Rozéba öltözik Villány!

2014. július 15., kedd 08:33

roze-1405406978.jpg

Egyedülálló módon ünneplik a rozé borokat július 18-án és 19-én Villányban. A borvidéken harmadik alkalommal rendezik meg a népszerű Rozé Fröccs Fesztivált. Az ingyenes programokon évről évre rengeteg látogató vesz részt, a rendezvény fénypontja a koncertek, kulturális- és sportprogramok mellett kétségkívül az 1000 Rozé Hosszúlépés futóverseny.

Az ország legvidámabb és legszínesebb borfesztiválja címre joggal pályázó rendezvény azért jött létre, hogy méltó módón ünnepelje a borvidék az egyik legnépszerűbb magyar borfajtát. A fesztivál különlegessége az 1000 Rozé Hosszúlépés futóverseny. A már jól ismert jelmezes versenyt július 19-én, szombaton 17 órától rendezik meg a megszokott 3 km-es távon. Igazi karneváli hangulatban, kongás felvonulás kíséretében mérhetik össze gyorsaságukat az indulók. Nemcsak sportteljesítménnyel lehet nyerni: a versenyzőknek 18.30-kor Rozé Szépségversenyt hirdetnek, ahol a legeredetibb, legrozésabb jelmezeket viselők között értékes nyereményeket, villányi rozéválogatást sorsolnak ki.


A Rozé Fröccs Fesztivál a rozé bor karakteréhez illeszkedő fiatalos, lendületes programokat ígér. Már most érdemes a szabadnapokat kivenni, s betervezni a borvidékre való látogatást, ahol a nagyobbakat frissítő, jéghideg és igazi villányi rozéból készült fröccs, a kisebbeket pedig málnaszörp várja. A szervezők szakmai programokkal is készültek: a borászokat konferenciára és a gyöngyöző borok országos versenyére várják, a fesztivál borakadémiáján pedig a nagyközönség is „belekóstolhat” a rozékészítés kulisszatitkaiba a fiatal borászokkal beszélgetve.


A pezsgés július 18-án indul, amikor is hazánk egyik legnagyobb és legkedveltebb fesztiválzenekara, az Irie Maffia lép színpadra. Szombat este, július 19-én az Anima Sound System, majd a Ladánybene27 is koncertezik, az éjszakai party hangulatát pedig az Anima Sound System DJ-SET-je, Prieger Zsolt és Németh Gergely biztosítja.

hirdetés


Természetesen az OFF programokból sincs hiány. Lesz kézműves és népművészeti vásár, sportprogramok, X-Jump, mászófal, játékos vetélkedők, foglalkozások, ismeretterjesztő workshopok, gasztronómiai és kulturális programok, de éjszakai kiránduláson is részt vehetünk, vagy éppen gyakorlott túravezetőkkel kirándulhatunk a Szársomlyón.


A rozérajongókat idén fesztiválbusz szállítja Pécs és Villány között. Pénteken busz indul Pécsről, az Árkád Rákóczi úti buszmegállójából 20 órakor, ami az esti koncertet követően 23 órakor indul vissza Pécsre a Rendezvénytérről. Szombaton 18.30-kor indul Villányba, 23.30-kor pedig vissza Pécsre.
Érdemes lesz a buszokat választani a közlekedésre, mert a menetjegy mellé rozéfröccs bón jár ajándékba, melyet a fesztiválon lehet beváltani.
A fesztivál a Vidékfejlesztési Minisztérium HUNG-2013 pályázatán nyert támogatásból valósul meg, célja a villányi bor, a fröccs és a szóda, mint hungarikumok népszerűsítése. 

 

A részletes program:

ÁLLANDÓ PROGRAMOK

 

Buborék a palackban – A szódásüveg története
A helyi gyűjtők szódásüvegeiből rendezett kiállítás július 1-20. között tekinthető meg a Villányi Rendezvénytéren.

 

Rozé Fröccs utca

Magyar Kézműves utca – Népművészeti vásár


július 18. péntek

10.00  Széndioxid és a bor
Szakmai előadások.

 

14.00 Borverseny
Gyöngyöző borok országos versenye.

 

18.00 Helyi termékek boltjának megnyitója
Cím: Villány, Rákóczi Ferenc u. 1-3.

 

19.00  Fröccskultúra – Betűbe zárt szomjúság – Irodalmi séta a fröccs körül
Irodalmi szemelvények Füsti-Molnár Éva színművésznő előadásában zenével, bonbon és borkóstolóval fűszerezve.

