Százféle portugieser kóstolható a Zsolnayban

2016. április 2., szombat 08:45

Pécs, 2016. április 2. - Harminc hazai és külföldi pincészet mintegy száz portugiesere kóstolható a 4. Portugieser du Monde borverseny mai közönségnapján a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Baranyában elterjedt kékszőlő fajtára épülő borverseny kezdeményezője, a Pécsi Borozó magazin felhívására évről évre több bor érkezik a versenyre, és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is. Az első versenyre 4 országból 62 bort neveztek, idén pedig már 9 országból érkeztek nevezések: 85 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett - közölték az MTI-vel a szervezők.

hirdetés

 

A borászok a pénteken zajló megmérettetésre fiatal, 2015-ös portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, legalább negyedrészben portugiesert is tartalmazó házasításokkal, valamint idén először portugieserből készített fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel is jelentkezhettek.

 

A Portugieser du Monde egyik fő célja a fajta népszerűsítése a nagyközönség felé is, ennek érdekében szombat délután a közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol a magyar termelők mellett horvát, német, szerb és olasz pincészetek portugiesereit is megismerhetik az érdeklődők.

 

A rendezvényről a www.pecsiborozo.hu/portugieser honlapon találhatók részletes információk.

 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkek

2-1354370844.jpgA baranyai falu a pálinka fővárosává nőheti ki magát.

Hatalmas sikerrel zárult a II. Kárászi Pálinkaverseny. A harmadiknak valószínűleg már új helyszínt kell találni, mert a mesterek és az érdeklődők zsúfolásig megtömték a faluházát.

tojassalata-retekkel-1397671505.jpgBudapest, 2014. április 17. - A magyar és az európai keresztény hagyományban a húsvéti időszak alatt kiemelt jelentőséget kapnak az elfogyasztott ételféleségek. Ma már a húsvéti ételeket, alapanyagokat - bárány, tojás, sonka - szimbolikájuk mellett elsősorban az ízük és a hagyományok miatt fogyasztják. A családi összejövetelre, illetve a vendégeknek kínált ételek összeállításához az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) ad hasznos tanácsokat.

denever1-1377537789.jpgA denevérek nyár végén kezdődő nászidőszakához igazodó esti programon szakavatott denevérkutató mutatja be a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. A résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és jelentőségét, az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket lehet közelről megnézni, ismerkedve a fajok egyedi jellemzőivel - írja a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.