A gyermek lételeme a család

2013. február 11., hétfő 15:00

orkbefogadas-1360572199.jpgReménykedhetnek azok a szülők,akik örökbefogadás útján szeretnének gyermeket vállalni,mert változtak és változni fognak az ezzel kapcsolatos jogszabályok. Az eddigi hosszadalmas procedúra helyett egyszerűbben, gyorsabban elintéződhet az örökbefogadás,mivel a közreműködő szervezetek adatkezelési szabályait módosították.

A gyermek lételeme a család


Angelina Jolie és Brad Pitt, George Lucas, Jane Fonda,Michelle Pfeiffer, Paul Newman,Steven Spielberg- néhány ismert,híres amerikai sztár (hozzáteszem a sok közül,)akik nemcsak a filmjeikről ismertek,hanem arról is,hogy különböző okokból ugyan,de gyermekeket fogadtak örökbe.

Nálunk Magyarországon kevesebb hasonló történetet hallunk, pedig vannak családok, kétségbeesett felnőttek , akiknek talán az adoptálás az  egyetlen lehetőség arra,hogy gyermeket neveljenek.


Magyarországon 1956-tól kezdve engedélyezett az abortusz, azóta körülbelül 6,8 millió terhesség-megszakítást végeztek el az orvosok, ebből nagyjából 700 ezer volt illegális.
Bár az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent az abortuszok száma, az Európai Unióhoz képest még mindig nagy az ezer élve születésre jutó abortuszok száma, a legutóbbi statisztikai adatok szerint ez a szám 450. A legkedvezőbb uniós adat egyébként 111, de még a legkedvezőtlenebb is 348, tehát még ehhez képest is katasztrofális a helyzet hazánkban.
Míg az 1880-as években a terhességek 80%-a végződött élve születéssel, jelenleg ugyanilyen arányban akadályozzák meg a fogamzást vagy szakítják meg a terhességet.

hirdetés


Az anyák,akik gondolkodás nélkül dobják el maguktól egészséges,újszülött csecsemőjüket bizonyára nincsenek tisztában azzal vagy nem is gondolnak arra,hogy lehetnek emberek, akik hosszadalmas procerút magukra vállalva, adott esetben az ő gyermeküket szívesen felnevelné.


orokbefogadas1-1360574497.jpgAz örökbefogadás szabályozása nem egységes az Európai Unió területén (mindegyik tagállam a saját nemzeti szabályait alkalmazza).
Vannak azonban olyan, nemzetközi egyezményekben rögzített elvek az örökbefogadással kapcsolatban, melyeket az uniós országok mindegyike tiszteletben tart. Így például minden esetben biztosítani kell, hogy:
• az örökbefogadást a bíróság vagy az illetékes közigazgatási hatóság engedélyezze;
• ha élnek, a gyermek vér szerinti szülei szabad akaratukból beleegyezésüket adják;
• az örökbefogadásnál a gyermek érdeke legyen a döntő szempont.

 


A legtöbb országban (de nem mindenhol) az örökbe fogadott gyermek felveheti az örökbe fogadó szülő vezetéknevét és állampolgárságát, és igényt tarthat ugyanazokra az örökösödési jogokra, mint a szülők vér szerinti gyermekei.
Most reménykedhetnek azok a szülők, akik örökbefogadás útján szeretnének gyermeket vállalni, nevelni, ugyanis az eddigi hosszadalmas procedúra után, egyszerűbben, rövidebb idő alatt elintéződhet az örökbefogadás, mert változnak az ezzel kapcsolatos jogszabályok.


A nemrég megrendezett Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány rendezvényén elhangzott: országosan 21 500 gyermeket és fiatalt támogat a gyermekvédelem. Baranyában csaknem 900 gyermek és fiatal van állami gondoskodásban. A 237 nevelőszülő 658 gyermekről és fiatalról, illetve 72 már nagykorú fiatalról gondoskodik, a gyermekotthonokban ellátottak száma pedig meghaladja a 170-et.
Kedvező változás, hogy az elmúlt két évben:
- az örökbe fogadhatóvá nyilvánítás szabályai egyértelműbbé váltak
- bevezették az örökbefogadói gyest
- egyszerűbb,gyorsabb lett a hivatalos folyamat,mivel az örökbefogadásban közreműködő szervezetek adatkezelési szabályait módosították.


Idén január 1-jétől kiterjesztették a származás megismeréséhez való jogot, a kérelmező megtudhatja, hogy őt örökbe fogadták-e, él-e vér szerinti szülője, illetve van-e testvére, féltestvére.
Jövőre bevezetik a befogadó szülő fogalmat, az újonnan a rendszerbe bekerülő gyerekeket – 12 éves kor alatt – csak náluk helyezhetik majd el. A már gyermekotthonban lévő 12 év alatti gyermekeket a tervezet szerint 3-4 év alatt helyezik el nevelőszülőknél. Jövőre a foglalkoztatási jogviszonyt kiterjesztik a nevelőszülőkre is, ez azt jelenti, hogy 3200 jelenleg semmilyen foglalkoztatási viszonnyal nem rendelkező nevelőszülő válik foglalkoztatottá.


galiga
 

Kapcsolódó cikkek

Budapest, 2015. augusztus 1. - Fodros szoknyák, csillogó-villogó pólók és cipők. Gyerekruhákat, illetve gyermek lábbeliket vizsgáltak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakemberei. Több száz ruhát ellenőriztek országszerte az üzletekben, ezen túl laboratóriumi vizsgálatot is végeztek. A mintavételezett termékek 86,3 százaléka megbukott a mechanikai és villamos laboratórium tesztjén.

Budapest, 2016. augusztus 4. - Bár az első három hónapban tízből kilenc anyuka szoptatja a gyermekét, később ez a szám drasztikusan csökkenni kezd: féléves korukra a csecsemők fele, 1 éves kor felett pedig már csak a babák negyede kap anyatejet, derül ki egy friss hazai iparági kutatásból. Pedig a szakértők világszerte a 6 hónapos korig történő kizárólagos szoptatást, majd (szilárd étellel kiegészítve) annak folytatását javasolják. Az élet első 1000 napjának megfelelő táplálása ugyanis különösen fontos: az optimális fejlődés mellett több felnőttkori népbetegség megelőzésében is kulcsszerepet tölt be.

terhes400-1440861038.jpgBudapest, 2015. augusztus 30. - A várandósságot manapság egészen másképp éli meg egy nő, mint akár 10-20 évvel ezelőtt. Ma már sok kismamának van okostelefonja, amely az adatok és információk végtelenségét képes tárolni.