Pikkelysömör: a rejtőzködők betegsége

2016. október 28., péntek 06:05

pszoriazis-infografika400-1477626573.jpg

Budapest, 2016. október 28. - Máig nem veszik elég komolyan, pedig relatíve sok az érintett és súlyosabb esetben komoly következményei is lehetnek a kellemetlen felületi tüneteken túl. Ez a pikkelysömör, a rejtőzködők betegsége, mely az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés.

Az érintettekre és az őket érő hátrányokra az október 29-i nemzetközi Pikkelysömör Világnap hivatott felhívni a figyelmet.

 

A pikkelysömör (psoriasis) az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés, mely a bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Bármely testtájon jelentkezhet, de leggyakrabban a térden, könyökön és a hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés.

hirdetés

 

Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség lényegével, mely szerint a pikkelysömör egy egész szervezetet érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés.

 

Az érintettekre jellemző a rejtőzködés, és a megoldások keresése helyett inkább az elszigetelődést választják. Pedig a betegség tünetmentessé tehető. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a súlyosabb, kiterjedtebb, illetve társbetegségekkel együtt járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Emellett, a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak és a diétának is.

 

Kiemelt fontosságú, hogy a pikkelysömörrel élők orvoshoz forduljanak, mivel súlyosabb esetben komolyabb következményekkel is jár a megbetegedés. A bőrön jelentkező tüneteken túl nemritkán kialakul a körmök elváltozása, sőt az ízületek gyulladása is, mely fájdalommal jár, és idővel az érintett ízületek roncsolódásához és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

 

Mindemellett feltétlen említést érdemelnek a pikkelysömörhöz társuló pszichés hatások, amelyek kihatással vannak a betegek szociális életére - ma már a WHO is hangsúlyozza, hogy a kórkép jelentős pszicho-szociális terhet jelent. A tünetek okozta szégyenérzet, az önbecsülés hiánya és a szorongás következményeként az érintettek gyakran elszigetelődnek egészséges társaiktól. Ez pedig negatív társadalmi-gazdasági hatásokhoz is vezet.

 

Fontos, hogy a betegek a panaszaikkal bőrgyógyászhoz forduljanak; súlyosabb esetben pedig érdemes valamely speciális terápiás lehetőségekkel is rendelkező klinikát vagy pszoriázis kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező kórházi centrumot felkeresniük. A bőrgyógyászati centrumok elérhetőségei a www.pszorigo.hu honlapon is megtalálhatók.

 

Forrás: Procomm / Keserü Vagyim

Kapcsolódó cikkek

mento400-1457387124.jpg

Budapest, 2016. március 8. - A megfelelő felszerelés hiánya, a nehezebb vizsgálhatóság, a kórelőzmény nehézkesebb felvétele, a szülők pánikhangulata és a kis beteg pszichés állapota - a K&H gyógyvarázs felmérése szerint ezek a tényezők nehezítik leginkább a mentősök munkáját a gyerekek ellátása során.

Budapest, 2014. október 11. - Évente 16-20 ezren kapnak mélyvénás trombózist. Ha a többségében a lábban - gyakran tünetek nélkül - kialakuló vérrög leszakad és eljut a tüdőbe, az általa okozott érelzáródás fulladást okozhat. Minden évben legalább háromezren meghalnak a betegségben, pedig a tüdőembólia a leggyakoribb elkerülhető halálok - figyelmeztettek vezető hematológus professzorok az október 13-i Trombózis Világnap közeledtével budapesti sajtótájékoztatójukon.

anya-gyermek-korhaz400-1444414946.jpgBudapest, 2015. október 10. - Hazánkban egy év alatt átlagosan közel 200 ezer gyermek kerül kórházba. A kórházi lét, a vizsgálat ismeretlen fogalmak a kicsik számára, félelmet, szorongást váltanak ki bennük. A mai Lelki Egészség Világnapja alkalmából a K&H gyógyvarázs összegyűjtötte, hogyan járulhatnak hozzá a szülők beteg gyerekük lelki és ezzel együtt testi gyógyulásához.