Belépő: 2500 Ft

 

21.00 Irie Maffia koncert

 

23.00 DJ TOM-I

 

július 19. szombat

9.00 Bakancsos Fröccstúra
Kivételes lehetőség nyílik az érdeklődők számára, hogy egy képzett túrvezető kalauzolásával körbejárják a Szársomlyó hegyét, ahonnan páratlan kilátás nyílik a villányi borvidékre.
Találkozási pont: Szoborpark.
Táv: 4km
Javasolt minimális korhatár: 5 év.

 

10.00 – 18.00 Alma Gyerek Fröccs – Gyermek népművészeti játszóház

 

10.00 Jóga

 

11.00 Zumba
Együttműködő partner: Life1 Fitness.

 

14.00 Borakadémia
Szakmai beszéltetés fiatal villányi borászokkal a borvidék borairól, borkultúráról, a borkóstolás rejtelmeiről, valamint a bor és az egészséges életmód kapcsolatáról, nem csak borszakértők számára.
Résztvevő borászok: Kiss Gábor, Kvassay Levente, Szende Gábor.
A beszélgetést Labancz Richárd borász-boríró vezeti.

 

10.00-18.00 Életmód tábor – ismertterjesztő előadások


10.00-14.00 Öko játszóház és interaktív kiállítás kicsiknek és nagyoknak. – Zöld-Híd Alapítvány foglalkozása.


14.00 Mindennapi mérgeink. Minden, amit az egészséges táplálkozásról tudni kell. – Dr. Forrai Márta, címzetes főorvos, természetgyógyász előadása.


15.00 Boldog bőr, avagy nem mindegy mit kenünk a bőrünkre. - Göcsei Kamilla, a Happy Skin natúrkozmetikumok gyártójának előadása.


16.00 Gyógyszerek nélkül természetesen. – Keserűné Márton Éva fitoterapeuta előadása.

 

17.00 Jelmezes futás – 1000 Rozé hosszúlépés Villányban
A közel 3 km-es távon fröccs és málnaszörp frissítők várják a résztvevőket, akik zenés kongás felvezetéssel futhatják végig a távot.
Regisztráció: 10.00-16.30.

 

18.30 Rozé szépségverseny
A futóverseny legötletesebb viseleteinek szépségversenye. 

 

19.00 Eredményhirdetés

 

19.30 Anima Sound System koncert

 

19.30 Éjszakai bakancsos túra


A jelentkezők túravezető kalauzolásával járhatják végig sötétedéskor a villányi Templomhegyet egészen a kilátóig, ahol megcsodálhatják a naplementét. A hazafelé vezető úton az éjszakai erdő sajátos hangulata, a csillagos égbolt és a települések fényei kísérik a túrázót.
Javasolt minimális korhatár: 10 év.
Találkozási pont: Villány – Vasútállomás.
Táv: 1 km
A programon csak saját felelősségre lehet részt venni!

 

21.30 Ladánybene27 koncert

 

23.30 Anima Sound System DJ-set

 

OFF programok: Vizes játékok, KINECT játékok, X-JUMP, mászófal, sportprogramok, olvasóliget.

Kapcsolódó cikkek

pecsi-egyhazmegye-projekt1-400-1417251382.jpgPécs, 2014. november 29. - A püspöki palota, annak kertje, a közeli magtár és a kertet a magtárral összekötő titkos alagút pénteki átadásával befejeződtek a Pécsi Egyházmegye belvárosi épületeinek felújításai a baranyai megyeszékhelyen.

ecpecs2015-400-1415401210.jpgPécs, 2014. november 8. - Pécs 2010-es Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programjához hasonló kedvező hatást vár a kormányzat és a helyi önkormányzat az Europa Cantat nemzetközi kórustalálkozótól, amelyet 2015. július 24. és augusztus 2. között rendeznek meg a városban - mondta tegnap a kultúráért felelős államtitkár.

Pécs, 2014. május 31. - Idén is tizenhat produkcióra, köztük vígjátékra, bohózatra, komédiára, operettre, táncestre és diákszínjátszók előadására várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 13. és augusztus 10. között a baranyai megyeszékhelyen.