris-dijazottak-a-dijatadon600-1426354190.jpg


A legjobb boroknak járó Quadris-díjat ebben az évben a Patrícius Borház Kft. - 2012-es Patrícius Tokaji Késői Szüretelésű Katinka bora, a Fitomark 6 Puttonyos 2004-es Tokaji Aszúja és a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok 2012-es Gróf Zichy Syrah vörösbora kapta. Rajtuk kívül a zsűri hét nagyarany, 85 aranyérem, 193 ezüstérem és 92 bronzérem minősítést adott, 19-en oklevelet kaptak.

 

dijazottak-syngentaxiv-630-1426354357.jpg

 

Forrás: Syngenta

Kapcsolódó cikkek

tojassalata-retekkel-1397671505.jpgBudapest, 2014. április 17. - A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad hasznos tanácsokat.

fuszerek-1394686704.jpgHa szeretnénk valami újat kipróbálni, vagy csak valami szokatlan, pikáns ízt adni ételeinknek, adjunk hozzájuk olyan fűszereket, melyek eddig még biztosan nem voltak a szekrényben!

Siófok, 2016. március 11. - A Tokaji borvidék borászatai vitték a prímet az idei Országos Syngenta Borversenyen. Mint a siófoki díjátadón kiderült: a legjobb tizenkét nedűből öt Tokaj térségéből került ki, a többi öt borvidékről érkezett. A zsűri döntésének értékelésekor elhangzott: az idei versenyen jól szerepeltek a 2015-ös évjárat borai is, különösen a rozé lett kiemelkedő. Vörösborok kategóriájában pedig Eger, Villány és a Szekszárd borászatai jeleskedtek.