Több mint 150 programon POSZT-olhatunk

2016. május 10., kedd 06:00

Budapest, 2016. május 10. - Több mint 150 programmal várja a közönséget június 9. és 18. között a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT), amely idén új struktúrával jelentkezik. A versenyprogram mellett a szervezők bemutatják a POSZT Fesztivál nevű programot.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az esemény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a POSZT állami támogatása a tavalyi 60,5 millió forintról az idén 65,5 millióra emelkedik.

 

Mint kiemelte, a POSZT autonóm, önjáró, a szakma által életre hívott és működtetett rendezvény, a magyar színházi világ legnagyobb seregszemléje. Az államnak nincs szabályozószerepe a POSZT-tal kapcsolatban - mutatott rá, hozzátéve, hogy a körülötte lévő viharok ellenére a "POSZT volt, a POSZT van és bízzunk benne, hogy a POSZT lesz".

 

Őri László, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: az elmúlt egy évben sikerült egy törékeny egységet létrehozni, amelynek bizonyítéka, hogy az új ügyvezetés megkezdte a munkát. Az elmúlt másfél évtizedhez hasonlóan az idén is rangos fesztiválnak adhatnak otthont - mondta, hozzátéve: a fesztivál megszervezésére az idén 70 millió forintot biztosít a város.

hirdetés

 

Keszég Lászlónak, a Magyar Színházi Társaság elnökének tájékoztatása szerint a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének döntése alapján a szakmai zsűri tagja lett Boros Kinga kritikus, Bozóki Mara díszlet- és jelmeztervező, Czajlik József rendező, Dobák Lívia dramaturg, Garaczi László író, Kocsár Balázs karmester, Kiss Mari és Sztarenki Pál színművész. A testület következő feladata a POSZT versenyszabályzatának kidolgozása, amely folyamatban van - tette hozzá.

 

Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke elmondta: a testület közösen döntött arról is, hogy a jövő évi fesztiválra Kovács Dezső színikritikus és Árkosi Árpád rendező válogat, akik számára a színházakat három előadás ajánlására kérik, de ezeken kívül is bekerülhetnek produkciók a programba. Mint mondta, a 16 fős szakmai testületnek számos szakmai kérdésben egyeztetnie kell még, de abban mindenki egyetért, hogy a találkozóra szükség van, a POSZT a magyar színházi szakma legfontosabb fesztiválja.

 

Szűcs Gábor fesztiváligazgató a POSZT átalakításáról szólva kiemelte, hogy céljaik között szerepelt egy új fesztiválstruktúra létrehozása, és szükség volt olyan új fesztiválhelyszínre is, amely alkalmas több fizető néző fogadására, több produkció meghívására és különböző programok párhuzamos lebonyolítására. Új szervezőcsapat vette át a rendezvényt, megújult a grafikai arculat és a honlap, és több mint 150 programot szerveztek.

 

Mint mondta, az idei POSZT-nak három fő pillére van: az első a versenyprogram, amelyben - a Kiss B. Atilla és Sólyom András által válogatott - 16 produkció szerepel a Pécsi Nemzeti Színházban. A második A POSZT bemutatja, amely 9 produkciót kínál a Kodály Központban: komoly-, nép- és könnyűzenei koncerteket, operát, operettet és szórakoztató színházi előadást. Az eddigi off-programokat egy helyszínre koncentráltan, a Zsolnay Negyedben mutatják be a POSZT Fesztivál keretében, amely a rendezvény harmadik pillére.

 

Kővári Zsuzsanna produkciós igazgató elmondta, hogy a POSZT Fesztivál több mint 100 programmal, színházi, könnyűzenei, művészeti produkciókkal várja a közönséget a Zsolnay Kulturális Negyedben. Hozzátette: céljuk az volt, hogy a lehető legszélesebb réteghez szóljanak, a program összeállításakor a szakmai tanácsadó testület és a válogatók tanácsait is figyelembe vették.

 

A régóta műsoron lévő kőszínházi daraboktól kezdve az újszerű, kísérletező előadásokig a legkülönbözőbb produkciók szerepelnek a műsorban. Újdonságként a fesztivál első három napján megszervezik az Előadóművészeti Egyetemek és Akadémiák Találkozóját, a versenyprogram előadásaihoz kapcsolódva közönségtalálkozókat és szakmai beszélgetést is tartanak, és a Nyílt Fórumot, valamint a díszlet- és jelmeztervezők kiállítását is a Zsolnay Negyedben rendezik meg. A színháztól a Zsolnay Negyedig ingyenes busz szállítja a nézőket, akik a városnéző kisvonattal is megteheti az utat.

 

Forrás: MTI, részletes program: www.poszt.hu

Kapcsolódó cikkek

transzf-1409521820.jpg

A Transformers-sorozat negyedik része kicsivel a harmadik rész vége után kezdődik. Miután a harmadik rész „végső” csatájában elpusztult gyakorlatilag egy egész város, az emberiség elkezdi újra élni megszokott életét. Ám egy különös, és veszedelmes csoport bukkan fel amely  elkezdi levadászni a Transformereket, függetlenül attól, hogy azok a jó, vagy rossz oldalon állnak. Eközben Cade (Wahlberg) egy önjelölt feltaláló, talál egy roncsnak látszó öreg teherautót, amit egy kis pénz reményében elkezd felújítani. A felújítás közben jön rá, hogy amit megtalált az nem más mint a bújkáló Optimus fővezér. Nem sokkal ezután Cade tanyáján is megjelenik az a különítmény amely Transformerekre vadászik, Cade azonban ellenáll, ezzel megmenti Optimust, de a saját, és családja életét veszélybe sodorja, majd kénytelen lesz a megmaradt Autobotokkal együtt tartani, és felvenni a harcot a rájuk vadászó emberekkel, és egy titokzatos, ősi erővel is.

roze-1405406978.jpg

Egyedülálló módon ünneplik a rozé borokat július 18-án és 19-én Villányban. A borvidéken harmadik alkalommal rendezik meg a népszerű Rozé Fröccs Fesztivált. Az ingyenes programokon évről évre rengeteg látogató vesz részt, a rendezvény fénypontja a koncertek, kulturális- és sportprogramok mellett kétségkívül az 1000 Rozé Hosszúlépés futóverseny.

Budapest, 2014. június 25. - Hymnus a borhoz címmel borverseket zenésített meg új lemezére a Szélkiáltó együttes. Az egyik legjobb hazai népzenei csapat - amely az év végén nagy koncerttel ünnepli 40. születésnapját - ismert költőktől válogatott a CD-re.