Százféle portugieser kóstolható a Zsolnayban

2016. április 2., szombat 08:45

Pécs, 2016. április 2. - Harminc hazai és külföldi pincészet mintegy száz portugiesere kóstolható a 4. Portugieser du Monde borverseny mai közönségnapján a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Baranyában elterjedt kékszőlő fajtára épülő borverseny kezdeményezője, a Pécsi Borozó magazin felhívására évről évre több bor érkezik a versenyre, és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is. Az első versenyre 4 országból 62 bort neveztek, idén pedig már 9 országból érkeztek nevezések: 85 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett - közölték az MTI-vel a szervezők.

hirdetés

 

A borászok a pénteken zajló megmérettetésre fiatal, 2015-ös portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, legalább negyedrészben portugiesert is tartalmazó házasításokkal, valamint idén először portugieserből készített fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel is jelentkezhettek.

 

A Portugieser du Monde egyik fő célja a fajta népszerűsítése a nagyközönség felé is, ennek érdekében szombat délután a közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol a magyar termelők mellett horvát, német, szerb és olasz pincészetek portugiesereit is megismerhetik az érdeklődők.

 

A rendezvényről a www.pecsiborozo.hu/portugieser honlapon találhatók részletes információk.

 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Villány, 2016. január 18. - A Villány-Siklósi Borút Egyesület tájékoztatása alapján ajánljuk a tartalmas kikapcsolódást keresők figyelmébe a Villányi borvidék 2016 első félévében sorra kerülő kiemelt rendezvényeit.

tepertos-pogacsa-citromhab-blogspot-hu400-1384962718.jpgMint hagyományos, különleges terméket az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Tepertős pogácsát”. Ez az első magyar „hagyományos különleges termék”, amelyet bejegyeztek - tájékoztatta az OBJEKTÍV Hírügynökséget a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája.

fekvo-torta400-1438804479.jpgBudapest, 2015. augusztus 6. - Idén először női versenyző, Vaslóczki Orsolya „Barackos buboréktortája” nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt ír ki. Az édesség hozzáadott cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült.