Színes történet a Vylyan birtokbora mögött

2015. június 3., szerda 17:57

11377272-921481451248503-8444790736233322213-n-1433262150.jpg

20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a MONTENUOVO Cuvée.

A Villány középkori nevét viselő Vylyan Pincészet a névválasztással egyszerre tiszteleg a Villányi borvidék hagyományvilága és az egykori birtokos, Montenuovo Nándor herceg emléke előtt. Az egykor köztiszteletben álló férfi érdekes története és családjának értékei ugyanis nem csak a borvidék történelmét gazdagítják, hanem akár példaképek is lehetnek a róluk elnevezett bort kortyolgatók számára.

„Amikor 20 évvel ezelőtt engedélyt kértünk a Montenuovo családtól a név használatára, még nem tudtuk, milyen mély rétegek vannak a délbaranyai mintagazdaságot felépítő Montenuvo Nándor történetében” – mondja Debreczeni Mónika, a Vylyan Pincészet birtokigazgatója.

 

A jubileum alkalmából az örökösöknél tett látogatás és a család történetének kutatása során izgalmas fejezetek tárultak fel a herceg életéről, így megtudhatjuk, mi rejtőzik a Montenuovo név mögött.

 

„Az évek során egyre több derült ki a Villány és Németbóly környékén a mai napig tisztelt arisztokratáról.”

 

Montenuovo Nándor herceg 1888. május 29-én született. A család felmenői magyarok és osztrákok voltak, közülük legismertebb minden bizonnyal Mária Lujza, Napóleon császár második felesége volt. Miután Napóleont száműzték, az osztrák titkos szolgálat megbízta a Vak Ámorként is ismert híres félszemű tábornokot és legendás amorózót, gróf Adam Albert Reinhard von Neipperg tábornokot, szegődjön Mária Lujza mellé, nehogy az visszatérjen Napóleonhoz. A gróf elkísérte Mária Lujzát Olaszországba- a hercegnő ugyanis Párma, Piacensa és Guastalla úrnője lett- és ott többször is sikeresen gyermeket nemzett neki. Később, Napóleon halála után feleségül is vette, ám Mária Lujza rangon aluli házassága miatt a gyerekek „név nélkül” maradtak.

hirdetés

 

Ferenc József császár 1864-ben engedélyezte, hogy a frigyből származó Wilhelm felvegye a Neuburgból lett Neipperg név helyett annak olaszos tükörfordítását, a Montenuovót.

 

Wilhelm von Montenuovo-aki egyébként a szabadságharc leverésében segédkezett- később feleésgül vette Battyányi Júliát, akinek rokonai pedig a Habsburgok elleni függetlenedésért harcoltak.

Fia, Alfred, Ferenc József legbizalmasabb embere lett, a bécsi udvarban főudvarmesteri pozíciót töltött be, és a szóbeszéd szerint rokonain kívül egyedül ő tegezhette a császárt.

 

11312839-921481571248491-5781212923780902059-o-1433262611.jpgEzek után rejtély, hogy Mária Lujza dédunokája, Montenuovo Nándor miért ragaszkodott a magyar állampolgársághoz és döntött úgy, hogy 1921-től mintagazdaságot farag a közel 10 ezer hektáros délbaranyai Batthyány-birtokból.

 

 

A herceg búzát, árpát, takarmánynövényeket termesztett, modern tehenészetet vitt, a németbólyi rokfort messze földön híres volt. A föld kizsigerelése nélkül, fenntartható gazdaságra törekedett. Ennek érdekében utakat, telefonvonalat épített ki, a lakosságot is kiszolgáló víztornyot állított, traktorokat, gőzekét, kévekötő gépet használt. Villánykövesdi borászatából budapesti éttermekbe szállított minőségi vörösborokat.

