Pikkelysömör: a rejtőzködők betegsége

2016. október 28., péntek 06:05

pszoriazis-infografika400-1477626573.jpg

Budapest, 2016. október 28. - Máig nem veszik elég komolyan, pedig relatíve sok az érintett és súlyosabb esetben komoly következményei is lehetnek a kellemetlen felületi tüneteken túl. Ez a pikkelysömör, a rejtőzködők betegsége, mely az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés.

Az érintettekre és az őket érő hátrányokra az október 29-i nemzetközi Pikkelysömör Világnap hivatott felhívni a figyelmet.

 

A pikkelysömör (psoriasis) az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés, mely a bőrön jellegzetes, pikkelyesen hámló, gyulladt foltokat okoz. Bármely testtájon jelentkezhet, de leggyakrabban a térden, könyökön és a hajas fejbőrön alakulnak ki a tünetek. A népesség 1,5-2%-át, tehát Magyarországon kb. 150-200 ezer, világszerte becslések szerint mintegy 120 millió embert érint a megbetegedés.

hirdetés

 

Fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek a betegség lényegével, mely szerint a pikkelysömör egy egész szervezetet érintő immunmediált gyulladásos megbetegedés.

 

Az érintettekre jellemző a rejtőzködés, és a megoldások keresése helyett inkább az elszigetelődést választják. Pedig a betegség tünetmentessé tehető. Enyhe esetekben a helyi kezelés lehet hatásos, míg a súlyosabb, kiterjedtebb, illetve társbetegségekkel együtt járó esetekben a szisztémásan, belsőleg alkalmazott kezelés járhat eredménnyel. Emellett, a jó életminőség elérésében komoly szerepe van a rendszeres testmozgásnak és a diétának is.

 

Kiemelt fontosságú, hogy a pikkelysömörrel élők orvoshoz forduljanak, mivel súlyosabb esetben komolyabb következményekkel is jár a megbetegedés. A bőrön jelentkező tüneteken túl nemritkán kialakul a körmök elváltozása, sőt az ízületek gyulladása is, mely fájdalommal jár, és idővel az érintett ízületek roncsolódásához és mozgáskorlátozottsághoz vezethet.

 

Mindemellett feltétlen említést érdemelnek a pikkelysömörhöz társuló pszichés hatások, amelyek kihatással vannak a betegek szociális életére - ma már a WHO is hangsúlyozza, hogy a kórkép jelentős pszicho-szociális terhet jelent. A tünetek okozta szégyenérzet, az önbecsülés hiánya és a szorongás következményeként az érintettek gyakran elszigetelődnek egészséges társaiktól. Ez pedig negatív társadalmi-gazdasági hatásokhoz is vezet.

 

Fontos, hogy a betegek a panaszaikkal bőrgyógyászhoz forduljanak; súlyosabb esetben pedig érdemes valamely speciális terápiás lehetőségekkel is rendelkező klinikát vagy pszoriázis kezelésében nagy tapasztalattal rendelkező kórházi centrumot felkeresniük. A bőrgyógyászati centrumok elérhetőségei a www.pszorigo.hu honlapon is megtalálhatók.

 

Forrás: Procomm / Keserü Vagyim

Kapcsolódó cikkek

A következő hónapokban több mint kétmilliárd forintból korszerűsítik a Szigetvári Kórházat - jelentette be Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Baranya megyei közgyűlés elnöke az intézmény dolgozóinak múlt héten tartott értekezleten. Elmondta: egy korábban elnyert és egy új, uniós finanszírozású pályázatnak köszönhetően jövő év elejétől összesen 2,1 milliárd forintos fejlesztés valósul meg az évente 80 ezer ember ellátását szolgáló Szigetvári Kórházban.

Budapest, 2015. december 10. - Az elmúlt évekhez hasonlóan az adventi időszakában szervezi meg az Országos Vasutas Véradónapot a MÁV Zrt., a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Az akció célja: a szeretet ünnepének közeledtél véradásra szólítani az embereket, hogy az egyik legértékesebb, legkülönlegesebb  ajándék formájában fejezzék ki szeretetüket ismeretlen, beteg embertársaik felé. A szervezők december 11-én országosan 14 helyszínen várják az egészséges 18-60 év közötti embereket, akik véradásukkal hozzájárulhatnak az ország, ünnepek alatti kiegyensúlyozott vérellátáshoz.

Budapest, 2016. november 2. - Idén nyolcadik éve rendezik meg a D-vitamin világnapját november 2-án. Fel kell hívnunk mindenki figyelmét erre a napra, mivel a D-vitaminhiány általános probléma, számos betegség okozója, így szükséges, hogy minél többen foglalkozzanak saját D-vitamin-szintjük mérésével, korrigálásával.