Télen a legfontosabb a D-vitamin pótlása

2016. november 2., szerda 07:05

Budapest, 2016. november 2. - Idén nyolcadik éve rendezik meg a D-vitamin világnapját november 2-án. Fel kell hívnunk mindenki figyelmét erre a napra, mivel a D-vitaminhiány általános probléma, számos betegség okozója, így szükséges, hogy minél többen foglalkozzanak saját D-vitamin-szintjük mérésével, korrigálásával.

Itt a tél, így közelednek a téli betegségek is, mint például a megfázás és az influenza. A D-vitamin segít megvédeni egészségünket, és csupán minimális fáradságba és pénzbe kerül a betegségek kezeléséhez viszonyítva.

 

Orvosi kutatások szerint az északi országokban, ahol kevesebb a napfény, alacsony D-vitamin (D3-vitamin, kolekalciferol) mennyiséget találnak a különböző korú, nemű, anyagi és társadalmi helyzetű, emberek vérében. Magyarország lakosságának 80%-a igen kevés D-vitamint juttat a szervezetébe a természetes táplálkozás által. A szépség - és egészség kultusz fokozódása során elterjedt az a nézet, hogy aki napra megy, annak nem csak idő előtt ráncos lesz a bőre, de a bőrrák kialakulását is kockáztatja.

hirdetés

 

Pedig az egészséges, napi 15-20 perc napozásra szükség van a létfontosságú D-vitamin keletkezéséhez. Étrendben a tonhal, a főtt tojás, a máj, valamint a D-vitaminnal dúsított reggeliző pelyhek segíthetik a vitamin bejuttatását. A D-vitamin legismertebb szerepe a csontrendszer erősítése a kalciumbeépítése által, de a legújabb kutatások az szervezetsokkal több területén mutatták ki a D-vitamin szerepét. Ezek alapján a D-vitamint ma már hivatalosan is hormonnak tekintik (D-hormon).

 

A D3-vitamin szintünk télen nagyon alacsony, fokozódik a fáradékonyság, gyengül az immunrendszer. Napi pótlása fontos a téli betegségekkel, fertőzésekkel, gyulladásokkal szemben. Alapvető szerepe van a pajzsmirigy-működésében, a csonterősítésben, az egészséges sejtosztódásban, az izom-működés során, a szív és az érrendszer egészségében.

 

- Kiemelten fontos a várandósság és szoptatás idején a magzat és a mama egészsége szempontjából. Hiányában gyakran jelentkezik a diabetes mellitus, a preeclampsia, a bakterial vaginosis - mondta Prof. Dr. Ősapay György, a meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

 

A szervezet optimális működéséhez elengedhetetlen a D3-vitamin elégséges szintje. A D-vitamin-szintet 20ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-30 ng/mL között alacsonynak, a normál érték pedig 30 és 60 ng/mL között van. A legutóbbi vizsgálatok szerint, a táplálékon keresztüli átlagos D2-vitamin (a D3-vitamin alapanyaga) bevitele Magyarországon 88 NE (nemzetközi egység), miközben az egyelőre hivatalosan javasolt napi dózis 400 NE.

 

- A magyar orvostársadalom közelmúltbeli összefogásának eredményeképpen a felnőtteknek szóló jelenlegi szakmai ajánlás 1500-2000 nemzetközi egység bevitele. Időseknek, túlsúlyosaknak ennek akár duplája is javasolt. A téli betegségek, járványok jelentkezése előtt feltétlen érdemes a szervezet immunrendszerét „felturbózni”. A költsége minimálisnak mondható, például a D3-vitamin-Forte 2000NE egy doboza 60 kapszulával 820Ft és 2 hónapra elegendő. A D-vitamin rendszeres szedése elengedhetetlen feltétele az egészségtudatos életnek mind a felnőttek, mind a gyerekek eseteiben. Babavárókként, valamint kisgyermekes szülőkként pedig egyaránt tartozunk ezzel önmagunknak és a gyermekeinknek - tette hozzá Prof. Dr. Ősapay.

 

Forrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

Kapcsolódó cikkek

Pécs, 2016. május 23. - Megnyílt a Kedplasma Magyarország mintegy 300 millió forintos beruházással kialakított pécsi vérplazmaközpontja pénteken.

iphone400-1438637246.jpgCambridge, 2015. augusztus 4. - A skizofréniában szenvedők életének minőségét javíthatja egy új mobiltelefonos alkalmazás, a Wizard, amelyet a Cambridge-i Egyetemen fejlesztettek.

csodaszerek-rakos-betegeknek400-1447349903.jpgBudapest-Pécs, 2015. november 13. - Gyógyulást és hihetetlen gyorsaságú felépülést ígérnek megalapozatlanul rákos betegeknek speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és készülékek forgalmazói.