 

Élete, érdekességek

 

-  A leghíresebb bécsi gimnáziumban osztálytársa a későbbi, utolsó magyar király, IV. Károly

-  Ötven hónap frontszolgálat után 1918-ban szerelt le, hatszor kapott magas katonai kitüntetést

-   1927-ben kötött házasságot Solymosy Ilona bárónővel, akitől három lánya született

-  Horthy Miklós ismerőse volt, a korabeli elit része

-  A felsőház tagjaként nem szavazta meg a három zsidótörvény egyikét sem, viszont aláírta azt a petíciót, amelyben több reálisan gondolkodó arisztokrata a háború gyors befejezésére kérte Horthy Miklóst. A nyilasok ezért letartóztatták, előbb Sopronkőhidán raboskodott, majd átszállították Dachauba. Az amerikai csapatok adták vissza a szabadságát, s bár minden józan ismerőse igyekezett lebeszélni, ő mégis visszatért Magyarországra, mert meggyőződése volt, hogy semmilyen bűnt nem követett el.

-  1944 végén érkeztek meg az oroszok a németbólyi kastélyba, amit kiraboltak és feldúltak, a megmaradt értékeket pedig a mohácsi rendőrség foglalta le 1945-ben

-  1945 után minden földjét elvették

-  1951-ben, egy feljelentés nyomán elrejtett vadászfegyvereket talált a rendőrség, ezek egyikén rajta volt a hercegi monogram. Őt is perbe fogták, végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Elszállították Márianosztrára, de már a szállítás másnapján meghalt tüdőgyulladásban. A rokonok közül többen úgy tudták, az ÁVH agyonverte. A márianosztrai rabtemetőből 1966-ban kerültek át a földi maradványai a németbólyi családi mauzóleumba.

 

 

Emlékezete

 

A herceget az 1990/XXVI. tv. alapján rehabilitálták. Bóly középiskolája 1996-ban felvette a nevét, legidősebb leánya, Júlia 1993-ban Bóly díszpolgára lett. Montenuovo Nándor legrészletesebb történetét Rózsás József dolgozta fel, részben a Baranya Megyei Levéltár iratai alapján. Monográfiája 2009-ben jelent meg „Egy baranyai arisztokrata a XX. századból. Herceg Montenuovo Nándor” címmel.

 

A család további története

 

A család nőtagjai 1956-ban elhagyták Magyarországot, és Ausztriában kezdtek új életet. Montenuovo Nándor unokája, Franziska Kübeck-Montenuovo Grazban él, magyar szépirodalmat fordít németre, dédunokája, Alexander Kübeck-Montenuovo Margarethen am Moos-ban a mintegy 100 hektáros maradék Montenuovo-birtokon bio szóját és búzát termeszt, és a család történetét kutatja. Érdekesség, hogy éppen száz évvel Montenuovo Nándor után született 1988-ban.

 

„A Montenuovo család jelmondata a „Virtus sudore paratur” vagyis „Erényt a fáradozás teremt”. Ez azt jelenti nálunk, hogy munka nélkül nem lesz semmi. A nemesség mögött munka áll, az nem csak kiváltság, hanem felelősség is.Mindenkinek meg kell dolgoznia azért, hogy tiszteljék – nekünk ezt jelenti a Montenuovo név, és talán erre volt példa Montenuovo Nándor élete is  ”- fogalmazott Alexander Kübeck-Montenuovo. 

Kapcsolódó cikkek

leonardo-ora400-1408471036.jpgPécs, 2014. augusztus 20. - Megfigyelte a természet mozgásait, utánozta és megpróbálta gépek formájába önteni a látottakat. Érzelmei vezérelték, hiszen művész volt, nemcsak tudós. Leonardo da Vinci szenzációs találmányainak titka még ma is sok elmét megmozgat.

komloi-szinhaz400-1432497667.jpgKomló, 2015. május 25. - Tizenkét társulat meghívásával és számos kísérőprogrammal amatőr színházi találkozót rendeznek június 12. és 14. között Komlón. A Komlói Amatőr Színház Találkozót (KASZT) hagyományteremtő szándékkal, a Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos kísérőrendezvényeként rendezik meg.

Pécs, 2014. augusztus 22. - Tizenkét bemutatót tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban (PNSZ) az új évadban - mondta el teátrum igazgatója a tegnapi évadnyitó társulati ülésen. A direktor hangsúlyozta, hogy a dolgozók segítőkész hozzáállása, kezdeményező készsége és az egymás munkája iránti tisztelet nélkülözhetetlen a színház magas színvonalú működéséhez.