A Cantatnak állít emléket a közösségi műalkotás

2015. szeptember 23., szerda 06:05

cantat508-400-1442956935.jpgPécs, 2015. szeptember 23. - A közös éneklés erejét és örömét fejezi ki az a szobor, amely a zenekedvelők és Pécs polgárai keze nyomát is magán viseli. A műalkotás egyben emléket állít az elsöprő hazai és nemzetközi sikert aratott EUROPA CANTAT 2015-nek is.

A szeptember 21-én dr. Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere által felavatott „A közös éneklés öröme” című műalkotás egyszerre állít emléket az idei nemzetközi kórusfesztiválnak, és üzen az utókornak a rajta elhelyezhető kerámialapokkal.

 

A koncepció megalkotásakor Keményffy Gábor tervező művészt híres pécsi elődök, Zsolnay Vilmos, Breuer Marcell és Victor Vasarely munkássága ihlették. A Földünket szimbolizáló acélszerkezeten az EUROPA CANTAT fesztivál emblémája és az emberi kapcsolatokat megjelenítő, egymásnak éneklő fiú és leány látható. A több mint 2000 egyedi kerámia elemet a fesztiválon résztvevők, a pécsi közélet szereplői és a városunkban élő vagy ide látogató zenekedvelők helyezték el a műalkotáson.

 

Az ünnepélyes szoboravatás részeként az átadásra érkező kórusok, zenebarátok felhelyezték a kerámialapokat, majd az ünnepség 19:00-kor a Kodály Központban megrendezett ingyenes gálakoncerttel folytatódott, amelynek során a fesztiválon résztvevő kórusok rövid programjaival és közös énekléssel idézték fel az idei EUROPA CANTAT nemzetközi kórusfesztivál hangulatát.

hirdetés

 

cantat565-600-1442957140.jpg

 

„Az EUROPA CANTAT a legsikeresebb békekövet. A békesség legtermészetesebb megteremtője. Mert aki ismeri az ének, a zene hatalmát, az tovább akarja adni ezt a megtapasztalást.” - fogalmazott köszöntőjében Őri László, Pécs kultúráért felelős alpolgármestere, hangsúlyozva, hogy a város számára óriási megtiszteltetést jelentett, hogy immár második alkalommal adhatott helyet a kóruszene egyik legrangosabb európai találkozójának.

 

A három évente megrendezésre kerülő EUROPA CANTAT nem csupán az európai kórusélet nagyszabású seregszemléje, hanem a kontinens egységének is a szimbóluma 1961 óta. Az egységes, szabad Európa reményét hozta el 1988-ban Pécsre a X. EUROPA CANTAT, és ugyanezt az üzenetet erősítette meg 27 évvel később az ismét Pécsett belakó XIX. EUROPA CANTAT.

 

A Pécset 10 napra a kórusvilág fővárosává tévő fesztiválra mintegy 6000 vendég érkezett a világ minden tájáról, több mint 50 országból. A 149 – ebből 60 magyar – kórus és további 101 kisebb csoport részvételével zajló fesztivált egy 130 fős nemzetközi stáb bonyolította közel 200 pécsi, illetve magyar önkéntes segítségével.

 

cantat719-600-1442957223.jpg

 

A kóruszene szerelmesei több mint 130 koncertet élvezhettek 20 pécsi és 14 regionális koncerthelyszínen, a Közös énekléseken pedig alkalmanként több ezren énekeltek együtt a Dóm téren – pécsiek és látogatók közösen. Az impozáns szakmai programot – 40 „nagy” 4-8 napos műhely, 70 „egynapos” felfedező műhely, 60 karnagyi-zeneszerző program – megszámlálhatatlan spontán szerveződött utcai éneklés, villámcsődület és a Kórusok Éjszakájának 60 kiskoncertje tette még színesebbé.

 

A kórusfesztivál a városi összefogást is példátlan módon erősítette. Ezt igazolja, hogy az összes jelentős városi és regionális szervezet – a Pécsi Tudományegyetem, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft., a Pécsi Római Katolikus Egyházmegye, a Janus Pannonius Múzeum, a Biokom Nonprofit Kft., a Pécs Holding Zrt. is partnerként sorakozott fel a rendezvény mellé.

 

Az EUROPA CANTAT szervezői ezúton is szeretnék kifejezni köszönetüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának az erkölcsi és anyagi támogatásért, és mindazoknak a szervezeteknek, akik nélkül nem arathatott volna ekkora nemzetközi sikert ez a fesztivál, legyen szó a Pécsi Városfejlesztési Zrt-ről, a Közterület Felügyeletről, a Rendőrségről és a többi pécsi partnerünkről!

 

Bár az EUROPA CANTAT tíz napja már elmúlt, hiszünk abban, hogy a közös éneklés öröme velünk marad és hozzásegít minket egymás jobb megismeréséhez és megértéséhez.

 

Forrás: Bánkuti Péter / EUROPA CANTAT Pécs 2015 Nonprofit Kft.

Kapcsolódó cikkek

Több mint hatvan különböző programot kínál a Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes családi fesztiválja, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Pécs, 2015. augusztus 12. - Alkalmi menettérti kedvezményt kapnak a MÁV-Start-tól azok, akik vonattal utaznak a baranyai megyeszékhelyre és meglátogatják a 20. század egyik legkiemelkedőbb képzőművésze, Marc Chagall (1887-1985) műveiből válogató kiállítást - jelentette be Hoppál Péter kedden Pécsen.

Berkesd, 2015. február 22. - A kultúráért felelős államtitkárság átszervezését jelentette be Hoppál Péter államtitkár pénteki, Berkesden megtartott sajtótájékoztatóján.