Százféle portugieser kóstolható a Zsolnayban

2016. április 2., szombat 08:45

Pécs, 2016. április 2. - Harminc hazai és külföldi pincészet mintegy száz portugiesere kóstolható a 4. Portugieser du Monde borverseny mai közönségnapján a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A Baranyában elterjedt kékszőlő fajtára épülő borverseny kezdeményezője, a Pécsi Borozó magazin felhívására évről évre több bor érkezik a versenyre, és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is. Az első versenyre 4 országból 62 bort neveztek, idén pedig már 9 országból érkeztek nevezések: 85 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett - közölték az MTI-vel a szervezők.

hirdetés

 

A borászok a pénteken zajló megmérettetésre fiatal, 2015-ös portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, legalább negyedrészben portugiesert is tartalmazó házasításokkal, valamint idén először portugieserből készített fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel is jelentkezhettek.

 

A Portugieser du Monde egyik fő célja a fajta népszerűsítése a nagyközönség felé is, ennek érdekében szombat délután a közép-európai portugieser-termelők mutatkoznak be a Zsolnay Kulturális Negyedben, ahol a magyar termelők mellett horvát, német, szerb és olasz pincészetek portugiesereit is megismerhetik az érdeklődők.

 

A rendezvényről a www.pecsiborozo.hu/portugieser honlapon találhatók részletes információk.

 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2016. április 27. - A NetPincér legfrissebb Trendelő riport  kutatása 14 magyar város, település elmúlt negyedéves online ételrendelési szokásait vizsgálta. A felmérés a rendelési szokásokat reprezentáló tekintélyes adathalmazt többféle kérdés mentén dolgozta fel, többek között a lakosságszámból kiindulva az egy főre jutó rendelések arányában hasonlította össze a kutatásban részt vevő településeket. A felmérés eredményeképpen számos olyan adat és összefüggés került napvilágra, amely előzetes várakozásainkra rácáfolva komoly meglepetéseket okozott.

buza-rozs-tritikale-1414839560.jpgSzeged, 2014. november 2. - Fontos eleme lehet a jövő egészséges étrendjének a tritikále (rozsbúza), amit itthon még kevesen ismernek és fogyasztanak. A régi-új gabona segít a diétában, mert rostjai lassabban szívódnak fel, növelik a teltségérzetet, így fogyókúrához is használhatók. Jótékony hatással van a bélműködésre, fogyasztása gátolja a vastagbél-daganatok kialakulását.

het-patak-gyongye400-1414089694.jpgBudapest-Baranya, 2014. október 23. - A Magyar Nemzeti Parkok és a natúrparkok ízei mutatkoznak be a hosszú hétvégén. Országszerte hét helyszínen - Kőszegen, Tihanyban, Tatán, Alsómocsoládon, Hollókőn, Hortobágyon és Békéscsabán - várják színes programokkal és a tájegységre jellemző ínyencségekkel az érdeklődőket a Vidékjáró című sorozat részeként.