Jön az V. Villányi Prémium Bormustra

2015. szeptember 16., szerda 23:00

villanyifranc-termeszetes400-1442437231.jpgVillány-Pécs, 2015. szeptember 16. - Az XIX. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 21 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag premium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.

A XIX. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokál-együtteseit és népzenei előadóit felvonultató nemzetkzözi bordalfesztivál gálaműsora előtt 21 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a pécsi Kodály Központ aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A 100% premium és szuper premium franc már Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

 

- A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek, a borkedvelők közönség megismerhesse és hírét vihesse Villány legnagyszerűbb borainak. A belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogatják ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését - mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

hirdetés

 

A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

 

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátoságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

 

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése, és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

 

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel elátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a premium és a szuper premium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel.

 

Tavaly a Villányi borvidék átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hívott egy új super premium kategóriát. A változás lényege, hogy a premium és az új super premium kategóriákba sorolt 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek a boltok polcaira.

 

Az V. Villányi Prémium Bormustra szeptember 26-i programja:

Forrás: Villány-Siklósi Borút Egyesület, bővebben: www.villanyiborvidek.hu

Kapcsolódó cikkek

medvehagymaszedes400-1459596613.jpg

Pécs, 2016. április 3. - Gasztronómiai különlegességek mellett kulturális programokkal és koncertekkel is várja vendégeit a Medvehagyma Fesztivál, amelyet április második hétvégéjén immár tizenharmadik alkalommal rendeznek meg Orfűn.

Budapest, 2014. június 30. - „Kész a sajtos-tejfölös!” - e mondat hallatán majdnem mindenkinek a forró nyári napsütés, a strand jut az eszébe és szinte érezzük a frissen sütött lángos illatát. Csábításának kevesen tudnak ellenállni, főleg hogy a klasszikusok mellett már olyan különleges változatokban is kapható, mint a káposztás, kolbászos, vagy lekváros, porcukros.

okesv-pecsi-csapat400b-1456072964.jpg

Budapest, 2016. február 22. - Tizenkettő, az ország különböző pontjáról érkező közétkeztető csapat mérte össze tudását pénteken a Hungexpón megrendezett V. Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjében. A "Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett versenyen végül a Sodexo Magyarország miskolci csapata vehette át az aranyérmet.